Sunday, October 17, 2010

Att vara hyresgäst

Sedan jag kom till USA har jag varit hyresgäst i (som bekant) en hel del bostäder. Michael hade lyckats hitta en relativt bra hyresvärd för det hus där vi bodde under 7 år. På Hawaii hade vi två hyresvärdar - en kvinna som i stort sett var redo för någon slags anstalt ;) och sedan en man som var litet bättre. Eftersom jag flyttat mycket under de senaste åren har jag fått många erfarenheter av hyresvärdar som inte är särskilt bra. Och tyvärr verkar det vara ett dilemma som jag delar med många andra i Kalifornien. Många hyr sin bostad i Kalifornien men hyresgästers rättigheter verkar vara rätt svaga här.

Varje stat har olika regler för hyresgäster och hyresvärdar - som så mycket annat i USA skiljer sig lagar och regler åt från stat till stat. När Michael och jag bodde på Hawaii kände vi oss tvungna att flytta från den första bostaden eftersom hyresvärden sade att vi brutit vårt hyreskontrakt eftersom vi bytt ut en glödlampa!! Ofta finns det en klausul i hyreskontrakt som säger att man inte får göra några "alterations" i bostaden. Vi tyckte självklart att bytet av glödlampan inte var en "alteration" men då elledningarna var gamla i huset blev det någon slags kortslutning och vi fick kontakta hyresvärden.

När jag blev tvungen att flytta i januari i år på grund av konkursen av den bostaden fick jag självklart litet panik att hitta en ny bostad snabbt eftersom jag bara hade 30 dagar på mig och de flesta bostäder var redan uthyrda till många college ungdomar. Om jag hade haft litet mer tid på mig hade jag troligen aldrig hyrt från de hyresvärdar jag nu hyr från. Men tanken att inte ha tak över huvudet var litet skrämmande. Men ett 16 sidor långt hyreskontrakt med besöksregler borde ha gett tillräckligt med varningssignaler. Det är inte olagligt i Kalifornien att en hyresvärd har en klausul som säger att man bara får ha besök, som övernattar, under ett visst antal dagar per år.

När jag flyttade i början av augusti var det ju samma hyresvärdar fast ett annat hus. I det här huset har jag elräkning och vatten/avlopp/sophämtning i mitt namn. Dagen efer det att jag flyttat in märkte jag att min hyresvärd var här och använde vatten - som alltså var i mitt namn. Jag tänkte att det kanske var en engångsföreteelse men dagen därpå upprepades samma sak. Jag ringde och undrade vad som var på gång. Hyresvärdens fru upplyste mig om att de troligen skulle använda litet vatten eftersom de håller på att bygga ett hus för hennes mamma på en tomt bredvid huset jag bor i. Men som hon sade, skulle avgiften för vattenanvändningen överstiga det jag brukar betala, skulle de stå för det. Jag frågade också om de skulle använda el för byggnationen och det skulle de troligen också. Den el som jag betalar för! Självklart reagerade jag och sade att jag inte skulle komma att stå för denna kostnad. Mannen sade att de skulle ersätta mig men inte till vilket belopp.

Under ett par månader har inget hänt men i förra veckan satte de igång att gräva ett dike utmed gatan för att lägga ner vatten- och elledningar. Ännu har ingen separat elmätare satts upp så under flera dagar har de använt el från mitt hus - som jag fortfarande betalar för. Jag hade en mindre trevlig incident med min hyresvärd som blev arg för att jag sade ifrån. Han hävdar fortfarande att han skall ersätta mig ekonomiskt men jag vet inte om han verkligen kommer att hålla sitt ord. Något som också hände när jag flyttat in var att jag blev upplyst om att en källare (som jag inte har tillgång till) som finns i huset skulle värmas upp med låg värme under vintern för att förhindra vattenledningar att frysa. Denna kostnad kommer jag att få stå för. Inget av detta hade sagts när jag tittade på huset. Inte heller finns det något i det MYCKET långa hyreskontraktet. Det är olagligt för en hyresvärd att utnyttja till exempel el och vatten som är i hyresgästens namn.

Mina hyresärdar är tyvärr inte unika och massor med människor lever i liknande situationer som jag lever i. Exakt vad jag kommer att göra vet jag inte eftersom det kostar mycket pengar att anlita en advokat men det är möjligt att jag måste göra det. Advokater som kan det här området verkar inte finnas i Siskiyou County utan bara i större städer. Bostads"sagan" fortsätter tydligen. Att äga sin bostad verkar bli mer och mer nödvändigt.

13 comments:

Anonymous said...

vad töntigt att man ej fick byta glödlampa..... skulle du få ha det helt mörkt då om de toig slut

olgakatt said...

Med alla hus som återgår till banken borde väl priserna vara förmånliga för köpare just nu. Borde du inte ut och leta? Eller är det så att du tänker flytta nån annanstans och då kommer jobb i första hand, bostad sen.

Och ingen hyresgästförening finns som kan hjälpa till i din situation med en snyltande hyresvärd?
Tråkigt för dig med allt detta bostadsstrul! Hoppas det löser sig!

El Sueco said...

Jag förstår inte hur du orkar bo i USA. Det verkar så jobbigt.

Katarina på Filippinerna said...

A-M. det låter jobbigt med att hålla på att tjafsa om saker som kan ibland kan tycka är självklara. Att du orkar,, Hursomhelst, jag hoppas saker löser sig, bra för dig nu!

Kram

Mimmi said...

Men fy vad jobbigt!! Hoppas det löser sig.

Har själv bara hyrt en gång, och det var inga som helst problem, och själva kontraktet var bara en sida, utan några konstiga regler. Men det var i och för sig en lägenhet i ett hyreshus (privatägt visserligen). :o)

Anne-Marie said...

Anonym: Vi ville byta från en "vanlig" glödlampa till en energisnål så det var därför. Så om man är riktigt drastisk kan man kanske säga att vi gjorde en "alteration". Kvinnan var, som sagt, färdig för någon slags anstalt.;)

Olgakatt: Jag tror inte att jag kommer att stanna kvar i Mt Shasta-trakten så vill egentligen inte köpa något här. Helt klart är det förmånligt med tanke på alla konkurser. Nej, vi har inga hyresgästföreningar. Det är lika dåligt som med fackföreningar. Ja, jag är hjärtinnerligt trött på detta bostadsstrul men en tröst kanske är att jag inte är ensam. Massor med människor har struliga och jobbiga hyresvärdar som verkar tro att det är deras rätt att utnyttja hyresgästerna. Det här är en trist sida av USA som jag inte tror att man har alls lika mycket av i Sverige.

Anne-Marie said...

El Sueco: Ibland undrar jag också. Kanske det är därför jag inte kommer att bo kvar i det här området och vem vet, jag kanske flyttar tillbaka till Europa. Har inga klara svar i dagsläget men nog är amrisarna konstiga ibland.

Katarina: Jag känner ibland att jag bara skulle vilja ge upp och inte bry mig men då blir jag kanske helt överkörd. Det är ett helt annat klimat i USA och folk verkar utnyttja varandra mer än vad de kanske gör i Sverige. Ingen rolig sida alls. Kram!

Anne-Marie said...

Mimmi: Ja, det är jobbigt faktiskt. Och är man själv och kvinna och dessutom inte amerikan kanske det är ännu tuffare. Jag vet inte om folk i mina trakter är mer buffliga och oärliga än på andra håll men det verkar finnas en hel del underliga hyresvärdar som inte har särskilt sjyssta metoder i Mt Shasta området. Ibland undrar jag om de är annorlunda gentemot mig eftersom jag inte är amerikan. Det var annorlunda när Michael och jag bodde tillsammans, då var han hela tiden den som ledde det hela - som amerikan och som man.

olgakatt said...

Där har vi det igen - sättet att nedvärdera kvinnor - och utlänningar (inte specifikt för USA, n.b.). Ibland så smygande och subtilt, ibland mera oblygt. Som när jag skulle köpa ny bil för några år sedan och ingen försäljare ägnade mig en blick när de väl konstaterat att jag inte hade nån karl med mig.
Visst blir man trött...
Ska bli intressant att följa dina vidare öden och äventyr!

Umepojk i Mason, Ohio said...

I ett tidigare inlägg skrev du ”människor är vänliga och trevliga också mot främlingar” och ”Amerikaner kan det här med customer service". Förutom hyresvärdar?

Anne-Marie said...

Olgakatt: Visst är det tröttsamt. Jag fattar inte att det inte kan bli en verklig förändring någon gång.

Umepojk: Jag är nog ingen främling i mina hyresvärdars ögon - vi har ju någon slags relation även om det inte är en riktigt bra relation. Customer service menade jag nog litet andra områden. Man måste ju skriva rätt generellt i ett sådant inlägg som jag skrev. Hyresvärdar i Kalifornien verkar ofta vara litet maffia-betonade och inte alls särskilt sjyssta. Jag gillar inte det här ned USA - vilket jag tycker jag gjorde rätt klart i mitt inlägg. Men jag hade konstiga erfarenheter även i Sollentuna med ett par fastighetsskötare -trots att jag hade en bostadsrätt då. Kanske det är något med just hyresgäster/värdar.

Anna, Fair and True said...

Usch, låter jobbigt, hoppas det ordnar sig!

Anne-Marie said...

Anna: Ännu har de inte fått upp sin egen elmätare. Jag knuffade på hyresvärden förra veckan och det lät som om det var på gång. Men inte exakt när. Det är jobbigt. Jag kommer att bli mycket glad den dagen de har sin egen elmätare.