Monday, January 24, 2011

Valley fever - epidemi i sydvästra USA

Valley fever var en okänd sjukdom för mig till för bara några dagar sedan. En mig närstående person har drabbats av denna sjukdom som tydligen är en mindre epidemi i sydvästra USA.

Valley fever orsakas av en svamp (fungus på engelska) som finns i marken. Svampsporerna sprids sedan i luften och de kan färdas upp till 80 mil från källan. När man andas in luften kommer sporerna in i kroppen och kan leda till valley fever. Massor med människor i sydvästra USA (de som bor i delar av Texas, Arizona, Kalifornien, Nevada och New Mexico) kommer i kontakt med de här svampsporerna. Det finns tre varianter av hur människor drabbas - många har svampen i kroppen men blir inte sjuka, en del blir sjuka med influensaliknande symptom medan andra blir sjuka och får riktigt allvarliga symptom som lunginflammation och hjärnhinneinflammation. Även i norra Mexico och delar av Sydamerika finns valley fever. Arizona är den stat där flest fall rapporteras och där har den här sjukdomen blivit en epidemi. Det är där R befinner sig.

Det knepiga med den här svampen är att vem som helst kan drabbas och man behöver inte ens bo i området. Det kan räcka med att man är på genomresa, mellanlandar på en flygplats eller kommer i kontakt med något föremål som har damm som innehåller svampsporer. Valley fever har skjutit i höjden under de senaste åren och allt fler människor drabbas och blir sjuka.

Symptomen som är vanligast är en enorm trötthet, feber, muskel- och ledvärk, ingen aptit, hosta, huvudvärk osv. Blir man sjuk brukar kroppen oftast klara av att läka på egen hand men i vissa fall blir folk så sjuka att de måste läggas in på sjukhus. Men det tar tid att bli bra - flera veckor till kanske ett par år. Och man blir aldrig av med svampen utan den kan ligga "sovande" och kan komma tillbaka 10 år senare.
Det kan till och med ta många år efter det att man utsatts för svampen och det att man blir sjuk.

Blir man riktigt sjuk behandlas man med mediciner som skall döda svampsporerna. Har man litet lindrigare symptom kan behandla sig själv med extra tillskott av vitaminer, örter och liknande. Vitlök skall tydligen vara ett bra medel.

Jag ville dela med mig av det här eftersom många människor aldrig hört talas om valley fever och blir felaktigt behandlade av läkare. Dessutom är det alltså bra att tänka sig för innan man besöker de här delarna av USA eftersom fler och fler blir sjuka. Sjukdomen sprids i alla fall inte människor emellan men tydligen blir massor med djur sjuka i de här delarna av USA. Svampsporerna gör ingen skillnad på människor och djur - alla kan drabbas.

Vill man läsa mer har www.valleyfeversurvivor.com massor med information. Kartan kommer från deras hemsida - den visar var riskområdet för valley fever finns.

9 comments:

Saltistjejen said...

Oj! DET har jag aldrig hört talas om tidigare! låter inte särskilt kul alls. lite likt borrelia i symptom med just influensaliknande symptom. fast borrelia kan man ju använda antibiotika mot. Bara man inser att det är just borrelia man har.
Hm, man hoppas att de flesta som får Valley fever ändå klarar sig undan med lindrigare besvär.
Tack för upplysningen!!!

olgakatt said...

En av mina vänner i California fick valley fever redan för många år sen och har en kronisk hosta sen dess.

Annika said...

HAR aldrig ngnsin HÖRT om denna sjukdom. USCH!!
Nu har jag lärt mig ngt nytt på din blogg igen.
Borrelia (Lyme disease), som Saltis skriver om, känner jag flera personer som har här i NoVA, frukstansvärt. En av dem har ätit antibiotika i snart fem år. Ungefär samma symptom som du skriver om valley fever.
Tänk vad många sjukdomar det är man INTE känner till.
Kram!!
TACK för upplysningen!!!

Freedomtravel said...

Läskigt, hade aldrig hört talas om!

Anne-Marie said...

Saltis: Jag blev också förvånad att det var en så utbredd sjukdom och att så många blir smittade. Inte alls roligt och tydligen håller den i sig under mycket lång tid.

Olgakatt: Vad trist att din vän fortfarande har sviter efter sjukdomen.

Annika: Underligt med alla mysko sjukdomar som egentligen inte har någon bra bot (vilket valley fever inte har) och att man aldrig hör talas om dem. Jag tycker jag borde ha hört om denna sjukdom eftersom jag bor rätt nära. Kram!

Freedomtravel: Ja, det låter inte alls trevligt och att man tydligen kan drabbas till och med om man bara är på genomresa.

Mimmi said...

Ett informativt inlägg från dig igen! Hade aldrig hört talas om det förut. Väldigt intressant. :o)

Anne-Marie said...

Mimmi: Tack! Det är egentligen väldigt lärorikt att skriva en blogg eftersom jag alltid lär mig något nytt.

Anna, Fair and True said...

Usch, har aldrig hört talas om den sjukdomen. Låter inte trevligt!

Anne-Marie said...

Anna: Det är en otrevlig sjukdom och den sprids tydligen väldigt lätt i luften. R som är i Arizona har som tur är tillfrisknat.