Sunday, February 27, 2011

Allseende Google

Häromdagen fanns en artikel i Dagens Nyheter om Google och deras enorma inflytande på nätet. Artikeln sade också att de vet väldigt mycket om de som surfar genom de sökningar vi gör. Har fler än jag märkt att annonserna ändras på olika hemsidor beroende på vad man söker efter? Jag sökte efter en väska alldeles nyligen och vips så fanns det annonser där som visade olika väskor.

Google är ett av världens mest inflytelserika företag som vi alla kommer i kontakt med när vi surfar ute på nätet. Googles sökmotor är kanske den som flest använder sig av - jag gör det när jag söker information. Deras huvudkontor ligger här i Kalifornien i Mountain View. Googles sökmotor är bara en av deras många produkter. Wikipedia har en mycket lång lista över produkter och tjänster som finns hos Google. Några av de mer kända är: Google Chrome, Google Earth, Picasa, AdSense, AdWords, GMail, Blogger, YouTube, Google Maps, osv.

Att ett företag dominerar marknaden så som Google gör har givetvis sina för- och nackdelar. Litet av en monopolställning börjar de få och det gör det givetvis svårare för små och nya företag att etablera sig.

Under ca 1 år arbetade jag på distans här i USA för Google. Det var perfekt att jobba hemifrån eftersom jag kunde bestämma precis när jag skulle få ihop de timmar som krävdes. Eftersom jag även jobbade på skolan kunde jag inte få ihop mer 10-12 timmar per vecka. Det här var innan den ekonomiska krisen drabbade USA och tyvärr kunde jag inte fortsätta efter mitt första år eftersom det jobbet som jag gjorde helt enkelt togs bort inom Google. Vi fick inte tala om (t ex på en blogg) att vi jobbade för Google. Bara det gör ju att man blir litet undrande och misstänksam. Men då det är ca 3 år sedan jag jobbade för dem utgår jag från att det är okej nu. Jag fick gå igenom ett par olika prov som skulle sålla bort folk men som tur var klarade jag mig. Mitt jobb var att gå till olika hemsidor som jag fick från Google och "betygsätta" dem enligt Googles manual. Denna manual var vår Bibel och den läckte ut på några hemsidor. Fortfarande förstår jag inte exakt hur Google söker och listar hemsidor och bloggar inom sin sökmotor. Det är väl en del av Googles hemlighet och makt.

Google har många nöjda anställda eftersom de bjuder på en hel del "bonusar" och rätt mycket frihet. Men då den ekonomiska krisen slog till var det många med mig (framför allt deltidsanställda som jobbade på distans) som fick sluta eftersom Google skulle spara pengar. Google verkar vara en del av vår vardag och jag blev ännu en erfarenhet rikare när jag arbetade för dem.

Något Google blivit känt för är uppfinningsrika varianter av den vanliga Google-logon. Den brukar ändra utseende vid speciella dagar och helger. Eftersom Google har stränga regler kring upphovsrätten för sina logos lägger jag inte ut någon av dessa. Jag hittade i stället denna roliga hemsida med logos som folk hittat på. http://www.logoogle.com/

10 comments:

Trillingnöten said...

Ja, lite läskigt är det. Något som jag sa att jag aldrig skulle börja säga är : Det måste jag googla...I början höll jag strängt på att säga "det måste jag söka på internet", men nu säger jag "googla" iaf :p Det är min favoritsökplats. Den kommer alltid upp med det jag behöver till skillnad från andra sidor. Å andra sidan är man ju nästan "uppväxt" med google så det är inte så konstigt att man tycker den är lättare :)

Äventyret framtiden said...

Ett mycket intressant inlägg. En känsla av att storebror ser dig får jag onekligen men ser ändå fördelarna med Google som den vinnande punkten.
Spännande världar som öppnar sig för en på bloggen:)

Kram!

Katarina said...

Ditt tema är intressant! Jag har funderat en hel del på hur det fungerar och har läst bl.a Google boken, som L. gav till mig.

Det jag märkt att internet inte alls har samma genomslags kraft vad avser annonser på Filippinerna, då användandet av marknadsföring och internet inte är lika utbrett. Ta ett ex. det finns väldigt få web shoppar på Filippinerna, däremot kan märket och deras varor vara kända över hela landet, mun till min metoden. Men det går inte att hitta dem på internet.

Jag använder själv Google som min sökmotor och jag har provat andra sökmotorer men det blir alltid att gå tillbaka till Google.

Annika said...

ja, att googla har ju blivit ett vedertaget ord. Tror tom att det finns i SAOL nu. De är google och inget annat jag använder mig av då jag söker på nätet. oCH visst märker man att annonser o dyl följer ens väg.
I början, innan google blev så stort, sökte jag alltid på altavista.
KRAM!

Marianne said...

Jag använder också alltid Google. Och visst ändras annonserna. När jag bodde i Egypten fick jag massor av annonser på arabiska, men nu får jag på svenska. Det var rätt skönt att få dem på arabiska, för då förstod jag dem inte och behövde inte bry mig : )

Men Google har också så mycket bra, det är väl därför de har blivit så stora.

Kram!

Taina said...

Vad häftigt att du har jobbat för dem! Kan tänka mig att det var ett intressant jobb.

Jag använder google till en hel del, för det är ju så smidigt. Men visst fattar man att de "ser" en hel del vilket har sina för-och nackdelar.

Kram!

Magdalena and Co in US said...

Kommer inte ihåg om det var här i US eller i Sverige jag såg programmet om företaget som blev bojkottat av Google. Deras internetannonser kom inte upp när folk sökte deras produkter. Genom att folk inte fick träff, inget sålt -och företaget konkade. Dom har STOR makt. Tyvärr är deras tjänster och tilläggstjänster de absolut bästa enl min uppfattning och därför använder jag dom. Kram M

Anne-Marie said...

Trillingnöten: När jag kom till USA var internet forfarande i sin linda. Googla var inget jag hade hört då men nu är det ju faktiskt en del av hur man pratar och hur vi lever. Världen förändras snabbt.

Karin: Nog känns det litet som storebror. Samtidigt som det finns många fördelar och plus med Google. USA börjar faktiskt mer och mer bli litet av ett storebrorssamhälle. Tyvärr. Det var det inte alls på det sättet när jag kom hit 1997. Kram!

Anne-Marie said...

Katarina: Kan tänka mig att Filippinerna är helt annorlunda jämfört med t ex USA och Sverige när det gäller internet. Mer av lokal spridning i stället människor emellan. Jag har provat ett par andra sökmotorer men kommer alltid tillbaka till Google - inte bara för att jag jobbade för dem - utan för att de är bra och man kan hitta det man vill.

Annika: Altavista minns jag vagt. Det fanns också något som hette Netscape som jag använde mig av när jag först kom till USA. Ibland är det svårt att förstå hur snabbt utveckligen egentligen gått framåt. Det var ovanligt att man i Sverige hade en egen dator och internet när jag kom hit 1997. Michael däremot hade en gammal Mac-dator och "dial-up" och det var nytt och spännande. Nu skulle jag troligen få nervsammanbrott ;) med dial-up. Kram!

Anne-Marie said...

Marianne: Arabiska annonser kanske är litet lättare att förbise. ;) De där annonserna kommer verkligen med en gång så fort man sökt efter något en stund. Man kan surfa anonymt men det är ofta som inte alla funktioner finns med på hemsidan om man använder en sådan tjänst. Kram!

Taina: Det var ett intressant jobb även om jag aldrig fick del av alla de bonusar man tydligen får om man jobbar på deras kontor. Jag satt hemma vid min egen dator - helt oglamoröst. ;) Men det gav mig en liten inblick i hur Google fungerar. Synd att de jobben försvann. Kram!

Magdalena: Visst är Google duktiga på allt som har med internet att göra. De har många duktiga personer som jobbar inom företaget. Såg aldrig det programmet du berättar om. Det gick också något annat program på TV för inte så länge sedan om Google och hur det var att arbeta där - inte på distans utan på deras kontor. Kram!