Wednesday, October 6, 2010

Vägglöss i USA


"Good night, sleep tight, don't let the bed bugs bite" är ett talesätt som många amerikaner hört under sin uppväxt. Det här talesättet har blivit mer laddat på senare tid eftersom det pågår en invasion av vägglöss över hela USA.

New York har drabbats hårt där både hotell och klädaffärer blivit invaderade av de små insekterna. Men även Philadelphia och Detroit har fått påhälsning. Staten Ohio har fått den "oaptitliga" utnämningen "Bedbug Capital of the United States." Det kommer väl troligen inte att ha någon bra effekt för deras turistindustri. ;)

Man tror att en anledning till att vägglössen har gjort en sådan stark återkomst i USA är att de här små otäcka krypen utvecklat en resistens gentemot de bekämpningsmedel som använts. DDT användes tidigare och man fick i stort sett bukt med vägglössen men sedan mitten av 90-talet har de kommit tillbaka.

Något som är viktigt att komma ihåg är att vägglössen även finns på platser som är rena och välskötta. Förr i tiden förknippades väl vägglöss ofta med ohygieniska förhållanden och smutsiga hem. Så är det inte nuförtiden. Även stora och fina hotell har fått vägglöss.

Hur kan man då undvika att få med sig hem vägglöss om man är ute på resa. De här tipsen kanske kan hjälpa en del.
Kolla kläder och baggage under resans gåg och undvik att ställa väskor på hotellgolv. Tydligen kan man se mörkare fläckar på till exempel lakan och madrasser om det finns vägglöss.
Det rekommenderas också att inte köpa till exempel en soffa second-hand som man tar hem utan att tvätta. Det har rapporterats att vägglöss också finns i biografer i stolarna så kanske man kan ta med sig en egen stol eller stå upp. ;)

Den här hemsidan har massor med länkar till mer information om vägglöss, hur man kan se om man har vägglöss hemma eller på ett hotell, vad man kan göra osv. Det går inte att utrota vägglöss på egen hand utan man måste ha profesionell hjälp. Bed Bug Hub.

Det här är ett faktum idag i stora delar av USA och många människor har fått problem. Välkommen till USA! :)

Bilden från Wikipedia.

17 comments:

Annika said...

Det är verkligen så fruktansvärt äckligt, men det är inte bara USA som är drabbat. Tydligen är det ett lika stort problem i Europa. Skrev om detta nyligen på min blogg, och läste sedan om London och deras jätteinvasion. Jag skulle förmodligen bli tokig om jag fick in det i huset. Det lär vara näst intill omöjligt att utrota dem. TVI!!!
Usch och usch, man tar en chansning varenda ggn man bor på hotell.
Kram!!!

Katarina på Filippinerna said...

Usch! Jag läste om dessa hos Annika,,, jag tänker nu alltid på min resväska som kanske får en påhälsning från någon annans hem...

Saltistjejen said...

Iiih! Det är bara såååå äckligt! En mardröm att få det. har hört att vissa lägenheter i vårt hus har drabbats men vet inte om det är sant eller om det är rykten. Men jag vet att detta är ett STORT problem här i staden!!! Det är bara att hoppas att man själv aldrig drabbas.
Kram!!

Chris said...

Har brett ut sig i Sverige också. Enda förklaringen som har getts är det utbredda resandet. En vän till mig drabbades o det var ett helvete att bli av med. Bla fick han lämna in sin (nya) säng till ett fryshus i flera veckor+Anticimex. Tyvärr täcker inte en hemförsäkring alla kostnader (fryshuset). Nämnas bör att hans lägenhet o möbler var sprillans nya.....Plus att han hade råd att åtgärda det...

Rune said...

Problemet verkar vara över hela jordklotet. Vi lyckades få med hem från (vi tror) Malta. För att lyckas med sanering blir man tvungen att ligga i samma rum som lössen, enda sättet att locka ut dem. Var reportage i veckan från studentrum i Norrland, där hyresgästen bodde i tält inne i rummet för att locka ut odjuren.

Anne-Marie said...

Annika: Jag hade helt missat ditt inlägg om lössen. Visst är de äckliga. Och de är tydligen i stort sett omöjliga att bli av med. Hur skall man veta om det finns löss om man går på bio eller åker buss osv? De kan ju finnas överallt. Verkligen obehagligt. Kram!

Katarina: Det stod på en hemsida att man bör lägga in resväskan i en stor plastpåse. Jag kan nog tänka mig göra det nästa gång jag flyger. Men tänk om någon suttit i flygplanssätet som har löss. Jag ryser bara vid tanken.

Saltis: Ja du bor ju i "smeten" med många fall. Usch, låter verkligen obehagligt om de finns i er byggnad. Det kanske blir som det var på 1800-talet att folk har löss och man får leva med det. Jag kommer nog att bli mer försiktig. Kram!

Anne-Marie said...

Chris: Har förstått att detta numera är ett globalt problem. Jag vet att jag läste en serie böcker för många år sedan som handlade om Stockholm på 1800-talet (minns inte vad böckerna heter) och där skrevs det om vägglössen som då fanns överallt. Vem vet, kanske de tar över igen.

Rune: Hur blev ni av med dem permanent? Det verkar som om de bekämpningsmedel som använts inte längre biter på lössen. Jag hade en lus (vet inte vilken sort) när jag var runt 9. Min mamma hittade den i sängen och kunde döda den. Jag tror att jag hade fått den utomhus när jag var i tät växtlighet och sedan tagit med mig den in. Hoppas att det är den enda lusen jag behöver uppleva i mitt liv.

Rune said...

Anne-Marie: Ja,, fick kämpa länge och tålmodigt för att bli av med lössen. Vi gjorde misstaget att förvara resväskan några dagar i rummet efter hemkomst. För att få bort lössen är det första att sängen är fri från ohyran, därefter flyttade vi ut sängen från väggarna och ställde sängbenen i burkar med vatten ( vaselin är det bästa nu har vi fått höra). För att locka fram lössen måste man sova i rummet, lössen dras till värme och koldioxid. Vi har en tålig dotter som sov i rummet en natt i veckan. Lössen har behov av mat(blod) ca en gång i veckan, kan dock ligga i dvala i månader. För att fånga ohyran använde vi dammsugare ca en gång varje timme under natten. Jobbigt men väl värt det!

Anonymous said...

Ååå, nu blev jag jättesugen på att resa ;-)

Faktum är att jag råkat ut för vägglöss en gång när jag var i Rabat i Marocko. Det var hemskt. Hela kroppen hade bett stora som femkronor och det gjorde ont mer än att klia. Jag flydde det landet och vill aldrig mer återvända.

Vad hemskt att råka ut för dem på biografer och så. Hör aldrig talas om att det skulle finnas vägglöss i Sverige och det kryper i kroppen när jag tänker på det :-(

Kram!!

em said...

Ja, väggmadamerna håller på att erövra hela klotet.
Läste inte alla länkarna "Bed Bug Hub" sidan, kanske upprepar jag något som står där, men läst nyligen hos "Snopes" (http://www.snopes.com/inboxer/household/bedbugs.asp) att man kan tumla ihjäl dem, om de finns i kläderna. Tjugo minuter i varm (minst 45°C) tumlare lär sända de små liven till lushimlen.
Margaretha
som aldrig sett en vägglus i ögonen, men som däremot har delat rum med kackerlackor

Annika said...

Idag igen skrev Washington Post om dem, och hur man kan undvika dem om man bor på hotell. Ziplock bags för kläderna, inte hänga in ngt i garderoben, tom så att de tipsar om att sätta skorna i ziplocks. USch och fy...ser inte fram emot att bo på hotell...gulp...det lär visst finnas en webb-site där man kan se vilka hotell som är drabbade...
Urk, igen.
Kram!!

Anne-Marie said...

Rune: Vad intressant (och samtidigt litet obehagligt) att läsa om er upplevelse av vägglöss. Din dotter borde ha en tapperhetsmedalj. :) Hoppas att aldrig behöva uppleva dessa kryp.

Maria: Visst låter det trevligt. ;) Jaha, så du har också upplevt dessa otäcka kryp. Jag såg en hel del hemsidor och artiklar på nätet, när jag gjorde litet efterforskning innan jag skrev inlägget, som just talade om vägglöss även i Sverige. Håller helt med dig - det kryper i kroppen även på mig - och började även klia. Kram!

Anne-Marie said...

Margaretha: Har inte heller läst allt som fanns på Bed Bug Hub hemsidan men kan tänka mig att värme kanske dödar dem. Kan ju vara litet knepigt emellertid om man har dem i resväskan eller om de finns i ett rum. Kackerlackor skulle jag också kunna skriv om - de var nästan som husdjur på Hawaii. De flög och kallades 747 av lokalbefolkningen eftersom de var så stora. Har aldrig sett så många kackerlacksfällor som hos Wal-Mart i Hilo på Hawaii.

Annika: Hur gör man om man går på bio? Tar med sig en oversized ziplock bag? ;) Jag börjar nästan känna litet obehag inför tanken att flyga eller bo på hotell. Hittar du den hemsidan med hotell-specifik information får du gärna skicka den. Kram!

Taina said...

http://bedbugregistry.com/

Anne-Marie said...

Taina: Vad bra att du hade en länk. Tack!

Anna, Fair and True said...

Usch, inte trevligt alls. Min kompis fick hem sådana från Frankrike för tio-femton år sedan och Anticimex fick komma tre-fyra gånger innan de fick bort dem helt :(

Anne-Marie said...

Anna: Det låter verkligen otrevligt. De verkar otroligt svåra att få bukt med.