Sunday, March 27, 2011

Pineapple Express

Är Kalifornien mitt uppe i en Pineapple Express? Ja, kanske. En Pineapple Express är när det kommer regn och snö i otroligt stora mängder på kort tid. Hawaii är startpunkten och därav namnet Pineapple (ananas).
I december förra året svepte ananasovädren ;) in över Kalifornien och det kom. på några få dagar, mer än en halvmeter regn i södra Kalifornien och mellan 1-2 m snö i Sierra Nevada bergen i Kalifornien. Nu i mars verkar det hela upprepa sig.

Jag tyckte att vi i Weed fick mycket snö i slutet av den gångna veckan. Ha! Det var INGENTING jämfört med Mt Shasta. Igår var det i alla fall uppehåll och jag tyckte att jag kunde våga mig ut för att handla. Kylskåpet började bli tomt så jag körde in till Mt Shasta. Där fick jag en mindre chock. Snöhögar som var mellan 2-3 m höga och det var vitt, vitt överallt. Det har slagits rekord på löpande band och på bara 10 dagar har det kommit runt 2 meter ny snö.
Mt Shasta kan få mycket snö på kort tid. Min första vinter här var jag i "chocktillstånd" då och då eftersom jag aldrig hade sett så mycket snö i Stockholm.

Kameran kom fram och förevigade dessa imponerande snöhögar. :)

Min bank bakom snövallar.


Det finns faktiskt en byggnad bakom all den här snön.


När det kommer så här mycket snö finns det ingen plats att lägga snön så man lämnar en stor vall i mitten av vägen. Det finns alltså körbanor på vardera sidan av vallen.


Postkontoret göms bakom snön.


VI har i alla fall ordentliga snöplogar.


De har utlovat mer snö idag. Nästa vecka lär det bli litet varmare så då kommer det säkert bli blött, blött och laviner uppe på Mt Shasta.

15 comments:

Mimmi said...

Wow!! Helt otroligt!!

em said...

Hua!
Om allt smälter snabbt får du nog skaffa våtdräkt!
Här har det också snöat lappvantar i dag - men det har nog gett sig av österut nu.
Margaretha

Desiree said...

Helt otroligt vilka mängder som har kommit!!! Här gäller det att ha bra och effektiv snöröjning. Jag har nog aldrig sett så mycket snö. Det gäller väl också att det finns bra avloppsbrunnar när allt det här börjar smälta sedan.
Nu fick jag lära mig en ny term och dess betydelse - pinapple express var nytt.
Ser att du har töväder nu så jag antar att det börjat smälta så smått nu iallfall.
KRam!

Pettas said...

Flythalare nästa, Anne-Marie! :D
Vilket väder du har i dina knutar, nu när vi andra börjar bli normaliserade igen.
Det kallar jag snöhögar när man måste köra på vardera sidan av dem på vägen.
Ta det försiktigt i snösvängen!
Kram!

olgakatt said...

Viss skillnad från Sunny Southern California, minsann!Hoppas att våren snart infinner sig hos dig!

Anne-Marie said...

Mimmi: Ja det är rätt imponerande faktiskt. :)

Margaretha: Det kanske blir dags att ta fram båten. :) Idag har det faktiskt inte snöat här i Weed som de utlovade utan mest blåst. Det har legat på 6-7 plusgrader och det är helt fantastiskt så mycket av snön som redan smält.

Desiree: Min första vinter här var litet smått "chockartad" eftersom jag aldrig sett så mycket snö tidigare. Stockholm är ju litet mer "sansat" när det gäller snöfall. Ja, vi får se vilka floder det blir när det smälter. Det brukar finnas rätt bra avloppsbrunnar. Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Som jag skrev till Margaretha har det smält förvånansvärt mycket snö i Weed idag. Ser stora gröna plättar utanför huset. Kanske det bara ångar av om det blir varmare. Jag lär väl se nästa helg när jag troligen åker in till Mt Shasta och handlar. Måste kanske ha pontoner på min bil. :) Kram!

Olgakatt: Sunny California är mycket avlägset. Om man säger till folk i Sverige att man bor i Kalifornien tror de att det alltid är soligt och varmt vilket inte alls stämmer eftersom vi har så höga berg i vissa delar. Jag har sett att de utlovat ett par dagar med kanske +15 grader i veckan. Det vore härligt!

Anne-Marie said...

Anonym: Din kommentar kom till min mejl men visades inte här. Mysko. Kopierar in din kommentar här. "Trevlig blogg har! aven din sida laddas snabbt! Jag onskar min hemsida laddats upp lika snabbt som din. lol" Tack! Vad bra att sidan laddas snabbt. Jag ändrar alltid storleken på mina bilder så att de inte blir så stora. Om bilderna är riktigt stora kan det vara en anledning till att en sida inte laddas så snabbt.

Saltistjejen said...

Ojojojoj!! Så MYCKET snö!! otroligt!!!
Det är väldigt vilka väder ni får i Mt Shasta området!
Hoppas dock ni snart får lite vårväder ni med.
Kramar!!

Annika said...

O gode TID vad SNÖ!!! Jösses!!
Ja, det var snöhögar det som heter duga.
Har aldrig hört talas om pineapple express, så nu fick jag lära mig ngt nytt.
Kramar till dig mitt i allt det vita!!!

Marianne said...

Men jösses vad med snö! Och nu i slutet av mars! Det är INTE rättvist! Nu hoppas vi att det blir varmt och skönt hos er så att ni också får lite vårblommor!

Kram!

Anne-Marie said...

Saltis: Det kan snöa otroligt mycket på kort tid i just Mt Shasta. Det här var nog rekordartat emellertid, framför allt då det var så sent på året. Idag är det faktiskt runt +12! så det svänger snabbt. Det porlar från taken och är mindre floder på vägarna. Kram!

Annika: Jag minns att jag hörde talas om Pineapple Express för ett par år sedan och det satte sig i minnet pga namnet och pga att ovädren kommer från Hawaii. Ja du, det var snöhögar som heter duga. KRAMAR!

Marianne: Som jag skrev till Saltis är det faktiskt +12 idag så snön där jag bor har i stort sett försvunnit faktiskt. Vårblommorna har inte riktigt kommit ännu men de kommer nog snart. Kram!

Lotta said...

Ja, det är verkligen snöhögar Anne-Marie!! Jag som är så glad att snön äntligen är borta här för det var precis som du beskriver ingen plats för all snö som kom runt jul och de efterföljande snöstormarna. Det var svårt med parkering och vägarna var svårframkomliga på sina ställen. Jag förstår att våren känns mycket avlägsen för dig just nu! Bra att det finns rejäla snöplogar åtminstone och att du fick bunkra på dig med mat och annat. Hoppas som sagt att det börjar smälta undan nu snart. Ingen mer pineapple express!

Kram!

magdalena said...

Wow, ser ut som bilderna hemifrån Sverige. Trodde inte att det snöade så mycket hos dig. Just nu känner jag mig inte avis på att vara i Kalifornien. Hoppas det blir lite mer vår snart.

Anne-Marie said...

Lotta: Ja, ni har också haft mycket snö tidigare i vinter. Faktiskt har det känts mycket mer vårlikt i går och idag med temperaturer runt +10-12 grader. Härligt! Nej, nu får det vara nog med ananasoväder. :) Kram!

Magdalena: Nej, många tror inte att det kan komma så mycket snö i Kalifornien men bor man uppe i bergen som jag gör blir det ibland väldigt intensiva snöoväder. Kram!