Tuesday, October 19, 2010

Legalisera marijuana

I november kan "Proposition 19" komma att ge Kalifornien möjligheten att få in litet mer pengar.

Proposition 19 har som syfte att legalisera innehav och användande av marijuana för privatpersoner i Kalifornien. Om det här lagförslaget går igenom kan Kalifornien få in 1 miljard dollar genom skatter vid försäljning av den här drogen. Redan nu har man rätten att använda "Medical marijuana" i Kalifornien om en doktor skrivit ut "recept". Jag hade oturen att stöta på det när jag bodde i Lake Shastina. Det "townhouse" som jag bodde i hade flera lägenheter som delade ventilation. En yngre kille som flyttade in under mig rökte "pot" - marijuana och det kom in i min lägenhet. Det luktade skunk - så illa luktade det. Och han påstods ha tillstånd att använda det i medicinskt syfte.

Går Proposition 19 igenom skulle den lagen ge alla som bor i Kalifornien och är äldre än 21 rätten att odla marijuana för eget användande. En annan följd skulle vara att lagen skulle ge Kaliforniens 478 städer och 58 "län" rätten att skapa sina egna regler för att beskatta, reglera och hur marijuana kan säljas. Till och med de som är för det här lagförslaget har kallat detta "a crazy quilt of new regulations.

Massor med människor i Mt Shasta området röker hasch. Det verkar vara en drog som anses vara litet mer okej att använda. De som vill få igenom lagförslaget säger att hasch är mindre skadligt än alkohol. Men självklart har hasch skadliga effekter på kroppen: hjärtat börjar slå snabbare, man får svårigheter att tänka klart och att lösa problem, koordinationen minskar och det blir svårare att minnas saker och att lära sig nytt osv.

Jag tror att om det här går igenom öppnar man en "can of worms" och ingen vet nog riktigt vad som kan komma att hända. Den som lever får se.Bilden från Wikipedia.

10 comments:

Ida said...

Ja, kolla Amsterdam, hur går det där? Går det dåligt? Nej. Gör man det lagligt kan man reglera det bättre bara, hålla bättre koll, cannabis blir inte längre en inkörsport för att dom inte kommer i kontakt med langare som erbjuder annat - värre. Dessutom så har det inte dokumenterats ETT ENDA DÖDSFALL NÅGONSIN pga bruk av enbart cannabis.

Folk som brukar cannabis är dessutom inte våldsamma som folk som brukar alkohol, utan sitter helst i soffan och ser en film och käkar lite chips.

"hjärtat börjar slå snabbare, man får svårigheter att tänka klart och att lösa problem, koordinationen minskar och det blir svårare att minnas saker och att lära sig nytt osv." Vilket bara är aktuellt då personen är berusad. Sen är allt som vanligt igen.

Kram

Katarina på Filippinerna said...

Jag blev nyfiken på din rubrik " Legalisera marijuana",, jag är kanske gammal, men jag är inte för droger. ska man legalisera droger för att få in mer pengar till statskassan, eller? Då har nog Kalifornien legaliserat allt snart, då staten har problem med ekonomin,, men baksidan av droger brukar ha sina kostnader också,, men det kanske den sjukvårdsreformen också ska täcka,, bara en tanke jag fick..

Här på Filippinerna ser jag fler och fler unga för varje år som röker, då vanliga cigg. Det är liksom inne.. Då vi har kontor i en sk . IT område, kallar man de rökande för CallCenter rökarna, de är unga och tjänar relativt bra och det röks i massor utanför byggnaderna att man ibland inte kan ta sig smidigt till entré dörren.. Det gör mig ledsen, faktiskt,, vad är nästa steg?

Mimmi said...

Jag vet inte riktigt vad jag skall tycka om att legalisera Marijuana...

Å ena sidan så tycker jag "why not", för folk röker ju oavsett om det är lagligt eller inte, och på så sätt kan man ju få in pengar till staten.

Jag har aldrig rökt, inte ens provat, så för mig spelar det ingen som helst roll.

Egentligen så tycker jag nog att folk skall få göra vad de vill (så länge det inte skadar någon annan) i sitt egna hem, så varför inte röka "grass".

Men sen kommer ju den andra sidan av en eventuell legalisering, och den är att om man legaliserar Marijuana, vaför inte Kokain m.m. Var, och hur, går gränsen??

Som sagt... I don't know. :o)

Anne-Marie said...

Ida: Jag har nog en litet annorlunda inställning än vad du har. Jag har aldrig själv använt droger och är (precis som Katarina skriver) emot droger. Jag vet att man använder det du skriver som ett argument men jag vet faktiskt inte om jag riktigt tror på det. Här i Kalifornien har vi ett stort inflöde av droger som kommer från Mexiko och vissa Mexikanska "droggrupper" tjänar otroliga mängder med pengar. Jag vet inte om det skulle sluta bara för att man tillåter cannabis i Kalifornien. Jag tror att det skulle fortsätta och vissa skulle bli ännu rikare medan andra fortsätter att bli fattigare.

Anne-Marie said...

Katarina: Du och jag kanske är gamla. ;) - nej, troligen inte - jag är också helt emot droger. Det verkar som om en tanke med en möjlig legalisering är att man skall få in mer pengar till kassan i Kalifornien. Helt rätt som du skriver att det självklart finns en baksida med droger också. Kan inte tänka mig att hälso"reformen" kommer att ta hand om denna del av befolkningen. Massor med människor i mina trakter röker också men det har ju i alla fall förbjudits i alla allmänna lokaler vilket är fantastiskt bra. Jag minns en språkresa som jag gjorde till England 1977 - där rökte man på dubbeldäckarna. Fy tusan!

Anne-Marie said...

Mimmi: Jag håller med dig om att det här är en knepig fråga. Jag är emot droger - har heller aldrig rökt (inte ens provat) och jag tror som du att börjar man legalisera en drog kanske det helt plötsligt blir så att folk tycker att man skall legalisera alla möjliga sorts droger. Droger verkar ju finnas oavsett regler och lagar men om man släpper det fritt kanske det "språrar ur" ännu mer. Sedan är det ju också så att vi som inte använder droger eller röker utsätts för rök, gifter och människor som kanske inte kan "ta hand om sig". Det påverkar åt båda hållen.

Anonymous said...

Hej !
Ett problem med hasch är tyvärr att man inte säkert vet hur det påverkar hjärnan. Man vet däremot att hos personer som använt hasch regelbundet är det ca 4 ggr vanligare med depressioner senare i livet än hos de som inte använt hasch. Vanligare med psykiska störningar överhuvudtaget hos f d haschanvändare.

Anne-Marie said...

Anonym: Visst finns stora påverkningar på kroppen. Konstigt vore det ju annars. Det kanske förespråkarna vill förtiga eller förminska.

Anna, Fair and True said...

Det blev ett nej igår som tur är!

Anne-Marie said...

Anna: Ja, vilken tur! Det var ett bra resultat.