Thursday, September 9, 2010

GPS - USAs regering spårar människor


För någon vecka sedan fanns det en nyhet på Yahoo News att USAs regering nu har laglig rätt att i smyg "plantera" en GPS-dosa under vanliga privatpersoners bilar.

Det hela började 2007 när "the Drug Enforcement Administration" (DEA) beslutade sig för att ha liter mer koll på Juan Pineda-Moreno, en man som bodde i Oregon och som man misstänkte odlade marijuana. Agenterna från DEA gick in på Juans egendom under natten och placerade en GPS-dosa under hans bil.

Det här kan man ju tycka borde vara i strid med USAs Fourth Amendment men det anses alltså att en uppfartsväg på en privat egendom inte är privat egentligen. I och med det som hände 2007 i Oregon och ett beslut i något som heter the Ninth Circuit gäller numera denna rätt till "invasion" i Kalifornien och åtta andra stater i västra USA. Något som också var upprörande var att man ansåg att rätten till privat egendom är något som huvudsakligen skulle vara de rika förbehållet!

Inte bara beslutades det alltså att det gick att placera GPS-dosan under bilar (när som helst och utan fullmakt) utan också att USAs regering har rätt att spåra personer utan en häktningsorder/fullmakt. För närvarande pågår en strid i nationella och statliga domstolar kring den här frågan. Många tycker att det hela känns som George Orwell's "storebror"-land och självklart är det helt oacceptabelt. Andra domstolar tycks ha litet annan uppfattning och det är bara att hoppas att det här inte får fortsätta.

Visst är GPS också något bra som verkligen kan användas på rätt sätt. Jag brukar lyssna på en radiokanal via nätet där man gör reklam för OnStar och i reklamsnutten har en mamma av misstag låst sin bil där hennes 6-månader gamle son finns. Hon ringer OnStar och de kan öppna bilen. Då kan verkligen GPS vara till hjälp men det här som regeringen håller på med kan vi nog vara utan.

Bilden från NOAAs hemsida - GPS satelliter som finns utplacerade runt jorden.

4 comments:

olgakatt said...

Otäckt att det kan gå så enkelt att spionera på folk. Men idag kan man också lokaliseras via sin egen mobiltelefon, det behövs inte ens att någon placerar ut en spiongrej. Och här har vi FRA-lagen som tillåter avlyssning av allt som passerar landsgränsen, dvs massor av sånt som går via utländska servrar även om man kommunicerar "inom " Sverige. Förfärligt, tycker jag. Allt är inte bra med ny teknik, för mycket kan missbrukas!

Anonymous said...

Sånt här skrämmer mig. Verkligen. Så en föreläsning om hur lätt det är att göra ett sociolgram på individer som är med i Facebook för att man sedan ska kunna "spåra" kontaktnät genom diverse olika sökord. Vill inte ha Facebook eftersom det bara är en tidsfråga innan någon ny lag gör det möjligt för myndighetspersoner att kunna ta del av den informationen.


Jag tycker inte världen är sig lik efter 9/11. Jag som älskar teknik tycker såklart att det är jättekul med Internet, GPS och allt vad det är, men det finns också en baksida. Individers integritet måste respekteras och det har ju USA varit världsledande att följa innan... detta känns... diktaturaktigt på något sätt.

Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Håller helt med dig. Till och med de nya passen med ett datachip kanske kan ge information om var man befinner sig. FRA-lagen låter inte som ett modernt västland utan mera som ett land liknande det gamla Sovjetunionen.

Maria: Facebook skall man vara väldigt försiktig med tror jag. Jag har låst ner min profil så att man bara kan se några få saker om man inte är vän med dig. Och jag har haft allvarliga funderingar på att helt avsluta mitt konto. Har en känsla av att arbetsgivare numera kollar t ex Facebook för att se om de kan få fram negativ information om arbetssökanden. Kuslig utveckling egentligen Kram!

Liza said...

Ann-Marie: Arbetsgivare gor det!
Som tur ar kan man hindra utomstaende att titta pa ens profil, precis som du sager att du gjort. Samma har.

Hatar denna 'storebrors'-trend!