Saturday, March 19, 2011

Folkomröstningar och sannolikhet

Sverige har haft sex folkomröstningar och en av dem var folkomröstningen om kärnkraftverkens vara eller inte vara. Det var efter Harrisburg-olyckan som man tyckte att svenskarna skulle rösta ja eller nej till kärnkraft.

Nu blev det ju inte så att det var ja eller nej utan det var tre linjer. Alla handlade egentligen om att avveckla kärnkraften men ett par av linjerna tyckte att man skulle bygga ut den först. Varför man hade tre linjer är fortfarande litet oklart tycker jag men det kanske var i liknande anda som folkomröstningen till högertrafik där nästan 83% av svenskarna sade nej och sedan införde man högertrafiken trots allt. Jag minns litet grand av hur det var att ha vänstertrafik och att vi sedan en natt på 60-talet lade om till högertrafik.

Folkomröstningen om kärnkraft var en rätt stor grej 1980. Människor engagerade sig och jag minns att vi i min skola hade många som tyckte att linje 1, som moderaterna stod för, var det bästa alernativet. Det var många moderater i Mörbyskolan - inte så konstigt eftersom den ligger i Danderyd. Jag röstade på linje 3 - de som ville avveckla snabbast. Det var första gången jag fick rösta och jag minns att det kändes litet speciellt.

Efter folkomröstningen bestämde riksdagen att att kärnkraften skulle vara avvecklad till 2010. Ännu har det inte avvecklats några kärnkraftverk. Tydligen har folkomröstningar inte så stor betydelse trots allt.

Det var som sagt ett stort engagemang inför folkomröstningen 1980 och en del kända personer var också engagerade. Bland annat framförde Tage Danielsson denna geniala monolog om sannolikheten kring det som hände i Harrisburg. :) Hoppas att det fungerar att spela även utanför USA.

11 comments:

Pettas said...

Den suveräna Tage Danielsson och hans osannolika tolkning av Harrisburg-olyckan är underbar. Man önskar bara att budskapet skulle omsättas i verkligheten också...
Ha en skön söndag!

Kram!

Katarina said...

Du påminner mig nu om folkomröstningen i Sverige. Jag kommer ihåg att jag var student och vi hade skolval i frågan. Det var klisterlappar på var och varann bil om de var för eller emot kärnkraften, det minns jag.

Danielsson tolkning är underbar, han var så duktig och underhållande!

Ha en skön söndag och hoppas våren kommit till Weed. Jag hade tänkt resa till CA i maj/juni men jag orkar helt enkelt inte i år,,det får bli en Thanksgiving resa istället,, fast då är årstiden så trist! Jag brukar ju stanna hos svågern i Napa Valley och L. föräldrarna i Lincoln..

Jag hade ingen aning om att det fanns så många kärnkraftsverk i CA området faktiskt..

Ha de gott!

olgakatt said...

Den käre TD är alltid aktuell! Det är alldeles bedrövligt hur vi människor ställer till det!
Man ska nog tänka efter ordentligt innan man anordnar folkomröstningar och fr a hur man formulerar alternativen!
Dessutom är Sveriges folkomröstningar bara rådgivande så regering och riksdag kan ändå göra tvärtom - vilket syns!

Lotta said...

Jag minns folkomröstningen mycket väl och alla knappar som det bars på ytterkläderna. Så passande med Tages tolkning. Han är en av mina stora favoriter!

Önskar dig en skön söndag!

Kramar
Lotta

El Sueco said...

Barsebäck?

Anne-Marie said...

Karin: Tage var ett geni. Synd att han gick bort i förtid. Det verkar som om kärnkraften har kommit för att stanna och vi ser nu följderna av vad som kan hända när den inte fungerar som den skall. Kram!

Katarina: Det stämmer att det nog också var skolval även på min skola. Jag hade ett märke minns jag med "nej" och det var många andra som hade märken. Som du ser från mitt inlägg idag har våren INTE kommit. Det är otroligt sent med så mycket snö. Kanske bra att vänta och se vad som händer här i Kalifornien också med tanke på Japans kris. Att bygga kärnkraftverk i närheten av stora jordbävningszoner är oförklarligt. Ha det fint du med!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det mindes inte jag att folkomröstningarna bara är rådgivande. Undras just varför man har omröstningar om man planerar att göra på annat sätt trots allt. Tre linjer var nästan komiskt och bidrog till förvirringen som jag tror många människor kände.

Lotta: Jag hade ett Nej-märke. Av någon anledning hade jag antingen kinesisk eller japansk text påmärket. Minns nu inte varför jag valde det. Mysko. Tage är underbar tycker jag och det här är ju träffsäkert som bara den. Ha det gott! Kram!

Anne-Marie said...

El Sueco: Kan du utveckla litet mer om Barsebäck. Vet inte riktigt vad du vill säga.

Mimmi said...

Jag har alltid varit för Kärnkraft, och har inte ändrat min uppfattning på senare tid - trots Tjernoby, och Japan.

Jag är helt för att det skall byggas ut mer.

Vi har Pilgrim Nuclear Power Plant ca 25 miles från var jag bor, och jag inte det minsta orolig.

:o)

El Sueco said...

Jag hade lite bråttom när jag skrev "Barsebäck?". :) Det jag tänkte på var det här stycket: "Ännu har det inte avvecklats några kärnkraftverk." Det är visserligen tre av fyra kvar.

Anne-Marie said...

Mimmi: Okej!

El Sueco: Om man hade planer på att avveckla kärnkraften i Sverige till 2010 har man uppenbarligen inte hållit den tidtabellen.