Tuesday, September 28, 2010

Sjukförsäkring genom jobbet

Under de närmaste åren kommer USA att förändras när Obamas sjukförsäkringssystem "rullas ut". Eftersom jag inte kan alla detaljer är det bäst att inte skriva för mycket om det. ;) I dagsläget vet jag inte om någon egentligen förstår helt och hållet hur detta system kommer att påverka alla som lever i USA.

Det jag har läst är att många amerikaner börjar tycka att den här reformen kanske kommer att kosta mer än den smakar. Något som redan är klart är att de som inte kan betala för sjukförsäkringar kommer att få betala en straffavgift varje år. Frågan är vad som kommer att hända med de personer som inte har råd varken med en sjukförsäkring eller att betala straffavgiften.

Jag tillhör de lyckliga i USA som har sjukförsäkring genom jobbet men i dagsläget vet jag inte alls hur mycket mer som kommer att tas ut från min lön. Under flera år hade jag inte ett arbete här i USA och fick betala ur egen ficka. Man kan inte vara utan en sjukförsäkring i USA eftersom det kan bli helt astronomiska summor om man måste läggas in på sjukhus. Michael fick åka in ett par gånger på sjukhus för hjärtbesvär (detta var innan vi flyttade till Hawaii) och han hade ingen sjukförsäkring. Anledningen var att man "bestraffas" med väldigt höga premier om man haft en allvarlig sjukdom. Han hade haft en större hjärtinfarkt när han var 50. Under ca 10 år får man betala de här högre premierna. Räkningen från hans ena sjukhusvistelse gick på $70,000!!! Det fanns ju ingen möjlighet att han/vi skulle kunna betala det så han fick begära assistans från en organisation i Kalifornien som kan ge ekonomisk hjälp.

Kalifornien tillhör de stater i USA som har högst premier för sjukförsäkringar. Jag hade under flera år enbart så kallade "catastrophic health insurances", dvs den skulle bara täcka höga kostnader vid akutbesök på sjukhus. Alla andra kostnader fick jag stå för. Det var en stor befrielse när jag fick min försäkring genom skolan eftersom jag betalade litet drygt $100/månad när jag kunde avsluta min privata försäkring. Det är emellertid inte ovanligt att människor betalar flera hundra dollar per månad för privata sjukförsäkringar.

Idag kunde jag utnyttja min försäkring även om jag inte var sjuk. Jag gick till Mt Shastas enda öron/näsa/hals-specialist för att helt enkelt få mina öron "rengjorda". Det enda jag behövde betala var $25.

Att vara utan ett jobb och få stå för sin sjukförsäkring själv är i stort sett omöjligt. Det är väl anledningen till att runt 40 miljoner amerikaner inte har någon sjukförsäkring.

Här var jag idag - Dr Shearers mottagning i Mt Shasta.

13 comments:

Saltistjejen said...

Ja det här med sjukförsäkringssystemet här är nog en av de stora nackdelarna med amerikanska samhället tycker jag. det är fruktansvärt att inte alla kan få den vård de behöver. Det konstigast är att så många amerikaner INTE VILL ha någon allmän sjukförsäkring. Just för att att de är så rädda för att det ska försämra för dem eller att det ska bli för dyrt.
Tur du har försökring nu, men även om man har det så skiljer ju olika försäkringar sig mycket åt vilket man som svensk tycker är mycket underligt.
Kram!

Tord said...

Universitet som dottern var på krävde att vi tecknade en försäkring för henne, den kostade 13000:- för två terminer. Men som tur var fick vi CSN försäkringen godkänd av universitet. Den kosta bara 4000:- inkl hemförsäkring. Så lustigt nog kunde alltså en försäkring tecknad i Sverige giltig i US vara billigare än den som universitet erbjöd. Så frågan är om de amerikanska bolagen tar i extra?

Mimmi said...

CSN vs. Universitetets: Den stora skillnaden beror nog på att CSN försäkringen til stor del bekostas av de Svenska skattebetalarna. ;o)

Anna, Fair and True said...

Jag tror det kommer bli en förbättring! Känns att vad som helst är en förbättring. Kommer nog vara en jobbig övergångsperiod men det kommer bli bättre för de flesta amerikaner.

Mimmi said...

Skall inte gå in allför detaljerat vad jag tycker om den nya "Health Care Plan", vill bara säga att jag är 100% emot den, och det kommer att gå käpprakt åt H-e.

Det enda jag kan hoppas på är att i och med valet i November så blir det Republikansk majoritet, och att "Obama Care" kastas ut. :o)

Anne-Marie said...

Saltis: Visst är det tragiskt att många amerikaner inte har möjlighet till dräglig sjukvård. Jag har läst en hel del om Obamacare och det jag läst låter litet oroväckande faktiskt. Visst borde alla amerikaner ha rätt till vård men det som klubbades igenom tidigare i år vet jag inte om det kommer att bli till folkets bästa. Försäkringsbranschen är en djungel i USA. Jag har egentligen aldrig fattat hur alla olika försäkringar fungerar. Kram!

Tord: Det har blivit otroligt mycket mera kostsamt med sjukförsäkringar under de senste åren. När jag var elev vid skolan där jag nu jobbar betalade jag litet drygt $100/år!!! Intressant att skolan godkände CSNs försäkring men det var ju bra för din dotter/er. Ofta vill amerikanska skolor använda sina egna försäkringsbolag. Det är en djungel utan like och jag tror att de kan ut dessa astronomiska avgifter eftersom ingen riktigt kan hålla koll på hur det fungerar.

Anne-Marie said...

Anna: Den som lever får se. Det är nog allt jag kan säga. :)

Mimmi: Det ligger nog en del i att de svenska skattebetalarna bidragit med mer. ;) Jag har en rätt stor reservation mot det som håller på att drivas igenom. Många amerikaner kommer nog att få en kalldusch framöver när de ser hur det påverkar deras finanser. Kan inte alla detaljer men har läst en hel del och det ser inte alldeles bra ut. Jag vet att de allra flesta tycker det här är behövligt och visst behöver USA en reform inom sjuk/hälso-området, men det kunde nog ha blivit ännu bättre.

Anna, Fair and True said...

Tyvärr blev väl det ursprungliga förslaget ganska mycket nedvattnat och förändrat och då är ju risken att det inte blir som man tänkt sig alls. Men jag håller tummarna!

Mimmi said...

Hörde något skrämmande på radion nyss - vilket bekräftar att "Obamacare" = åt H-e.

McDonald's planerar att cut healthcare for ALL employees, vilket kommer innebära att många av dem kommer att få health care som bl.a. JAG kommer att få betala för.

NO THANK YOU!! Min egen health care har gått upp nåt ofantligt sen nåt liknande till "Obamacare" infördes i MA (som för övrigt inte funkar alls).

Om inte nåt vänder ordentligt i det här landet snart, så blir det nog till att flytta nån annanstans.

Anne-Marie said...

Anna: Vi får se vad som händer. Jag har nog inga riktigt stora förhoppningar - tyvärr.

Mimmi: Jag har fått en känsla av att MA är en stat som har sina egna regler (litet grand som Kalifornien) och att många saker i just MA verkar väldigt konstiga och inte alls bra. Har läst flera saker på nätet om olika lagar som drivits igenom just i MA under de senaste åren. Ja, det kanske blir dags att flytta till Sverige eller något exotiskt land ute i Stilla Havet. ;) Är du förresten amerikansk medborgare ännu?

Mimmi said...

Nä, har inte fixat det där med medborgarskap än, men jag har alla blanketter på skrivbordet. Ja, MA är egentligen ingen bra stat att bo i, men om man bortser från lagar och politik, så trivs jag verkligen - kan bara hoppas på ändring även på lokal nivå vad gäller valet i November (mycket står på spel här, till det bättre). Hm... Ja, en öde ö ute i Söderhavet kanske vore det allra bästa, "get off the grid" helt och hållet så att säga. ;o)

Rune said...

Har vid många tillfällen frågat släkt och vänner hur man löst detta med sjukförsäkring.
Jag blir aldrig klok på hur det fungerar, verkar som var och en har helt olika lösningar och försäkringar. Några har allt fritt med fantastiska förmåner(blev sjuk i europa och fick fritt direktflyg hem till sitt sjukhus i LA, CA) Någon har billig försäkring, istället självrisk på 5000USD osv. Vi har erfarenhet från sjukhusbesök där det verkar som om man inte har försäkring blir det billigare än om sjukhuset tar det från försäkringbolaget, dvs om försäkringsbolaget skall betala, "saltar" man räkningen.

Anne-Marie said...

Mimmi: Har ingen aning om vad som kommer att hända här i Kalifornien vid valet. Ekonomin här är ju helt körd i botten. Jag tror det kommer att bli stora, mindre bra förändringar här i USA under de närmaste åren. En hel del konstiga lagförslag verkar ligga på kö.

Rune: Jag kan bara instämma att - ja, allt det du skriver stämmer. Det är en djungel och jag tror inte någon egentligen har koll på hela försäkringsbranschen.