Wednesday, March 30, 2011

Att bo på Hawaii - The Big Island

Jaha, idag är det +18 grader! Inte dåligt med en sådan värme så snart efter megastormen för några dagar sedan. Värmen gjorde att jag började tänka på mitt år på Hawii.

Hawaii är den 50 staten som införlivades med övriga USA. Det skedde 1959. Hawaii är en ögrupp ute i Stilla Havet som består av 8 större öar. Den största ön heter också Hawaii (eller the Big Island). Hawaii var tidigare ett kungadöme och införlivandet till USA gick inte alldeles enkelt. Fortfarande finns det en stor grupp människor som vill att Hawaii skall bli ett självständigt land igen.

Jag bodde på The Big Island från augusti 2004 till augusti 2005. Michael och jag ville komma bort från vintrarna i Mt Shasta och Michael hade länge haft en dröm att bo just på Hawaii. Tyvärr blev vårt år där inte riktigt vad vi hade trott. Vi hade gjort två semesterresor till The Big Island innan vi flyttade dit och visste (trodde vi) på ett ungefär vad vi gav oss in på. Eftersom man pratar engelska där var det inga problem med språket och då det är ständig sommar verkade livet rätt enkelt. På det stora hela var det en otroligt lärorik erfarenhet och jag ångrar inte alls att vi flyttade dit. Bland annat fick jag simma med delfiner - jag som har en total skräck för att vara ute på djupt vatten och ha huvudet under vatten - rädslan övervanns delvis. :) Det var en fantastisk upplevelse att se delfinerna i sitt naturliga element. Men andra saker visade sig vara utmananingar. Eftersom jag inte hade min blogg då tyckte jag det kunde vara roligt att dela med mig litet av min upplevelse hur det var att bo på Hawaii.

En sak som visade sig vara en utmaning var att leva i ständigt hög luftfuktighet med kläder som aldrig var torra, att alltid svettas och att se saker mögla som man aldrig trodde skulle mögla. Både Michael och jag hade alltid bott i tempererade klimat med fyra årstider. Hawaii har ett tropiskt klimat med värme året runt och mycket regn. Vi bodde på den östra sidan av The Big Island, en bit utanför den största staden som heter Hilo. Om man bor på den östra sidan av öarna i ögruppen Hawaii får man räkna med MYCKET regn. Hilo är USAs regnigaste stad och en av de allra regnigaste städerna i världen!!! Hilo får mer än 3000 mm! regn varje år och det regnade i stort sett varje dag när vi bodde där. Varför flyttade vi dit kan ju vän av ordningen fråga sig? Visste vi inte att det regnade? Jodå, det gjorde vi men östkusten på The Big Island är mycket, mycket billigare än västkusten. Dessutom är det en sak att veta att det regnar, en annan att faktiskt bo mitt uppe i det. De andra öarna är ännu dyrare än The Big Island.
På plussidan gjorde regnet att naturen alltid var grön. Och om man bor utanför en större ort (vilket vi gjorde) får man sitt dricks- och hushållsvatten från en stor tank som samlar upp regnvatten och som finns utanför huset. Man har alltså inget kommunalt vatten. Blir det torka gäller det att hushålla.

Tanken som samlar regnvatten - den fanns i ena änden av tomten.


Något som vi heller inte hade förväntat oss, och som vi nog inte läst så mycket om heller, är den underton av ilska gentemot vita personer som finns i Hawaii. Det är rätt många som upplevt den har jag förstått nu så här i efterhand. Inte så konstigt kanske att den finns eftersom Hawaii, troligen mot sin vilja, införlivades med USA. Vi upplevde diskriminering flera gånger från Hawaiianer som vi stötte på.

Andra upplevelser från Hawaii var att allt är mycket dyrt. Bensin, mat, el osv. Man får inte vara benägen att få "island fever", dvs att tycka att platsen där man bor är liten - Hawaii ligger ju mitt ute i Stilla Havet. Vi hyrde ett par bostäder och hyresvärdarna är minst lika konstiga som i Weed. :)
Plussaker med Hawaii är givetvis den ständiga värmen. Inga varma vinterkläder där inte. Att bo på en plats med mycket ren luft och inga stora städer är också ett stort plus. Eftersom jag inte jobbade under mitt år på Hawaii blev det ett annorlunda liv. Vi köpte en bit mark - djungel faktiskt - som vi delvis röjde (för hand) och tanken var att vi skulle flytta dit om vi hade stannat. Nu blev det inte så och vi återvände båda två till fastlandet - jag flyttade tillbaka till Mt Shasta och Michael flyttade till Oregon.

Jag hade ingen digitalkamera på den tiden så bilderna är scannade och tyvärr inte av bästa kvalitet.

Huset vi hyrde under större delen av året. De allra flesta hus står på pålar på grund av luftfuktigheten.


Här promenerade vi i stort sett varje dag. Vi bodde på Bamboo Drive utanför staden Pahoa.


Stränderna på östra sidan av The Big Island har inga fina sandstränder eftersom den här ön fortfarande är en "ung" ö. Den har två stora vulkaner och nytt land föds hela tiden. Stränderna består därför mest av förhårdnad lava.


Det här är vulkanen Kilaueas krater (den som alldeles nyligen hade ett utbrott som jag skrev om). Det finns två stora vulkaner som fortfarande är aktiva, Mauna Loa och Kilauea. Vi bodde vid foten av Kilauea.


Det här var ett av våra semesterhus. Det var en mysig plats ute i djungeln. :)

25 comments:

Katarina said...

Ann-Marie, vad intressant att du berättar lite om er vistelse på Hawaii. Fina bilder från ert ställe och från ön. Det är nog speciellt att bo på en ö, det vet jag genom L. som bott på Guam. det var därför jag varit så nyfiken att besöka Guam, vilket var en härlig upplevelse.

Att bo på Hawaii eller Guam är nog väldigt olikt turist livet, skulle jag tro.

magdalena said...

Kul att se och höra om Hawaii. Har sett på House Hunter program här i USA från Hawaii och just sett den där vatten tanken och att allt blir utsatt för fukt. Har också hört att det ska vara riktigt dyrt där. Verkar besvärligt med allt det där regnet, skulle inte tycka att det uppväger värmen. Men det är ju en smaksak. Kram

Saltistjejen said...

Intressant. Jag och M var till Hawaii på semester för ett par år sedan. Dock var vi mest på Kauai (en vecka) samt på Molokai (4 dagar) och egentligen endast ett dygn i Honolulu. Vi älskade Kauai! För mig ä det nog ett Paradis på jorden. En sak som var så skön där var att det inte alls var fuktigt. Utan ett väldigt behagligt klimat med temperaturer som en skön sommardag i Sverige. Nästan varje dag kom det en skvätt regn såklart, men det handlade inte alls om den höga luftfuktigheten som ofta är här i New York på somrarna. På Kauai kände vi (som turister) inte ngt all a ngn form av fientlighet men på Mololki var det annorlunda. Här stod ofta skytlar upsatta kring vägarna där man talade om att man inte gillade turister, och vi förstod efter att ha prata med några som levde där, att det var en ganska spänd stämning mellan de "gamla urinvånarna" och nyare "vita" som bodde där. Men egentlgien kanske framförallt mellan de som redan bodde där (både "vita" amerikaner och "Hawaianer") som var emot turismen och de som ville utöka turismen för att få in mer inkomster till ön och öborna.
Jag kan tänka mig att det är väldigt dyrt att bo på Hawaii just för att allt som finns där måste fraktas dit. Tänker främst på byggnadsmaterial, bränsle mm. Men det var en otroligt härlig plats att semestra på och jag skulle gärna åka dit igen om det inte vore för avståndet.
Tack för att du delade med dig av dina erfarenheter!
kramar!

Pettas said...

Du beskriver livet på Hawaii väldigt bra...och hur öbor fungerar många gånger...man måste inte fara ända dit för att uppleva den distans som ofta hålls till folk utifrån. Från sidan om så har Hawaii alltid framställts som paradisön men givetvis, alla paradis har sina särskildheter:).
Ni drack väl knappast vattnet som kom från ovan utan att koka det först?
Tack för ett fint inlägg som åter berikade!!

Karin:)

Desiree said...

Vad kul och interessant att få höra lite mer om eran tid på just Hawaii. Det är lätt att tro att det bara är positivt och rena paradiset att bo där så det är intessant att få höra om lite baksidor också. Baksidor finns ju tyvärr alltid. Men jag visste inte att det fanns en stor ilska mot vita personer eftersom jag bara varit på Hawaii som turist (jag har bara varit på Maui två gånger). Jag skulle dock mycket gärna åka just till den stora ön som turist och besökare. Måste varit rätt påfrstande med mycket regn och konstant luftfuktighet. Lät som ni fick en fantatsisk upplevelse som gav mycket även om ni bestämde er för att inte bo kvar. Kul att du scannat in så många bilder.
Kram!

olgakatt said...

Vart man kommer så finns det för- och nackdelar, så även i "paradiset" Hawaii, tydligen. Evig fukt och mögel låter jobbigt! Och konflikter mellan grupper med olika egenintressen är ju universella. Tänk, att det ska vara så svårt att samsas!
Du tycks hamna i väderextremer, antingen evig sommar eller norra Kaliforniens synnerligen omväxlande klimat! Eftersom det skymtat att du skulle vilja flytta: har du nån aning om vart du skulle önska komma?

Marianne said...

Så intressant att höra lite om hur det är att bo på Hawaii! Man tror ju att det är paradiset på jorden, och att klimatet är perfekt. Men i själva verket är det alltså hög luftfuktighet och mögligt. Där ser man!

Trist med diskrimineringen, men det kanske kan vara nyttigt för oss vitingar att känna av hur det känns. Vi är ju inte direkt vana vid det.

Kram!

Skruttplutt said...

Hej, Vad spännande att läsa om Hawaii, jag lärde mig mycket och jag hade verkligen ingen aning om att hawaii kunde upplevas "fientligt" ibland.

Du, som jag är utlandssvenska jag har en tävling just nu för utlandssvenskar;

http://linneaiusa.com/2011/03/31/utlandssvenskar

Lotta said...

Du skriver så bra Anne-Marie! Mycket intressant. Jag är en "fyra årstidsperson". Kan tänka mig att det är en sak att semestra i varmare klimat, en annan att bo permanent. Men trots allt, vilken upplevelse!

Jag har varit på Hawaii en gång, faktiskt den första riktigt långa resan jag gjorde med mina föräldrar. Jag var sju år och blev störtkär i Honolulu på Oahu.

Min vän Mattias var där nyligen och åker gärna tillbaka. Han har inga problem med den långa flygresan.

Kramar!

Anne-Marie said...

Katarina: Roligt att du uppskattade Hawaii-inlägget. :) Att bo på en ö är verkligen en speciell upplevelse. Eftersom The Big Island är relativt stor (i förhållande till de andra öarna) kände jag aldrig av "island fever". Men man kunde köra runt ön på en dag. Det tog rätt många timmar men det gick. Att bo på Hawaii var en helt annan sak än att komma dit som turist.

Magdalena: Vi fick en torrperiod på 2-3 veckor och det blev att snåla på vattnet. Man är ju inte riktigt van vid att inte bara kunna vrida på kranen och använda hur mycket vatten som helst. En bra och lärorik upplevelse att lära sig hushålla. Det mesta är väldigt dyrt eftersom allt måste skeppas från andra håll. Vi lyckades och "pricka in" vår flytt när hyrorna gick upp. Nej, det var jobbigt att allting var fuktigt - hela tiden. Kram!

Anne-Marie said...

Saltis: Vi hann aldrig med att åka till Kauai men jag har hört att det skall vara en otroligt vacker ö. Intressant att det inte är lika fuktigt där. Vi upplevde inte någon fientlighet alls när vi var på The Big Island som turister utan det var när vi kom dit och bosatte oss. Molokai lär vara en speciell ö. Det blev inte av att vi åkte dit heller. Vi fick vara sparsamma med pengar eftersom flytten till Hawaii var dyr. Det mesta är som sagt dyrt och det inkluderade även maten. Något som vi blev förvånade över var att så mycket av frukt och grönsaker kom från fastlandet. Man tycker ju att en tropisk plats skulle kunna odla året runt. Roligt att du uppskattade inlägget. :) Kramar!

Anne-Marie said...

Karin: Kan tänka mig att många öar är speciella platser - kanske för att de inte har samma utbyte med omvärlden som fastlandet har. Nej, vi kokade vattnet ordentligt. Det som täckte tanken släppte faktiskt igenom allt möjligt. Jag vet att många ser på Hawaii som ett fantastiskt paradis. Och visst är det fantastiskt på vissa sätt men på andra är det inte alls så speciellt. Kul att du tyckte om inlägget. Kram!

Desiree: Jag tror inte att man kanske upplever de där litet fientliga stämningarna som turist. Vi gjorde det inte. Maui är nog ännu dyrare än The Big Island. Innan vi flyttade dit var den stora ön litet "bortglömd" men så var det tydligen ett TV-program med Oprah som gjorde att folk, när vi flyttade dit, hade börjat upptäcka ön och allt blev dyrare med en gång - hyror, byggmaterial osv. Visst finns det också alltid baksidor. Vi hade kanske inte väntat oss fullt så många - men som jag skrev, jag ångrar inte att vi provade på att bo där. Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Att alltid ha fuktiga kläder och att se t ex en bokhylla i trä mögla gjorde att vi blev litet trötta på det hela. Dessutom rostar olika saker snabbt eftersom det finns så mycket salt i luften från havet. Vi undrade varför det bara fanns nyare bilar och svaret var rost. Jag skeppade över den bilen jag har nu (från Hawaii) och det var nog i grevens tid jag fick ut den från den salthaltiga luften. Nej, vet inte ännu vart jag kommer att ta vägen. Jag ser min resa till Sverige i maj litet som en "studieresa" för att se om det ev. skulle kunna bli aktuellt med en återflytt till Sverige. Vi får se. Men USAs västkust kanske inte kommer att vara världens bästa plats att bo på om Japans kärnkraftverk fortsätter att spy ut strålning.

Marianne: Jag minns att det tog oss ca 2-3 månader att kunna fungera något så när normalt med tanke på luftfuktigheten. Det var jättejobbigt i början. Plus att de hus vi hyrde inte hade någon luftkonditionering - det var rätt vanligt, kanske pga Hawaiis höga elpriser. Även om jag känt mig som en utböling till viss del under 14 år här i USA har jag nog aldrig egentligen känt mig diskriminerad förutom på Hawaii. Kram!

Anne-Marie said...

Skruttplutt: Som turist tror jag aldrig att man egentligen upplever de litet fientliga undertonerna men det blir annorlunda när man bor där. Skall ta och kolla in din tävling.

Lotta: Tack!! :) Jag trodde nog, innan vi flyttade dit, att jag bättre kunde acceptera ständig sommar men det var litet konstigt att alltid ha samma sorts väder och klimat. Självklart var det härligt att kunna gå i shorts och T-shirt men det blev nästan litet enahanda. Jag har faktiskt inte haft någon längtan tillbaka ens som turist. Det är verkligen en lång flygresa. Jag åkte till Sverige en gång och det var en resa det. :) Kramar!

Sandra said...

saknar du inte att bo i sverige? :P

Anne-Marie said...

Sandra: Ibland gör jag det men då jag bott i USA så länge (14 år nu i vår) har det här blivit hemma. Hawaii var väldigt annorlunda jämfört med fastlandet där jag nu bor - och där jag bott den största delen av min tid i USA.

Anna said...

Vilket intressant inlägg, tack som berättar!

Anne-Marie said...

Anna: Vad roligt att du tyckte det var intressant. :)

Konferens västkusten said...

Du har skapat ett bra inlägg med bra information, jag lär en massa saker från denna artikel.

Anonymous said...

Hej
Jag bor i honolulu och håller inte

med alls vad du skriver


Det är det bästa jag har gjort och

inte alls dyrt

Älskar hawaii

Anne-Marie said...

Anonym: Vad bra att du tycker om att bo i Hawaii. Litet förvånande dock att du inte tycker att det är dyrt. Alla tycker olika.

Anonymous said...

For most up-to-date information you have to visit world-wide-web and on web I found this
web site as a finest web site for newest updates.

Feel free to visit my blog; how to make penis bigger

Anonymous said...

If you desire to take a great deal from this piece of writing then you have to apply these methods to your won web site.My webpage eztfast.com

Anonymous said...

I think the admin of this web page is genuinely working hard
in favor of his site, since here every data is quality based
stuff.

My website; http://parehab.org/index.php?/member/83621

Anonymous said...

Very quickly this web page will be famous amid all blog users, due to it's good articles

Also visit my web page virility ex