Sunday, December 12, 2010

Fast i byråkrati

Inspirationen att skriva har legat på sparlåga en liten tid. Troligen till stor del beroende på att min ansökan om amerikanskt medborgarskap verkar ha hamnat i något slags ingenmansland. Det känns som om jag fastnat i immigrationsverkets byråkrati.

Det här var givetvis inget jag väntade mig och blir det alltför stora problem eller förseningar är det möjligt att jag drar tillbaka min ansökan. Jag vill absolut inte "tjafsa" med en stor statlig myndighet.

Det senaste livstecknat jag fick var det bekräftelsebrev som skickades den 9 november. Vid det här laget borde jag även ha fått mitt brev om fingeravtryckstid. Men ingenting har uppdaterats på immigrationsverkets hemsida för min ansökan och inget brev har kommit. Eftersom det här är en stor byråkrati var det tidigaste datumet jag var "tillåten" att kontakta dem, om det uteblivna brevet, i fredags. Innan dess befattade de sig inte med det hela. Jag ringde och fick i alla fall en så kallad "service request" utställd. Exakt hur den fungerar vet jag inte men någon slags påminnelse är den och skall - om saker och ting fungerar - få dem att komma till skott.

Förutom samtalet till immigrationsverkets kundtjänst ville jag skicka ett brev till det kontor som ställt ut bekräftelsebrevet i november. Jag var iväg till postkontoret igår för att skicka iväg brevet med litet snabbare post och med möjlighet att spåra brevet så att jag skall veta att det kommer fram som det skall. När jag precis var på väg att fylla i adressen till kontoret hejdade jag mig när jag skulle skriva det nummer som stod under adressen. Jag hade självklart sett numret när brevet kom men av någon underlig anledning inte noterat att det faktiskt var ett annat nummer än mitt referensnummer som stod högre upp i brevet. Varför jag inte sett detta är fortfarande en gåta. Eftersom mitt brev innehöll det andra numret i adressen fick jag gå tillbaka hem och korrigera brevet. Samtidigt passade jag på att se om numret som stod under adressen faktiskt var ett nummer som fanns i deras datasystem. Och det var det! Det är alltså en annan persons referensnummer! Alla möjliga tankar började virvla runt i huvudet - tänk om de blandat ihop min ansökan med en annan persons ansökan, eller om min ansökan hamnat i en pärm som inte hör till mitt fall, osv, osv. Eller så är det bara att de skrivit fel. Självklart inkluderade jag denna information i mitt brev så att de förhoppningsvis skall se om något gått snett och att det är därför jag inte fått någon mer information.

I morgon skall jag nog också ringa till immigrationsverket och rapportera det här. Inte vet jag om jag får prata med någon som faktiskt kan göra något men det bör nog rapporteras även centralt. Det här känns otroligt motigt och jobbigt. Jag som trodde att allt skulle flyta på som det gjorde för min ansökan om grönt kort. Hur lång tid det här kommer att ta nu står skrivet i stjärnorna. Jag vill absolut inte bli "livegen" så att jag inte kan åka till Sverige nästa år. Problemet är att man inte bör resa på längre resor eftersom man kan få kallelse till besök eller intervju.

Jag antar att det bara är att hålla tummarna att något kommer att hända och att de kan reda ut om något gått snett.

20 comments:

Trillingnöten said...

Åh vad drygt! Jag hoppas att det inte är nåt konstigt som hänt med din ansökan. Man kan aldrig veta. När vi ansökte om makens uppehållstillstånd i Sverige medan vi var i NY var vi tvungna att ringa och påminna Konsulatet om att vi måste ha en intervju snarast. Vi hade väntat rätt länge och jag skulle åka hem til Sverige. Vi låg först i högen, men semester! Typiskt Sverige.
Det tog jättelång tid att ´registrera dottern hos amerikanska ambassaden också eftersom man måste ha bevis på att maken uppehållit sig i USA i minst 5 år i följd (utskrifter från skolor, arbeten etc måste fixas fram)...byråkrati! Jag hoppas det löser sig! Kram

Pettas said...

Så segt allt flyter på i det stora landet. Förstår att det känns trögt och jobbigt. Hoppas, hoppas att du snart får saken fixad.

Luciadagskram!

em said...

Det finns väl inget som är så tröttsamt som den här sortens strul.
Skickar påminnelsetankar till immigrationsverket, och hoppas att det snart, mycket snart, reder ut sig!
Margaretha

Annika said...

USCH, för ngra år sen glömde de mitt green card, det låg ngnstans där det inte kunde hittas. Jag fick göra om hela processen.
HOPPAS att det ordnar sig, kan kanske vara bra att påminna dem...
Mwen jag vet att det är lättare sagt än gjort med uscis.
Kram!

Saltistjejen said...

Å neeej! Jobbigt. Jag hoppas verkligen att det löser sig snart!

Anonymous said...

och varför kan du inte åka till sverige i somamr du är ju svenk medborgare också

Anonymous said...

Hej
Tror inte att immigrationsverket har glömt av dig. Själv har jag en godkänd intervju bakom mig och har nu väntat i två månader på ett besked för min Oath Ceremony. Det lär knappast bli ett besked före jul heller. På mitt Interview godkända results står dessutom också ett nytt nummer som man inte kan söka efter på hemsidan. Det verkar ta lång tid även när man tror att allt är nästan klart.
Ha en fin jul.
Marie GA

helen(USA) said...

It took almost a year after I sent my application before I was called in for an interview. They did not contact me before that.

Freedomtravel said...

Vilket strul! Men det kan det ju verkligen vara med byråkrati i det här landet också... Hoppas att det löser sig på bästa sätt och inte tar alltför lång tid!

Marie said...

Ja det här med byråkrati..usch. Hoppas du får kontakt med någon som anstränger sig att hjälpa till med din ansökan. Önskar dig en härlig Luciadag!

El Sueco said...

Jag är helt övertygad att allt kommer att gå utmärkt, men det är synd att du behöver oroa dig. Vi saknar dina inlägg.

olgakatt said...

Suck över alla fantasilösa byråkrater som inte fattar hur dom har det som går och väntar!
Håller tummar att allt fixar sig snart!

Anne-Marie said...

Trillingnöten: Ja, vi får hoppas att det löser sig. Jag börjar bli litet less på det hela. Nog för att det finns byråkrati i Sverige men den som finns i USA just hos immigrationsverket är rätt mycket värre. Och problemet är att man i stort sett aldrig kan prata med någon som vet vad som egentligen är på gång. Alla tror och gissar och har inga riktiga svar. Kram!

Karin: Tack! Ja, byråkratin kan verkligen vara påtaglig här på "andra sidan pölen". :) När jag ansökte om mitt gröna kort flöt allt på men det var ju några år sedan. Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Din erfarenhet verkar ju inte vara så positiv heller. Jag har en skräckhistora från DMV i Sacramento. När jag tagit mitt körkort tog det enormt lång tid för mig att få mitt "riktiga" körkort. Jag ringde till DMV i Sacramento, efter att ha haft upprepade samtal med mitt lokala kontor, och fick till slut prata med en person som talade om sanningen. De hade ett helt rum med lådor där folk som hade visum fanns (alltså inte människorna :) utan deras dokument). Jag skrev ett brev till chefen för DMV i Sacramento och hade mitt körkort efter tre veckor. Det kanske får bli ett brev framöver, om inget händer, till Kaliforniens Congress-person (det är vad man rekommenderas att göra om inget händer). Och varför inte kopiera högsta USCIS-chefen också. ;) Vem vet, det kanske får fart på nissarna i byråkrati-djungeln. Kram!

Anne-Marie said...

Saltis: Det gör jag också. Jag börjar bli otålig.

Margaretha: Tack! Hoppas att de är litet mer mottagliga för telepati än för vanliga brev och telefonsamtal. :)

Anonym: De säger att man inte bör resa utomlands på en längre resa eftersom, om man får en kallelse till fingeravtryck eller intervju och inte kan komma (om brevet t ex kommer när man är bortrest), blir det ännu längre förseningar.

Anne-Marie said...

Marie: Jag hoppas att jag inte hamnat i ingenmansland men man börjar ju undra när de allra flesta får sina besöksbrev för fingeravtryck inom bara ett par veckor. Det låter som en lång tid att vänta på Oath-ceremonin. Kanske det är så många som vill bli amerikanska medborgare nu att de är fullbokade. Ha en fin jul- och nyårshelg!

Helen: De har snabbat upp processen väldigt mycket. I Sacramento - det kontor som jag hör till - ligger hela processen (skall ligga på) bara 5 månader totalt.

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Jag vill inte ens tänka på hur stor byråkratin är inom immigrationsverket här i USA. Många människor har problem även om de har bättrat sig jämfört med för 10-15 år sedan.

Marie: Mitt samtal idag ledde egentligen inte till något. Det måste gå längre tid för att de skall bli mer bekymrade och börja undersöka mer. Om det var ett privat företag skulle det ha gått i konkurs för länge sedan. Ha det gott!

El Sueco: Jag hade inte tänkt sluta skriva men jag har känt mig litet "nedtryck i skorna" faktiskt. Tack för att du saknar mina inlägg.

Olgakatt: Tack! Fantasilösa byråkrater är precis rätt ord. Många verkar vara immigranter som jobbar hos immigrationsverket så man tycker ju att de borde fatta.

Surviving Sweden said...

Hoppas att det löser sig snart. Byråkrati är alltid så tråkig

Anne-Marie said...

Surviving Sweden: Det har börjat röra på sig litet - skrev om det i ett inlägg idag (18/12). Nu väntar jag bara på att få brevet så att jag skall kunna planera för att åka till Sacramento för mitt fingeravtrycksbesök.

Anonymous said...

Takk for interessant informasjon