Monday, March 7, 2011

Nytt pass och resa

Mitt första svenska pass fick jag när jag var 11 år och har inget som helst minne av vad mamma och pappa gjorde för att jag skulle få det. Därefter har det blivit ett antal svenska pass - i olika färger och med olika lång giltighetstid.

Självklart ansökte jag om ett amerikanskt pass efter det att mitt medborgarskap blev klart. Har man inget pass får man vackert sitta här i USA eftersom man inte kan resa ut med ett svenskt pass om man inte har ett grönt kort, visum eller är turist. Bor man på en mindre ort får man ansöka på ett postkontor (alltså inte på en polisstation som i Sverige). Tydligen finns det även andra platser man kan ansöka hos som har tjänsten att ta emot passansökningar - rättssekreterare, vissa allmänna bibliotek och olika myndighetskontor. Det finns också 24 "passport agencies", men de finns bara i större städer.

Jag var iväg för ca 1,5 vecka sedan till postkontoret i Yreka där en hjälpsam kvinna tog hand om min ansökan. Tillsammans med ansökan skall man även skicka med sitt Certificate of Naturalization i ORIGINAL (litet nervöst skall erkännas eftersom det pappret är det enda beviset på att jag är amerikansk medborgare), kopia på körkort, passfoton och betalning för passansökan. Kostnaden för ett första pass är $135 (alltså rätt mycket dyrare än i Sverige) och man kan antingen ansöka om vanlig handläggningstid eller en snabbare variant. Eftersom den vanliga handläggningstiden kan ta mellan 4-6 veckor tyckte jag att det var värt att betala litet mer och få passet snabbare. I lördags kom mitt pass med expresspost och det kändes nästan litet högtidligt med mitt första pass här i USA. :) Tio år gäller amerikanska pass för vuxna och ännu är det inget krav på fingeravtryck. Men det kommer säkert snart.
Märkligt nog skickas inte Certificate of Naturalization tillsammans med passet (allt skickas alltså med post - jag fattar fortfarande inte att man skickar sådana här värdehandlingar med post men så är det) utan det skickas tillbaka separat. Idag när jag kom hem fanns ett stort kuvert i brevlådan med mitt certifikat. Härligt! Nu är jag klar med all pappershantering just för detta.

En anledning till att jag ville ha mitt pass litet snabbare var att jag faktiskt bokade en resa till Sverige för ett par veckor sedan! Även om jag inte hade passet i min hand insåg jag att biljettpriserna bara skulle fortsätta att stiga (oljepriset igen som spökar) och jag ville ju väldigt gärna kunna resa som planerat. Mitten av maj blir avresan och jag kommer att stanna borta tre veckor den här gången. Jag utgår från att det inte är snö någonstans så sent på året och att jag håller mig frisk den här gången. Dessutom skall jag ansöka om ett nytt svenskt pass i Sverige och vill ha litet extra tid för att säkert ha passet innan jag skall resa tillbaka till USA. Det är numera mycket "enklare" och billigare för USA-boende svenskar att ansöka om pass i Sverige eftersom Carl Bildt har sett till att det egentligen inte finns någon möjlighet att ansöka om pass mer än i New York och Washington D.C. Båda städerna ligger ju på östkusten och jag vill inte ens tänka på hur dyrt det skulle bli att åka dit och ansöka. Det finns mobila passtationer men de blir fullbokade så fort de får nya tider och det närmaste för mig skulle bli San Francisco.

Tänk att jag nu kan åka ut och in från USA precis som jag vill. Det var många år sedan jag kände mig så här fri. :)

28 comments:

Saltistjejen said...

Å vad härlig med en Sverigeresa!! I maj också när det ofta är som vackrast! :-)
Kram!!

Katarina said...

Åh, vad härligt med en resa att se fram emot. Maj och Juni är ofta fin tid i Sverige.

Pettas said...

Så passligt att du nu har pass! :D Grattis!
I maj ser säkert Sverige ut som det brukar, igen.

Kram!

olgakatt said...

Känn dig väldigt välkommen hem; maj kommer att pryda sig inför din ankomst!

Desiree said...

Kul med en Sverigeresa att se fram emot. Maj är det ju så fint här så det kommer bli underbart. Jag tror nog att du hinner få ditt nya pass i tid. C fick sitt pass ganska snabbt. Tog honom ca 4 veckor för att få sitt amerikanska pass efter att han ansökt om det. Klokt också att fixa nytt svenskt pass då du är här. Det gjorde jag en sommar då jag reste hem och det tog inte mer än 10 dagar att få det nya passet. Åkte ner till närmsta polisstation som utfärdade pass och de tog kort där och allt sådant. Himla smidigt. Nej att åka till östkusten för att fixa nytt svenskt pass skulle bli hur dyrt som helst.
Kram!

Taina said...

Grattis till allt med handlingar och pass och gud vet allt! Roligt att se fram emot en Sverige resa nu! När var du i Sverige senast?

Vi kan inte längre ansöka om svenska pass i New York. Konsulatet lade ner den delen. Maken fick åka till DC för för att göra det och sedan hämta ut det i Boston!

Strul, strul.

Kram

Annika said...

VAD härligt att du ska HEM!! Underbart, AM!! Precis, det är bara i DC man kan ansöka numera. SÅ himla asdålig service för alla andra (jag klagar ju inte).
MKT billigare att fixa pass i sverige också.
OCH coolt att slippa traggla med green card då du ska tillbaka igen. Underbart.
Stor kram!!

Min plats i solen said...

Grattis till ditt nya pass Anne-Marie! :) Jag förstår att det måste vara en härlig frihetskänsla. :)

Och vad kul med en resa till Sverige att se fram emot och maj är en härlig månad här hemma. De senaste åren ofta varm och skön, iallafall här nere i söder. :)

De svenska passen varar bara i 5 år numera så nu får de förnyas lite oftare. Kanske därför de är lite billigare här, kostar 400:-. Å andra sidan är det smidigt som bara den med den nya tekniken.

Grattis igen och sköt om dig Anne-Marie!

Kram Lotta

Mimmi said...

Grattis till det nya passet, och kommande resa till Sverige!!

Måste bara rätta en sak i ditt inlägg; Det är bara på Ambassaden i Washington som man kan ansöka om pass - eller via den "Mobila Passtationen" som åker runt i landet. Detta gäller från 1:a Jan, 2010. Från Ambassadens website:

"Fr.o.m. den 1 januari, 2010 kan vanliga pass endast ansökas vid ambassaden i Washington eller via den mobila passtationen."

Jag skall försöka få tid till mobilstationen i September när den kommer till Boston. Alla Västkust datumen är tydligen redan fullbokade, men här har du listan för Passtationen:

http://www.swedenabroad.com/Page____102371.aspx

När passet är klart kan man däremot få det skickat till närmsta konsulat för uthämtning.

magdalena said...

Blir så glad för din skull att du har fått ett pass. Satt bredvid en svensk-amerikan på en resa. Han reste ut och in i USA på det amerikanska. Och ut och in Sverige på det svenska. Tyckte det var lite läckert:)Jag hoppas också att en dag kunna ansöka om am medborgarskap, skulle vara skönt att inte behöva tänka på tiden man får stanna i Sverige. Ha en fin kväll Kram

Malin said...

Jag förundras verkligen över hur USA kan kräva biometriska pass av alla andra länder men har det inte i sina egna pass. Förnyelse av amerikanskt pass kräver inte ens att man inställer sig personligen (iallafall gjorde det inte det för ett par år sedan då maken skulle ha ett, bara att skicka in allt och få tillbaka per post).

Själv bor jag ju nära DC och har möjlighet att ansöka om pass där, men eftersom kostnaden är mer än dubbelt så mycket så skaffade jag nytt pass i somras när jag var hemma. Tog en vecka. Det var nästan enbart utlandssvenskar och deras barn på den polisstationen. Alla skulle ha pass.

Lotta said...

Grattis!!! Vilken bra börja att åka till Sverige. Maj är underbart.

Kram
Lotta

Anne-Marie said...

Saltis: Jag hoppas verkligen att Sverige har "tinat upp" tills dess. :) Kram!

Katarina: Det var länge sedan jag var i Sverige den tiden på året, tror det var 2006. Så det skall bli trevligt att komma när det är ljust och förhoppningsvis relativt varmt.

Karin: Jamenvisst, det var väldigt passligt. ;) Hoppas på att all snö är borta. Kram!

Olgakatt: Tack! Låter perfekt. :)

Anne-Marie said...

Desiree: Som jag skrev i inlägget har jag faktiskt redan fått mitt amerikanska pass. :) Det kom i lördags. Eftersom jag betalat för "expedited handling" gick det snabbare. Jag ser fram emot ett Stockholm i vårskrud. Inga snöhögar vill jag se då. Kram!

Taina: Känns väldigt skönt att ha alla papper tillbaka och att ha passet i min hand. Jag var i Sverige i mars 2010 så det blir litet drygt ett år mellan resorna. Vad bra att du korrigerade mig. :) Jag hade tydligen inte kollat tillräckligt betr. New York. Visst är det struligt med dessa enorma avstånd bara för att ansöka om pass här i USA. Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Som jag skrev till Taina - vad bra att mina bloggläsare vet vad som gäller betr. pass. :) Jag fattar inte hur man tänker när man inte har bättre service i ett jätteland som USA. Skall bli intressant att se om jag får höra "Welcome back" denna gången när jag kommer till immigration i Chicago på hemresan. Inga frågor om hur länge jag varit borta osv. Härligt! KRAM!

Lotta: Tack! Det känns nästan litet lyxigt faktiskt att ha två pass. Men det har ju krävt både pengar och min insats så det känns välförtjänt. :) Jag hoppas på vårväder. Förra gången jag var i Sverige var i mars 2010 och det var svinkallt i Stockholm, massor med snö och jag hade världens förkylning. Inte kul. Denna gången kan det bara bli bätre. :) Ha det fint Lotta. Stor kram!

Anne-Marie said...

Mimmi: Det är väldigt bra att mina läsare är pålästa och vet vad som gäller. :) Jag brukar läsa på innan jag skriver mina inlägg men hade tydligen missat detta. Det var väl i glädjeyran efter det att jag fick mitt pass. :)

Magdalena: Det är något helt annat att inte behöva tänka på hur länge man är borta från USA. Har ju i 14 år alltid fått frågan "How long have you been gone" vid passkontrollen i USA. Och jag tror de kommer bli hårdare även om man har grönt kort. Du kan ju söka amerikanskt medborgarskap redan efter 3 år eftersom du är gift med en amerikan (om du vill). Kram!

Anne-Marie said...

Malin: Ja, det är onekligen litet märkligt. USA har (tycker jag) utvecklats till ett land med mycket paranoia och man verkar se terrorister till höger och vänster. Inte bara betr. de som kommer från utlandet utan även betr. egna medborgare. Litet skrämmande tycker jag. Det blir intressant att se hur passpolisen i Täby hanterar min passansökan. Eftersom jag är påläst skall det väl förhoppningsvis gå bra - har hört en del skräckhistorier om utlandssvenskar som haft svårt att få pass i Sverige pga polisens okunnighet.

Lotta: Tack! Det skall bli härligt med de ljusa svenska vårkvällarna och förhoppningsvis har väl Stockholm blivit varmare. Kram!

Antropóloga said...

Congrats on the passport and have fun in Sweden!

SAM said...

Jag skaffade nytt Svenskt pass i Augusti nar jag var i Sverige. Vi var bara dar i en veck och jag ansokte Mandag morgon och fick det Fredag eftermiddag - passade perfect.

Daremot var jag tvungen att visa mitt green card. Jag ar lite nyfiken pa vad som behovs nu nar du ar Amerikansk medborgare sa du far beratta hur det gar. Jag har haft min medborgarskaps ansokan ifylld i nastan 6 manader nu sa jag far se till och sicka in det snart.

Anne-Marie said...

Antropologa: Thanks!

SAM: Vad bra att det gick så snabbt och utan problem. Det jag måste visa är mitt naturalization certificate så att de kan se att jag inte blev medborgare före 2001. Jag ångrar inte att jag ansökte och blev medborgare.

Anna, Fair and True said...

Grattis till passet och även medborgarskapet! Jag ska fixa pass till mig och Isolde nästa vecka. Det tar tydligen 4-5 arbetdagar i Sverige.

Anne-Marie said...

Anna: Tack! Det går mycket snabbare i Sverige än i USA. Jag hoppas också på snabb hantering när jag kommer i maj.

Lotta said...

Hej

Väldigt intressant sida som jag hittade här. Jag bor i Louisiana där jag för tillfället pluggar. Aningen för varmt och fuktigt för mig, men det brukar lösa sig till vintern, hehe. Intressant det du skrev om passhantering i Sverige. Jag jobbar nämligen som passhandläggare hos polisen i Lund under sommaren då jag är hemma i Sverige. (Är fast anställd hos polisen sedan 2007 och har jobbat det sådan 2004, och "utvandrade" till USA sommaren 2007) I alla fall, du var påläst om vad som krävdes för att få ett svenskt pass, vilka dokument du behövde o.s.v. Dock måste jag säga att jag inte håller med om att polisen saknar kunskap vad gäller utlandssvenskar. Istället är det så att det är utlandssvenskarna själv som är extremt ovetande om vad dom behöver ha med sig hem till Sverige när man söker pass. Det är upp till varje enskild person att själv bevisa sitt svenska medborgarskap, vare sig det är genom grönt kort, utdrag från bosättningslandets skatteverk/folkbolföring, viseringar eller annat sätt. Som passhandläggare blir jag ständigt utskälld av utlandssvenskar som anser att jag ska veta vad dom sysslat med under ex antal år och jag ska veta om dom fått annat medborgarskap eller inte. Ingen rolig uppgift ibland. Men då och då får vi pålästa utlandssvenskar som dig själv. Oavsett detta, mycket trevlig blog du har :-) // Lotta

Anonymous said...

Dear kraftfulla Kumar (powerfulkumarspell@yahoo.com), var vi så ekonomiskt fastspänd när jag hittade ju att jag inte ens råd med en pengar spell. Du var min sista hoppet för att hjälpa oss få ut av skuld och äntligen har den ekonomiska friheten vi höll sträva efter. Du kände min desperation och tillät mig att göra betalningar på mina pengar trollformler. Jag kan inte säga nog bra saker om dig och din cirkel. Ni gjorde alla så mycket för att hjälpa mig och min familj. Vi behöver inte längre undra om vi kan göra inteckning denna månad och i själva verket nyligen köpt ett större hus och inte längre behöver oroa sig för att svara i telefon av rädsla för fordringsägarna.

Anonymous said...

My ex-boyfriend dumped me 0ne week ago after I accused him of seeing someone else and insulting him. I want him back in my life but he refuse to have any contact with me. I was so confuse and don't know what to do, so I reach to the internet for help and I saw a testimony of how a spell caster help them to get their ex back so I contact the spell caster and explain my problem to him and he cast a spell for me and assure me of 3days that my ex will return to me and to my greatest surprise the third day my ex came knocking on my door and beg for forgiveness. I am so happy that my love is back again and not only that, we are about to get married. Once again thank you Hindu spell. You are truly talented and gifted. Email: hinduspelltemple@yahoo.com is the only answer. He can be of great help and I will not stop publishing him because he is a wonderful man and he can also help you to solve any problem…Lol I am very happy…..,,,,

Anonymous said...

I never knew people still have powers and make things happen in a twinkle of an eye. my name are Miss Blessing Arunaw, am from Russian. my boyfriend Teddy Harrow left me for another girl five months ago' ever since then my life have been filled with pains, sorrow and heart break because he was my first love who dis virgin me when i was 23 years old about four years ago. A friend of mine, Kate Garvin told me he saw some testimonies of this great Dr Mukulupakurumo that he can bring back my lover within some few days. i laugh it out and said i am not interested but because of the love my friend had for me, she consulted the great priest on my behalf and to my greatest suprise after four days my boyfriend called me for the very first time after five months that he is missing me badly and that he is so sorry for every thing he made me went through. i still can't believe it, because it just too real to be real.
Thank you Dr Mukulupakurumo for bringing back my lover and also to my lovely friend who interceded on my behalf, for any one who might need the help of this great priest here is the email address: mukulutemple@yahoo.com From Blessing Arunaw Russian

francess said...

I want to inform you all that there is a spell caster that is genuine and real. I never really believed in any of these things but when I was losing my husband, I needed help and somewhere to turn badly. I found consultant. Ishvara temple and i ordered a love spell. few days later, my phone rang. my husband was his old self again and wanted to come back to me! Not only come back, the spell caster opened him up to how much I loved and needed him. Spell Casting isn't brainwashing, but they opened his eyes to how much we have to share together. I recommend anyone who is in my own situation to try it. It will bring you a wonderful surprises as well as your lover back to you. The way things were meant to be." you can contact the spell caster on ishvaratemple@yahoo.com

ALLEN said...


I HAVE NEVER BELIEVED IN LOVE SPELLS UNTIL I MET THIS WORLD'S TOP SPELL CASTER. HE IS REALLY POWERFUL AND COULD HELP CAST SPELLS TO BRING BACK ONE'S GONE,LOST,MISBEHAV ING LOVER AND MAGIC MONEY SPELL OR SPELL FOR A GOOD JOB.I'M NOW HAPPY & A LIVING TESTIMONY COS THE WOMAN I HAD WANTED TO MARRY LEFT ME 2 WEEKS BEFORE OUR WEDDING AND MY LIFE WAS UPSIDE DOWN COS OUR RELATIONSHIP HAS BEEN ON FOR 2YEARS... I REALLY LOVED HIM, BUT HIS MOTHER WAS AGAINST US AND HE HAD NO GOOD PAYING JOB. SO WHEN I MET THIS SPELL CASTER, I TOLD HIM WHAT HAPPENED AND EXPLAINED THE SITUATION OF THINGS TO HIM..AT FIRST I WAS UNDECIDED,SKEPTICA L AND DOUBTFUL, BUT I JUST GAVE IT A TRY. AND IN 7 DAYS WHEN I RETURNED TO USA, MY GIRLFRIEND(NOW WIFE) CALLED ME BY HERSELF AND CAME TO ME APOLOGIZING THAT EVERYTHING HAD BEEN SETTLED WITH HIS MOM AND FAMILY AND SHE GOT A NEW JOB INTERVIEW SO WE SHOULD GET MARRIED..I DIDN'T BELIEVE IT COS THE SPELL CASTER ONLY ASKED FOR MY NAME AND MY GIRLFRIENDS NAME AND ALL I WANTED HIM TO DO... WELL WE ARE HAPPILY MARRIED NOW AND WE ARE EXPECTING OUR LITTLE KID,AND MY WIFE ALSO GOT THE NEW JOB AND OUR LIVES BECAME MUCH BETTER. IN CASE ANYONE NEEDS THE SPELL CASTER FOR SOME HELP, HIS EMAIL ADDRESS IS; prophetfataispiritualtemple@gmail.com or prophetfatai@gmail.com......HOPE HE HELPS YOU OUT DONT MISS OUT YOUR OPPORTUNITY.