Thursday, March 17, 2011

Happy Saint Patrick's Day

...hördes litet överallt idag när jag var inne i Mt Shasta och handlade. Det här är en internationell, religiös helgdag som firas på många olika håll i världen. Denna högtid minns det irländska helgonet Saint Patrick.

Här i USA firas denna dag ofta med olika slags parader och festligheter. I mina trakter firas den inte mer än alltså att människor hälsar varandra "Happy Saint Patrick's Day". Men i San Francisco firas det desto mer. Redan 1852 började man fira Saint Patrick's Day där. Mycket beroende på att det alltid har funnits en rätt stor irländsk befolkning. Varje år har man en parad som massor med människor deltar i.

Det här med helgdagar i USA skiljer sig en del från hur det är i t ex Sverige. USA har inga nationella helgdagar, då i stort sett alla anställda har ledigt. Däremot har man något som kallas "federal holidays" då självklart många är lediga men inte alls i samma utsträckning som det är i Sverige under helgdagar. De här dagarna är New Year's Day (1 januari), Birthday of Martin Luther King (20 januari), Washington's Birthday (tredje måndagen i februari), Memorial Day (sista måndagen i maj), Independence Day (4 juli), Labor Day (första måndagen i september), Columbus Day (andra måndagen i oktober), Veterans Day (11 november), Thanksgiving Day (fjärde torsdagen i november) och Christmas (25 december).

Sedan finns det en del andra högtidsdagar då i stort sett ingen är ledig men de är ofta förknippade med festligheter av olika slag. Super Bowl (första söndagen i februari), Groundhog Day (2 februari), Valentine's Day (14 februari), Saint Patrick's Day (17 mars), April Fool's Day (1 april), Good Friday (fredagen innan påsk - påsk firar man inte mycket alls i USA), Flag Day (14 juni), Leif Erikson Day ! (9 oktober - en dag då man firar vikingar och Leif Erikson som kom till USA), Halloween (31 oktober), Black Friday (fjärde fredagen i november - då man har reor precis överallt och då det verkligen går att fynda) - och en del andra dagar då det firas på olika sätt.
Idag har man firat med grönt, eftersom Saint Patrick's Day symboliseras med gröna färger.

Kan bara berätta att vissa varor verkligen är slutsålda. Idag kunde jag konstatera att potassium iodide (kaliumjod) är helt slutsålt här i mina trakter (och i hela USA för den delen), kelp-preparat (alg/tång) och allt annat som innehåller produkter som kommer från havet. Jag fick i alla fall tag på några paket misosoppa och provade den - inte alls dumt.Bilden från pentictiontoday.com.

7 comments:

em said...

Mina irländska vänner är lätt irriterade på det gröna firandet i Staterna. Har aldrig varit i Irland den 17 mars, men enligt mina vänner firas det inte alls i samma utsträckning som i Amerika.
Men har man möjlighet att ordna en parad och dricka grönt öl, så är det uppenbarligen många som ta'r den.
Margaretha

Desiree said...

Här märks St. Patricks day inte alls. Ja det är lustigt att man här i Sverige mest har religösa helgdagar fast Sverige är ett väldigt icke-religöst land medans man i USA där man är betydligt mer religösa inte har några sådana helgdagar alls. Det är ju också så att antalet helgdagar i USA beror en del på vart man jobbar också. Vi hade bara första januari, Martin Luther day, memorial day, independece day, labor day, thanksgivning och juldagen men inte columbus day eller några andra.
Jag tror inte att jodtabletter har sålt slut här. Svenskarna verkar inte vara så oroade. Men bra att du fick tag på lite miso soppa.
Kram och trevlig helg.

Pettas said...

Tack! Så blev min bildning bredare igen:). Jag känner givetvis till ST:Patricks day men vet mera nu än tidigare.

Kramar!

Annika said...

Saint patricks day är ju så enormt stort här!!
Folk firar! OCh har så roligt.
Antar att det beror på att landet har så mkt Irändskt i bagaget, sas.
jag har också hört att den firas mer här än vad den gör på Irland.
Alltid trevligt att fira och festa till det lite. Dricka grön öl ;-)
Kram!!

Malin said...

Ungarna hade på sig gröna plagg för att undvika att bli nypta;) Tydligen får man nypa den som inte har grönt på sig på St. Patrick's Day.
Maken är ju av Irländskt ursprung och mycket stolt över detta, även om han är 4e generationen född i USA...

Anne-Marie said...

Margaretha: Man tar alltid chansen i USA att festa till det. Sedan är ju amerikaner kända för att inte var direkt blyga av sig så deras firande blir nog mer påtagligt än hur man kanske firar i Irland.

Desiree: Den här dagen har nog inte kommit till Sverige. Däremot har ju svenskarna tagit till sig både Halloween och Valentine's Day. De dagarna firades inte i Sverige när jag bodde där. Håller helt med dig om det där med religiösa dagar och helger och att det verkar litet bakvänt med tanke på hur svenskar och amerikaner firar och inte firar. Ha en fin helg. Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Varsågod! Jag känner ingen som firar den här dagen i mina trakter. Det kanske mest är folk i större städer som firar. Kram!

Annika: Firas det alltså där du bor? Här är det mesta jag hört själva hälsningen/önsningen om "Happy Saint Patrick's Day". Grönt öl måste vara litet speciellt. :) Har sett en del bilder på folk i gröna kostymer och gröna peruker. Kram!

Malin: Det var något nytt det där med nypningen. Har aldrig hört talas om det. Det finns nog väldigt många irländare och ättlingar till dessa invandrare i USA.