Wednesday, December 22, 2010

Prov för medborgarskap

Igår kom det efterlängtade brevet om fingeravtryck. På natten innan hade jag haft en dröm om detta besök. Minns inte exakt vad drömmen handlade om men i drömmen såg jag ett datum för besöket. Jag var ju därför litet nyfiken att se vilket datum jag faktiskt hade mitt besök. Det var samma datum som i drömmen! 6 januari nästa år blir det att bege sig till Sacramento. Eftersom jag bor som jag gör måste jag åka dagen innan eftersom besöket redan är klockan 8 på morgonen. Nu är det bara att hoppas att vädret samarbetar och inga stora oväder drar in och ställer till det.

Det här besöket är alltså bara för att lämna fingeravtryck. Lång resa men det är bara att göra som immigrationsverket säger. Efter det att man lämnat fingeravtryck, sänds dessa till FBI som gör någon slags kontroll. När den kontrollen blivit klar (vet inte hur lång tid den tar) blir man kallad till en intervju och samtidigt får man genomgå vissa prov. Man skall visa att man kan läsa och skriva engelska och dessutom blir man testad på amerikansk samhällskunskap/historia/geografi.

Det är 100 frågor och svar som man måste lära sig. Tydligen kommer max 10 frågor att ställas men självklart måste man kunna alla 100 frågorna. Som tur är har immigrationsverket på sin hemsida alla frågor OCH alla svar. Man behöver alltså inte själv leta upp svaren. Och de finns där för vem som helst att läsa.

Jag kan väldigt litet om både amerikansk historia och om hur USA styrs så det blir mycket nytt att lära sig. Jag började plugga när jag först skickade in min ansökan men då det hela drog ut på tiden gjorde jag ett litet uppehåll. Nu är det dags att ta nya tag igen. Jullovet blir en bra tid att gå igenom och lära sig det här.

Här kommer några av frågorna - och svaren - bara för att ge några exempel. Man får ofta flera alternativ på hur man kan svara:

What is the "rule of law?"
- Everyone must follow the law

What is one reason colonists came to America?
- Freedom
- Political liberty
- Religious freedom
- Economic opportunity
- Practice their religion
- Escape persecution

What territory did the United States buy from France in 1803?
- Louisiana

What ocean is on the West Coast of the United State? (Den här frågan borde jag ju kunna eftersom jag till och med bott i den här oceanen - på Hawaii ;))
- Pacific (Ocean)

-What is the name of the national anthem?
- The Star-Spangled Banner

Vill avsluta med en bild på ett snöklätt Mt Shasta. När jag tittade ut i eftermiddags var det ett fantastiskt rosa skimmer på toppen. Även om vi inte har direkt någon snö där jag bor finns det massor med snö, många meter troligen, uppe på berget. Tyvärr bor jag så att man ser telefonledningar framför berget - det gick inte att undvika. :( Men det rosa syns bra ändå.

13 comments:

Livsnjutaren said...

Oj vad du får plugga frågor nu då. Lycka till;) Härlig bild det där.
God Jul och Gott Nytt År.Här har vi nu 60-70 cm snö.Och det pendlar mellan 10 - 20 minusgrader.

Pettas said...

Grattis, det har börjat röra på sig, men jag inser hur bra vi har det som bor så smått. Att nå myndigheter och få till stånd nödvändigheter som behövs för dittan och dattan tar alltid lång tid, men det går fortare att få svar här, helt klart.
Underbart vacker bild av Mt Shasta, trådar får man stå ut med och tänka bort.
Du kan ju alltid göra blogginlägg på frågorna som du skall kunna svara på så blir vi andra allmänbildade samtidigt:D.
Lycka till på alla sätt!!

El Sueco said...

Det ser ut som en enorm jordgubbsmaräng. Varför är inte telefonledningarna nedgrävda?

Annika said...

Det där fixar du lätt. OCH jag är så glad att alla frågor finns på nätet.
men visst kommer man att vara nervös iaf så man står där. Hutter och skak.
Skönt när det är över.
Ja, Mount Shasta ser ut som en enorm bakelse där det ligger. SÅÅÅ vackert.
Kram!!

Saltistjejen said...

Haha vilket prov!!!! Känns lite som körskoleteorin igen fast i "annat ämne2...! ;-)
Du kommer att klara det galant inga problem. och SKÖNT att det går framåt i processen!
KRAM!

Marie said...

Vilken vacker bild på berget! Hur långt jullov har du? Det är ju inte amerikaner bortskämda med i vanliga fall. Bra att du får tid att studera, Usas historia var ju bara ett litet kapitel i vår svenska historieundervisning. Jag hade ingen aning om vad nationalsången heter tex.

Monica said...

Halloj, det verkar tufft det där, men det går bra.

Vilken fin bild=)
Ha en fin jul/ Monica

Anne-Marie said...

Livsnjutaren: Det är en hel del frågor men som tur är har man ju alla svar så man inte behöver ta reda på dessa själv. Jag har förstått att Sverige just nu befinner sig i en mini-istid. God Jul!

Pettas: Tack! USA är helt klart mer omständligt när det gäller statlig byråkrati eftersom det bor så många människor i USA. Berget såg faktiskt ut som jordgubbsglass. :) God Jul!

El Sueco: Som jag skrivit om många gånger tidigare ligger mitt område efter i många avseenden. Det är fattigt och är gammaldags på många sätt. Det var likadant på Hawaii att alla ledningar gick uppe i luften. Däremot i Lake Shastina, som bebyggdes mycket senare än Weed, har man grävt ner alla ledningar.

Anne-Marie said...

Annika: Vissa frågor och svar känner man ju redan till men vissa saker, framför allt hur USA styrs, vet jag väldigt litet om. Kanske du kan det bättre som bor i maktens huvudstad. :) Jag tror att nervositetsnivån kommer att vara rätt hög den dagen det är dags för intervjun. Kram!

Saltis: Ja, det känns väldigt bra att det rör på sig. Det är bara att ställa om hjärnan till att plugga. Jag märkte när jag var elev på skolan att det tog ett tag att ställa om hjärnan till inlärning från att ha varit fokuserad på att arbeta på en arbetsplats. Kram!

Anne-Marie said...

Marie: Skolan har stängt fr o m idag (24/12) och öppnar igen för oss kontorsanställda den 4/1. Sedan kommer elever och lärare tillbaka den 10/1. Nej, många amerikaner har det inte så väl förspänt att de får ledigt och betalt utan att behöva ta semester. Jag har kollat på frågorna och vissa kan jag men många måste jag "råplugga".

Monica: Det är bara att plugga tills svaren sitter. Även om man kan det hemma är det ju litet annat när man sitter framför den som skall bestämma om man blir amerikansk medborgare eller inte. God Jul!

Anna, Fair and True said...

Känns lite larvigt det där provet när det är så lätt. Vem som helst kan ju plugga in dem, särskilt när de anger svaren.

Skönt att byråkratin rör på sig!

Anne-Marie said...

Anna: Ja, jag vet egentligen inte varför de har det här provet. Men det kanske visar om man förstår vad man läser osv. Ja, nu är det bara litet drygt en vecka innan det är dags för fingeravtryck.

Anna i USA said...

Grattis och Lycka till! Jag bor i Elk Grove, ca 15 min soder om Sacramento :) Synd jag inte var hemma den 6e for da hade vi kunnat tagit en fika :)