Sunday, August 8, 2010

Söta sylter

Inte bara godis, kakor och andra bakverk är supersöta i USA - det gäller även olika slags sylter. För ett tag sedan hade jag köpt en sylt som var så söt att jag fick slänga den. Innan den åkte i soporna kollade jag på ingredienserna och givetvis ingick "high fructose corn syrup" - ett sötningsmedel. Den ingrediensen finns här i USA i stort sett i all färdiglagad mat och det påstås att medelamerikanen får i sig ungefär 20 kg varje år av HFCS.

Många tror att en orsak till amerikanernas överiktsproblem kan vara just den här ingrediensen (vet att jag har skrivit om det tidigare) som finns i bland annat: bröd, yogurt, olika slags drycker (Coca-Cola, Pepsi), frukostflingor av olika slag, kakor, godis, bakverk, hostmediciner, kex, glass osv, osv. Den här listan visar en del av amerikansk mat som innehåller HFCS.

Jag försöker undvika HFCS så gott jag kan och kollar numera alltid på ingredienserna. Som tur var hittade jag en annan sylt som är en ekologisk sylt och är mycket god. Den tillverkas i Oregon av Natural Directions så troligen finns den mest här på USAs västkust. Just den här sylten är gjord på björnbär och organiskt rörsocker. Visst får man betala mer än för de "vanliga" sylterna men det är det värt. Idag åt jag havregrynsgröt med mjölk, kanel och björnbärssylt. Inte alls dumt. :)

Jag har i stort sett kommit i ordning i den nya bostaden men har redan haft ett par oväntade överraskningar ifråga om saker som mina hyresvärdar inte hade talat om för mig - gäller extra kostnader. Går inte in på några detaljer just nu utan får återkomma till detta framöver.

6 comments:

Katarina på Filippinerna said...

Söt, sötare och SÖTAST! Ja, det är det i Amerikat,, för sött för min smak!


Härligt att du är i nya bostaden nu, men å ena sidan trist att hyresvärden "dolt" nya kostnader som man inte är förberedd på. Jag hoppas det löser sig för dig nu på bästa sätt!

Kram

Anonymous said...

Hej!
Brukar läsa din blogg ibland, varför bor du kvar i USA? du verkar tycka det mesta är konstigt? vill du inte flytta tillbaka till Sverige? Jag skulle aldrig flytta dit, pga allt konstigt du skriver om landet.

Cari said...

Tänk att man alltid måste kolla maten man köper för att inte få i sig sånt man inte vill ha. Det räcker väl med vanligt socker i sylt?
Jag har läst boken "Hemlige kocken" och den väckte mig när det gäller tillsatser i mat. Jag har inte tagit bort all mat med tillsatser men jag försöker välja rätt.
Hälsningar från Stockholm

Anne-Marie said...

Katarina: Har man bott i USA tillräckligt länge blir man nog till slut "immun" mot allt sött. Tror att amrisarna kanske inte ens tänker på hur sött det är. Kram!

Anonym: Tycker jag att det mesta är konstigt, hmmm. Jag tror nog att jag skulle tycka en hel del i Sverige också är konstigt i så fall. Det finns väldigt mycket i dagens samhälle som man kan ha reaktioner inför tycker jag. Och jag har valt att skriva en blogg som inte bara handlar om vad jag åt till frukost, att jag tog en dusch och pratade i telefon. Så då blir det kanske en del inlägg om sådant som jag har någon reaktion inför. Har inte känt att det "är dags" att åka hem till Sverige - inte än i alla fall.

Cari: Välkommen hit! Tyvärr finns det tillsatser i det mesta av den mat som säljs i affärer. Jag har heller inte tagit bort all mat med tillsatser men försöker undvika det "värsta".

Maria Byström said...

Å, sylt i gröten är det godaste som finns, men jag håller med. Den får inte vara för söt :-)

Kram!

Anne-Marie said...

Maria: Visst är sylt i gröt gott! Svenska sylter är inte så söta som de amerikanska såvida inte man börjat använda en massa HFCS i Sverige också. Kram!