Tuesday, January 18, 2011

Intervjubesked

Idag kom ett brev från USCIS (Immigrationsverket) med ett intervjubesked. Det dröjer ca 1 månad innan det är dags men i mitten av februari är det dags att återigen bege sig till Sacramento.

Den här gången blir det ett annat kontor som ligger mer "downtown" Sacramento. Nu gäller det att fortsätta plugga så att jag inte glömmer alla frågorna och svaren och se till att allt som de kan fråga om är i ordning. Tydligen går de igenom ansökan en hel del och under den genomgången kan de avgöra hur duktig man är på att prata engelska. Sedan blir det ett prov med 1-3 meningar som man skall läsa och 1-3 meningar som man skall skriva på engelska. Det gäller att inte bli alltför kaxig bara för att man bott här länge och använder engelska i skrift och tal varje dag.
Sedan blir det 10 frågor max från de 100 frågorna. Klarar man de första 6 frågorna ställer de inte fler frågor.

Vad jag har förstått är det vanligt att man inte blir slutgiltigt godkänd vid intervjun utan blir "rekommenderad" för godkännande (om man klarar av intervjun och proven). Tydligen är det ofta en annan person som ger det slutgiltiga godkännandet och inte den som intervjuar. Och hur lång tid det sedan tar att bli kallad till den ceremoni där man svärjs in till medborgare kan variera mycket. Allt från några dagar till flera månader. Det verkar som om de bara har en ceremoni per månad i Sacramento så det är bara att hoppas att det inte drar ut på tiden. Men nu gäller det att klara av intervjun och inte gå händelserna i förväg.

USCIS har en hel del studiematerial på sin hemsida så om man tar del av det borde man klara av intervjun. Bland annat har de en video som visar litet kort hur en intervju går till. Förra gången jag hade en intervju hos USCIS var det både Michael och jag som var där så det kändes litet annorlunda. Nu hänger allt på mig. :)

Tur att jag har en del semester som jag kan ta av eftersom jag kommer att få ta ledigt igen. Och tur att jag har en chef som är förstående.

12 comments:

Liza said...

Hej, jag är lite nyfiken. Varför vill du stanna i USA och varför vill du bli medborgare? Skulle vara kul att höra lite om det för jag hade en liten diskussion med några svenska vänner om det på Facebook i dag. Jag känner väldigt starkt att jag aldrig vill bli medborgare i USA fast jag bott här i nästan 9 år nu. Det är många anledningar till det. Jag har bara blivit mer patriotisk sen jag flyttade hit och jag längtar tillbaks till Sverige jättemycket. Om jag skiljde mig eller nåt hände med min man så skulle jag packa ihop allt och flytta till Sverige på direkten. T.o.m. mina småpojkar har frågat när vi ska flytta till Sverige. De har bara varit där två gånger men de tyckte det var så roligt. :)

Äventyret framtiden said...

Trodde aldrig att jag skulle tycka att byråkrati skulle vara intressant men du har lyckats få mig intresserad:). Det som kan tyckas invecklat för en utomstående kanske är helt nödvändigt för byråkratin på en stor kontinent med miljoner människor. Intressant är frågan som Liza och ställde.

kram!

Tord said...

Följdfrågan är då oxå, kommer du att ha dubbla medborgarskap? I Sverige är ju detta godkännt men hur är det i US?

Annika said...

Dubbla medborgarskap får man ju ha. Bägge länderna godkänner det. För mig är det en no-brainer att bli amerikansk medborgare. Man har inget att förlora, inget. Tvärtom.
Men hade vi inte fått behålla vårt svenska hade jag inte ansökt, men vi får ju det, så...
Här svärs man in samma dag, A-M. Direkt efter att du blivit godkänd. Tror inte du behöver oroa dig alls för engelskan. Det kommer att gå som en dans. Du får en en enkel mening du ska skriva ner. Du ser vad snabbt det ändå går från fingeravtryck till intervju. You go!! Jag ligger inte så långt efter dig i bakhasorna heller.
Liza, det finns fler fördelar än nackdelar att vara medborgare. Sverige finns ju kvar och du har inte gett upp det bara för att du har dubbelt medborgarskap. Sanningen är ju den att vi med green card kan sitta väldigt illa till vid tex dödsfall av partner, husförsäljning, skatter etc om vi inte är medbogare.
Kram!!

Saltistjejen said...

Kalas!!!
vad bra att du nu har en tid! :-)
Lycka till!!

Anne-Marie said...

Liza: Som Annika skrivit så finns det flera fördelar med ett amerikanskt medborgarskap. Och man blir ju dubbel medborgare. Aldrig att jag skulle ge upp mitt svenska medborgarskap. Jag var väldigt kluven under lång tid men då jag har en äldre mamma i Sverige vet jag ju inte om jag måste ta hand om henne framöver och kanske flytta till Sverige. Med "bara" ett grönt kort skulle jag då troligen förlora rätten att bo i USA men med ett medborgarskap kan jag ju komma tillbaka till USA om jag vill. Jag skaffar nog medborgarskapet mest för att ha större frihet att kunna bo även utanför USA. Det låter kanske konstigt men jag vill ha båda möjligheterna. Det är inte alls säkert att jag kommer att stanna kvar i USA men jag vill ha möjligheten att bo här om jag vill.

Anne-Marie said...

Karin: Vad bra att vår enorma byråkrati kan vara intressant. ;) Se mitt svar till Liza om varför jag frivilligt går igenom den här processen som också är dyr eftersom jag måste resa så långt varje gång. Som tillägg till den kommentaren så måste man egentligen bo i USA med ett grönt kort. Man kan inte ta en paus på ett par år och t ex ta hand om en äldre förälder - gör man det har man förbrukat sin chans att bo här. Och jag gick igenom en lång och dyr process för att få mitt gröna kort så det vill jag inte bara kasta i sjön. Kram!

Anne-Marie said...

Tord: Jag kommer att ha dubbla medborgarskap. Även om det i texten till insvärjningen sägs att man skall ge upp alla tidigare band med andra länder är det inget som drivs igenom utan man har sitt svenska medborgarskap samtidigt som man har sitt amerikanska. Och man har två pass.

Annika: Tack för din information - du hinner svara innan jag hinner eftersom du ligger före mig några timmar. ;) Jag skulle hellre aldrig bli amerikansk medborgare om jag inte kunde ha kvar mitt svenska medborgarskap. Hur långt efter mig ligger du? Har du lämnat dina fingeravtryck? Det finns ingen möjlighet tyvärr att svärjas in samma dag i Sacramento. :( Du kommer nog att gå om mig. KRAM!

Saltis: Tack! Det känns bra att ha kommit så långt i alla fall.

Annika said...

Nej, det tror jag inte...Jag är lite lat, babe. Har fyllt i ansökan, men inte tagit fingeravtryck. Fattar inte att jag draggar på det här sättet, men...
Nej, nu ska det ske så jag har det innan sommaren!!! Men, jag tror att du vinner.
OCH som sagt, för mig är det en non-brainer att bli am.medbogare. Vi har inget att förlota utan allt att vinna. OCH som du säger ger ett medborgarskap mkt större frihet var man än vill bo!!
KRAM IGEN!!!

Anonymous said...

Egentligen så erkänner inte USA dubbla medborgarskap men det är inte 'enforced' som det heter.

Jag skulle inte heller ansöka om hag var tvungen att i praktiken ge upp mitt Svenska medborgarskap men som det är nu känner jag inte att jag har något att förlora. Jag tar inte lätt på USA:s regler om att avsvärja sig andra länders band men jag är trots allt en pragamatiker.

Anne-Marie said...

Lars: Ja så är det ju att Sverige erkänner det dubbla medborgarskapet men inte USA egentligen. Men det verkar ju inte hindra massor med människor från att ha dubbla medborgarskap. Håller med dig om att man måste se till vad som fungerar och vara realist.

Liza said...

Tack för svaret! Skulle jag någonsin bli medborgare så är det enbart av praktiska skäl eller för barnens skull och det skulle ta emot ordentligt. Jag har haft jobbiga upplevelser i det här landet och som hörselskadad så är det verkligen ett hemskt ställe att bo på. Jag har blivit hemskickad till Sverige två gånger men det är en annan historia som man säger. Jag är lite orolig för hur det skulle bli om jag skiljde mig från min amerikanske man. Undrar om han skulle ha större chans att få vårdnaden om barnen för att han är amerikan och jag inte är det. Det är väl inte så troligt att jag skulle få flytta till Sverige med barnen. Sen har jag hört av svenska vänner att det är väldigt dyrt att skriva testamente hos advokat om man inte är medborgare, vet inte riktigt varför. Lycka till med provet. Så dyrt det hela blir för dig. Ca $600 bara för att ansöka. :/