Friday, March 11, 2011

The Ring of Fire och Japans jordbävning

I natt drabbades Japan av en förödande jordbävning. 8.9 på Richterskalan lär den ha uppmätts till och den lär också vara den starkaste jordbävningen i Japan. Sedan det första skalvet kom har de haft hundratals efterskalv - många lika stora som större jordbävningar. Något som också drabbade Japan var en stor tsunami som lär ha haft våghöjder på ca 7 meter. Det finns många hemsidor som visar vattnet som väller in över land.

Eftersom vågor färdas över havet har tsunamivarningar utfärdats runt hela The Ring of Fire området. Hawaii drabbades först av vågorna. Det blev som tur är inga större skador där. Hela USAs västkust har haft och har fortfarande tsunamivarningar. Idag är det väl ingen som inte vet vad en tsunami är efter skalvet 2004 där så många svenskar omkom. Kustområden i Kalifornien och Oregon hade fått förvarningar i morse och vissa områden hade evakuerats. Många kustboende Oregonbor vaknade till tsunamilarmen som tutade i morse.

USAs västkust hör till The Ring of Fire. Två jordeplattor möts vid kusten där den ena böjs ner under den andra och därför finns det många vulkaner och jordbävningar i det här området. Ungefär 90% av alla jordbävningar på jorden sker utmed The Ring of Fire.
Utmed USAs västkust finns 20 vulkaner och många av dessa anses fortfarande vara aktiva. Mt St Helens hade utbrott senast 1980 då stora områden ödelades och flera personer dog. Som jag skrev om häromdagen är berget Mt Shasta också en vulkan som anses vara aktiv och skulle den få utbrott skulle ingen kunna bo kvar här. Hela Ring of Fire området har mer än 450 vulkaner.


På senare tid har många jordbävningar rapporterats från områden som ligger kring The Ring of Fire - New Zealand, Filippinerna och nu Japan. Kan det vara signaler på att något riktigt stort är på gång? Den som lever får se antar jag. Jag är i alla fall glad att jag inte bor på Hawaii längre och att jag inte bor vid kusten här i USA. Jordbävningar brukar ju inte ge människor någon förvarning. Däremot brukar vulkaner ge en viss förvarning, så om Mt Shasta började bli aktiv skulle det finnas tid att lämna området.

Om bloggen ser litet annorlunda ut under helgen beror det på att jag vill ge den ett litet nytt utseende efter ett par år med samma "look".

10 comments:

kolja said...

Trevlig och informativ blogg! Inte så gott om såna.

El Sueco said...

Skulle det inte kunna inträffa en jordbävning där du bor också eller kommer den stora jordbävningen som alla väntar på i Kalifornien att inträffa i den södra delen?

magdalena said...

Du skriver så himla bra! Är också glad att du inte är på Hawaii.
Här är det så vitt jag vet inga jordbävningar, vi får tornados istället. Ska bli kul att se hur du förnyar, fast jag tycker din blogg är lysande som den är :) Ha en fin helg!
kram

Anne-Marie said...

Kolja: Välkommen hit! Tack för dina snälla ord om min blogg. :)

El Sueco: Det skulle säkert kunna bli en jordbävning även i mina trakter men jag tror att risken är mycket större längre söderut. Jag har upplevt två mindre jordbävningar i Mt Shasta området - ingen hade sitt epicenter här men kändes. Eftersom San Andreas-sprickan går längre söderut tror jag risken är mycket större där. Men jag tror att vi har nått ett läge nu på jorden där i stort sett vad som helst kan hända, var som helst. Dessutom kommer det att bli en "supermåne" om ca 1 vecka som sägs kunna ha inverkan på jordbävningar och liknande, samt att den amerikanska militären använder sig av något som heter HAARP (det skrivs det inte om i vanliga massmedia). HAARP kan orsaka all möjlig påverkan på jorden.

Anne-Marie said...

Magdalena: Tack! Nej, Hawaii tror jag är bra att ha kommit ifrån. Nu säger de att det kan bli en möjlig härdsmälta i ett par av Japans kärnkraftverk som skadats av jordbävningen. Skulle det komma ut radioaktivitet skulle det komma hit till västkusten med jetströmmen. Jag minns Tjernobyl väldigt tydligt. Den olyckan drabbade Stockholm och Sverige hårt. Tornados är också mycket starka naturkrafter som verkar otroligt skrämmande tycker jag. Ha en fin helg du med! Kram!

Pettas said...

Det är så oerhört grymt och hemskt med den här typen av naturkatastrofer. Alla människor som går åt, allt som förstörs. Så är det, men grymt och hårt är det verkligen. Så ofattbart.
Och allt vad det innebär i förlängningen för alla människor vet vi ännu inte.
Jag vet åtminstone att jag hoppas att din dag blir fin på alla sätt och vis.

Kram!

Min plats i solen said...

Hej Anne-Marie!

När katastrofer som dessa inträffar blir vi plågsamt medvetna om hur små vi är mot naturen och dess krafter. Bilderna som kablas ut från Japan är fruktansvärda och det gör ont i mig att se dem. Att se stora byggnader flyta iväg på samma vis som små barkbåtar är ofattbart. Och med Annandagen 2004 i minnet vet vi alla vad som följer i vattnets spår. Allt det ofattbara och svåra. Mina tankar går till Japan och dess folk. Det är i stunder som dessa som världen känns liten och det ger hopp att se hur världens länder sluter upp och hjälper en vän i nöd.

Ta hand om dig vännen!

Kram Lotta

Desiree said...

Ja det är verkligen en stor tragedi det som hänt på Japan. Men jag läste också att just västkusten på USA är en av de platser i världen som har bäst skydd mot tsunamis.
Sköt om dig.
KRam!

Anne-Marie said...

Karin: Ja, den här naturkatastrofen växer för varje timme. Och nu har den ju också blivit större med tanke på kärnkraftverken som har problem. Det blir globala återverkningar och för oss på USAs västkust känns det litet extra påtagligt med tanke på hur vindarna blåser. Det är bara att hoppas på att de får det hela under kontroll men det verkar osäkert just nu eftersom en andra explosion precis har skett. Jag önskar dig också en fin dag. Kram!

Lotta: Visst känner man sig liten. Allt kan förändras på några minuter. Jordbävningar kommer ju också oftast helt utan förvarning och kan förändra ett område totalt. Tydligen flyttades Japan flera meter och jordaxeln förändrades också. Naturen har sådana enorma krafter. Ha det gott min vän! Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Det intressanta med dessa tsnunamis är, tycker jag, att de kan färdas så långa sträckor. Nu var ju inte våghöjden så enormt stor här men den orsakade ändå en hel del skador på vissa platser och 3 eller 4 personer sveptes med av vågorna ut i havet. Kram!