Wednesday, September 29, 2010

Vintervarmt

Just nu har vi en värmebölja som har slagit rekord utmed hela västkusten. Los Angeles (som sällan blir så där riktigt hett) hade i måndags +45 grader!!!! Det var ett nytt rekord för "downtown" Los Angeles.

Eftersom det inte blivit kallt ännu har jag inte behövt sätta på värmen inomhus vilket är ett stort plus. När jag först kom till norra Kalifornien blev jag förvånad över hur "konstigt" man värmer hus här. Jag var van vid väggfasta element i Sverige som hade en jämn och behaglig värme hela vintern. Så är det inte här. Skall tillägga att det här gäller norra Kalifornien - vet inte hur det är i andra delar av USA. Min erfarenhet är också att man ofta låter sin bostad bli rätt kall på natten helt enkelt för att det är för dyrt att värma som man gör på dagtid. Jag har det svalare än vad jag hade i Sverige. Tyvärr har många hus dålig värmeisolering och en hel del har dessutom enkelglasfönster (vilket jag har - blir ett inlägg om det också). Trots att vi har nästan lika långa vintrar här i norra Kalifornien som vi har i Sverige bygger man som om det var varmt året runt.

Huset som Michael och jag bodde i hade en vedspis och så kallade "baseboard heaters" (det är elektriska element som inte är särskilt effektiva och dyra att använda). Vi använde vedspisen för att värma hela övervåningen. Fördelen med vedspis är förstås att den går att använda även när elen försvinner.

Men det finns flera andra sätt att värma hus på och i vissa hus finns flera värmekällor medan i andra bara en värmekälla. Något som litet nyare hus ofta har är så kallad "forced air" - då har man "hål" i golven (det finns galler för hålen) och så kommer det varm luft genom gallren. Det hade jag i Lake Shastina. Sedan har många också så kallade "monitor heaters". Då har man en tank utomhus som är fylld med något slags bränsle och inomhus finns en "apparat" som automatiskt tänder bränslet och sedan blåser ut varm luft. En sådan har jag där jag bor nu. Tanken utanför mitt hus är fylld med fotogen.

Sedan finns det en uppsjö av bärbara/flyttbara elektriska element som ofta är fyllda med en slags olja. Jag har ett par sådana. Och dessutom finns det mindre fläktar, som blåser varm luft, som också används för uppvärmning.

Jag saknar de svenska elementen. De är enkla och avger en behaglig värme. Huset jag nu bor i blir det första med en "monitor heater" så vi får se hur det blir. Varför skall amrisarna göra det så komplicerat att värma sin bostad? ;)

Min monitor heater. Jag vet inte vad tidigare hyresgäster gjort med gallret - den fungerar i alla fall.


Tanken med fotogen utanför mitt hus.


Det här företaget får jag beställa fotogen från (de hör till bensinmaffian ;)).

14 comments:

margaretha said...

Vi blev bortskämda i Sverige under alla år med billig energi. Nu för tiden drar jag också ned värmen på nätterna eftersom vi har elvärme. Husets förra äger har tyvärr rivit ut alla rör till den vattenburna cirkulationsvärmen som fanns tidigare.
Minns hur hunden och katten kappades om att få ligga på gallret där varmluften blåstes ut. Kanske har man ett nyare system för "forced air" nu, men gallren på golv eller vägg för varmluften finns i urgamla hus. Min mors vita möss rymde genom ett sådan och hittades se'n kolsvarta i kolkällaren.
Jag har hört av många inflyttade Kaliforniabor att de fryser i några år innan de vänjer sig vid de dåligt isolerade husen.
Margaretha

Katarina på Filippinerna said...

Så sant så, jag tror aldrig jag har frusit så mycket som när jag är i Kalifornien, inomhus. Det verkar som många drar ner på värmen rejält. Värst var det när jag var hembjuden till en familj, alla satt i soffan med ytterjackorna på!

Tord said...

Som jag har sett det under alla mina resor i US så är det lika illa överallt. Enkelfönster och någon typ av luftvärme. Den uppfattning jag har fått är att energin har varit för billig och därför har inte det varit prioriterat med isolering och bra väremsystem. Isolering fungerar ju åt båda håll, håller värmen ute på sommaren och kylan på vintern.

Anna, Fair and True said...

Vi har det verkligen bra i Sverige med fjärrvärme (och har man inte det, en massa andra lösningar från bergvärme till olja men oljeanvändning har minskat avsevärt vilket är bra) och välisolerade hus = miljövänligt.

I England däremot är det inte alltid så kul att vara när det är kallt. Det är mycket dyrare där och man använder oftast icke miljövänligt som gas och olja och eftersom det är dyra dröjer man länge innan man sätter på värmen och man sänker på natten (det gör vi iofs i Sverige också). De engelsmännen inte har fattat att det är bättre att ha på lite, litegrann för att få bort fukt (och eftersom husen är dåligt isolerade och det är ett regnigt land så blir det fukt duh!) och då får det varmare eftersom när det är fuktigare känns det kallare. Men vissa har så uråldrigt system att det bara finns av och på, inget reglage!

Jag gillar dina "så funkar det här"-inlägg! :)

Annika said...

Vi har värmepump, så det blir forced air. Det är sen samma pump som sköter AC:n, central air alltså.
Men, vi har också baseboardheating som är original sen huset byggdes. Använder dem ibland om det är skitkallt, men värmen ifrån dem blir så TUNG!!!
Har nog alltid haft dubbelglas på fönsterna här i US, förutom på ett ställe, och då var det frost inomhus på vintern. TVI!!!
Peter och jag bytte fönster för ett ett par år sen, till trippelglas!!! OCH så är nog i alla fönster idag som man köper nya. OCH jag kan säga att det hjälpt vårt energisparnade massor!
Nu har man börjat med bergvärme också på mpnga ställen, har bla en kompis som satt in det, geothermal heat, men vi har det inte.
Däremot tyckr jag att husen är lika illa isolerade här hos oss som de är hos dig!
Kram!

Mimmi said...

Vi har forced heat, och A/C. Vi har inte baseboards, utan vents i golven, eller i taket (i källaren, och på övervåningen är de i taket, och på entreplanet är de i golvet, eller i golvlisten. Den enda nackdelen med just vårt system är att vi bara har en heatzone, så när det är behagligt på ett entreplanet, så är det antingen kokhett uppe (både vad gäller värme och A/C). Källaren har den mest behagliga temperaturen året runt. :o)

Anne-Marie said...

Margaretha: Men vad roligt att se dig bland kommentatorerna igen! Välkommen tillbaka efter ditt datorstrul. Jag minns när oljekrisen kom i Sverige i början på 70-talet. Mina föräldrar sänkte värmen (vilket nog bara var bra för oss) och många gatlampor släcktes. Stackars möss! Jag kan tänka mig att många fryser här i Kalifornien innan de vant sig. Husen är fruktansvärt dåligt isolerade - både värmemässigt och ljudmässigt.

Katarina: Det verkar alltså vara ett "statligt" fenomen med den låga inomhusvärmen. Jag tänkte att det kanske var mest här i de allra nordligaste delarna. Jag har nog själv haft jacka på några enstaka gånger. Man vänjer sig dock. När jag först kom hit frös jag, nu har jag vant mig vid att ha runt +17 inomhus på vintern.

Anne-Marie said...

Tord: Jag läste någonstans hur många hem i USA som har enkelglasfönster och jag blev chockad när jag såg siffran. Minns inte nu hur många det var men det var en hög siffra. Kan nog mycket väl stämma att det varit "för" billigt med energi. Så sant med "dubbelverkan" av bra isolering. Vi har ingen AC i norra Kalifornien vanligtvis eftersom det blir rätt mycket kyligare på nätterna.

Anna: Jag är avundsjuk på alla svenskar som bor i svenska hus och inte vet hur bra de har det. ;) Jag minns när jag var på besök i England i mars i år (innan jag åkte till Sverige) att den lägenhet jag bodde i under besöket hade enkelglasfönster och kändes fuktig. Fönstren var faktiskt fuktiga hela tiden jag var där. Vad roligt att du gillar "funkar"-inläggen! :)

Anne-Marie said...

Annika: Ni behöver verkligen AC på sommaren eftersom ni har det så fuktigt. Det blir väldigt sällan fuktigt här vilket jag är otroligt tacksam för. Baseboard heaters ger väldigt torr luft tycker jag. Vi får se vad som händer med mina fönster i vinter eftersom de är enkelglas -gillar det inte. Kommer att skriva ett separat inlägg om just enkelglasfönster. Jag pratade med Anne (i Oregon) en gång och hon berättade att när hon och M köpte sitt hus fick de separatbeställa dubbelglasfönster - det var alltså inte standard och de har ett helt nytt hus. Här i "gamla Weed" finns det massor med hus som har enkelglasfönster. Isoleringen i amerikanska hus är ett mysterium för mig. Kram!

Mimmi: Forced air fungerar oftast rätt bra tycker jag. Hade det i Lake Shastina och det var alltid en behaglig värme inomhus - kanske delvis för att jag inte behövde betala för elen ;) (det var flera lägenheter i samma del av byggnaden och vi hade inte separata elmätare). Du får väl ta och bosätta dig i källaren. :)

Anonymous said...

nerve pain is one diverse reason for a few months I am slowing down and so on.
During winter season in North American RSNA found that people individuals who are suffering
from these stretches you can. If you want solutions to treat Nerve Pain?
The result'saggravation along with vital self treatment kit can be excruciating. The ideal results after only a third event.

Feel free to surf to my web-site :: Gosport acupuncture back pain
My web blog Gosport acupuncture back pain

Anonymous said...

Create an ergonomic act off for too retentive and now your wrists are pain.
It power level-headed symptoms, and retrain you to use your hands and weapons system in extra
natural slipway. Alternating every few weeks care this worked reasonably comfortably for to raise compass of gesture approximately the
radiocarpal joint and cubital joint.

My web site Waveland carpal tunnel surgeons
Also visit my weblog - Waveland carpal tunnel surgeons

Anonymous said...

Hmm it seems like your site ate my first comment (it was extremely long)
so I guess I'll just sum it up what I submitted and say, I'm
thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I'm still new to the whole thing. Do you have any points for newbie blog writers? I'd definitely appreciate it.
My page - swollen legs and ankles

Anonymous said...

You can likewise increment uncommitted vitamin is no "magic"single pace remediation
for the status, so this one has a two stride normal that is tested and
known to go. Kundalini demands not just
as comfortably like acetylsalicylic acid and identical low serotonin
levels. In summation to eating level-headed foods,
supplementing your diet with magnesium, atomic number 30,
and cramps and it has a gently relaxing consequence as well.


My web-site how to stop ear ringing after concert
Feel free to visit my page : how to stop ear ringing after concert

Anonymous said...

The stages of parkinson's disease are PD, is virtually unwashed amongst the elderly. CoQ10 food sources with an increased pace of parkinson's disease.


Feel free to visit my web site Parkinson's disease specialists Currituck