Tuesday, August 31, 2010

Offentliga toaletter

Skriva om toaletter? Ja, varför inte. Eftersom den här bloggen bland annat handlar om skillnader mellan USA och Sverige tänkte jag att nu var det dags för toaletterna. :)
Litet efterforskningar på internet avslöjade att det faktiskt finns mer information än vad man kan tro om offentliga toaletter. The Bathroom Diaries påstår sig vara "World's Largest Guide to Public Toilets, Restrooms, Bathrooms, and Loos."

Många offentliga toaletter i Stockholm kostar pengar att använda. De brukade kosta 5:- och det gör de kanske fortfarande. Ett ställe som jag gått till är Åhléns och där får man betala. Hittade den här hemsidan (Din Guide till Stockholms Toaletter) där det finns information om var toaletterna finns och vad de kostar (verkar inte uppdaterad på ett tag men den kanske stämmer rätt bra ändå). Och här finns även gratistoaletter med.

I Mt Shastaområdet verkar alla offentliga toaletter vara gratis. Kanske det beror på att det bara finns mindre städer här. Och man kan utnyttja många toaletter som finns i affärer. Mataffären Ray's till exempel har toaletter för sina anställda men även kunder kan gå dit. Likadant är det i andra affärer. Torget utanför den mycket lilla polisstationen i Mt Shasta har också gratistoaletter.

Eftersom man ibland inte klarar sig tills man kommer hem tycker jag att det skall vara lätt att hitta en toalett och att det helst inte skall kosta pengar. När jag först kom hit och såg Michael använda toaletten i mataffären trodde jag att han inte följde "reglerna" men här är det fritt fram även för kunderna.

En annan skillnad är att offentliga toaletter i Sverige ofta är avskilda och rätt privata (minns i och för sig att toaletterna i högstadiet och gymnasiet inte var särskilt privata). Det är de för det mesta inte i USA. I Sverige sluter dörren ofta tätt både upp- och nertill. Alltså kan man gå på toaletten utan att andra hör generande kroppsljud. :)
I USA är det tyvärr inte lika privat. Dörrarna går varken upp till taket eller ner till golvet utan allt som pågår är rätt offentligt. Går man på restaurang däremot brukar dörrarna vara tättslutande. På mitt jobb har alla toalettdörrar öppet upp- och nertill. Nuförtiden tänker jag inte lika mycket på det men nog föredrar jag Sveriges mer privata toaletter.

Några kommentarer på mitt inlägg om badrumsfläktar kom också in på USAs toaletter och att många verkar vara väldigt vattenslösande. De flesta offentliga toaletter jag varit i kontakt med har spolat massor med vatten. Förhoppningsvis blir det ändring på det.


Damtoaletterna i min skolbyggnad. Inte mycket privat där inte och de spolar mycket vatten.

21 comments:

Matilda said...

Ja, det är verkligen stor skillnad på svenska och amerikanska toaletter.

Tittar man i toastolen är det massor av vatten i de amerikanska, medan vi i Sverige har lite vatten. Det är lite jobbigt i US för det skvätter ju alltid upp, oavsett vilken typ av besök man gör :)

Men det som skiljer allra mest är ju städningen. I Sverige har vi nog västvärldens i särklass sämst städade och misskötta toaletter, det är katastrof och inte helt sällan delade toaletter för män och kvinnor.
Jag har aldrig varit på en ofräsch toalett i US under de 2,5 åren jag bodde där. Det finns alltid papper för all ändamål, papperssitsar att lägga på ringen och bra ytor.

Dessutom, som du skriver, tillgängligheten är fantastisk!

Bra inlägg!

Heather said...

Matilda - Använder du pappersitsar? Jag har endast sett dom på flygplatser i hela världen men inte på vanliga ställen... Som jag såg på The Doctors... den svarta gynokolog i showen brukar inte sitta helt ner när hon går på offentliga toa... hahaha det går!

olgakatt said...

Ett bestående intryck från amerikanska offentliga toaletter är den starka klorlukten.
För det mesta har jag träffat på fräscha ställen i USA men även en del sunkiga. Här hemma är det oftast hyfsat men undantag finns. När det är otrevligt tycker jag det ofta beror på grisiga besökare, inte att det egentligen städats dåligt. Man kan ju knappast begära att det ska städas efter precis varje besökare och somliga bär sig ju gräsligt illa åt.

Anne-Marie said...

Matilda: Har faktiskt inte tänkt på att det faktiskt också är mer vatten nere i toaletten i de amerikanska - men visst stämmer det! Jag har sett rätt trista toaletter här i USA - tyvärr. Det har varit smutsigt och man undrar ibland vad folk egentligen gör där inne. Kul att du gillade inlägget!

Heather: Vi har papperssitsar här på skolan så de finns i alla fall på olika sorters toaletter här i Kalifornien. Visst går det att också inte sitta helt. ;)

Olgakatt: Klor har vi inte i mina trakter faktiskt. Antar att du tänker på vattnet som luktar klor. Vi har vatten utan klor vilket är underbart. Ja, man kan verkligen undra vad vissa gör på toaletterna och varför de lämnar toaletten helt nedsmutsad. Mystiskt.

Anonymous said...

Det är gratis här med om man går på tex coop fourm och city gross i förorterna samt mc donald på östermalm i östermalms gallerian där är det gratis också. men där är dte inga uteliggare så det är därför!

Anonymous said...

I thailand där fick man betala för att få papper på de offentliga toaletterna

Annika said...

Tycker det är bedrövligt att nästan varenda offentligt dass hemma kostar. Att Åhlens tar betalt är ju SÅ fräckt. Där handlar man och sen ska man betala fem spänn, elelr tio elelr vad det nu är för toan.
Åhlens är ju inte ensamma heller om att ta betalt, precis. Jag brukar gå in på hotell :-) om jag är hemma i Sthlm.
Just det, offentliga toaletter här är mindre privata. Men det vänjer man sog snabbt vid. Jag har också sett sunkdass här...riktigt sunkiga och äckliga.
Men de flesta ställen håller rent, trots allt.
Men visst sunkas det ordentligt här också. TVI VALE!!

Kramar!!

Cari said...

I Stockholm har Kulturhuset precis öppnat nya gratis allmänna toaletter på nedre plan. Men jag undrar hur länge de kan ha dem fräscha? Plattan utanför är väl fortfarande ett "hårt" belastat ställe i stan. Hoppas toaletterna får vara kvar fräscha och fina.
På hotell är det ofta kodlås till toaletten, så då går det inte att använda dem "i smyg".
Det jag först tänkte på då du skrev om toaletter, är det att man i USA inte säger att man ska gå på toaletten. Det har gjort att på de resor vi har gjort i USA med våra två barn har vi sagt "att vi ska vila oss" ett skämt som kommer av en dålig översättning av "restroom".
Tack för härliga inlägg om livet i USA.

Anne-Marie said...

Anonym: Bra tips om man bor i Stockholmsrådet!

Anonym: Intressant. Det visste jag inte.

Annika: Det där med hotellen glömmer jag bort. Bra att du påminde mig. :) Offentliga är de definitivt de amerikanska toaletterna. Man får inte vara lättgenerad. Kram!

Carita: Jaha, då får man kanske prova de nästa gång man är i Stockholm. Jaså, det visste jag inte (kodlåsen allså). Annika måste ha koll på de hotell som inte har kodlås. Visst är det litet kul att man uttrycker sig så olika i Sverige och USA. Kul att du gillar bloggen! :)

Krister said...

Jag kan flika in en kommentar angående hur offentliga toaletter kan se ut i Kina.

Där finns det ibland inte väggar mellan hålen i golvet och där sitter det en rad med Kineser som helt obekymrat "jobbar på" trotsa att de sitter helt öppet i ett rum med massor av folk runt dem.

Behovet på avskildhet är helt enkelt vad man är van vid.

Anonymous said...

Å, vilket bra inlägg. Har precis varit vid universitetet och där är toaletterna mycket sunkiga och lika lite privata som i USA.

Jag gillar iofs amerikanska toalettsitsar bättre än svenska (de som har en nedsänkning i mitten av själva "ringen" (vet inte om det är standard men ändå).

Och heter offentliga toaletter "restroom" i Hela USA?

kram!

Anne-Marie said...

Krister: Jag är inte alls förvånad att det är så "offentligt" i Kina. Har en svensk kompis som reste runt i Kina under 6 månader för många år sedan och han berättade om allt möjligt som var otroligt annorlunda. Min pappa var i Nordyemen under 70-talet under några veckor och där fanns de där hålen också. Visst stämmer det att allt beror på vad man är van vid.

Maria: Kanske det är så att skolor i Sverige har mindre privata toaletter. Vet inte riktigt vilken slags nedsänkning du tänker på. Jag tror att amerikanska toaletter ofta är lägre än de svenska (glömde skriva det). Och javisst heter det "restroom". Man kan också säga "bathroom" men aldrig "toilet". Kram!

Freedomtravel said...

När det gäller graden av privacy var jag ganska förvånad i Kina. Där fanns oftast dörrar till toaletterna, men kinesiskorna stängde dem ofta inte... de satt lika gärna med dörren öppen...!?

Och det är ju just därför jag vet HUR de gör på västerländska toaletter, dvs sätter sig UPPE PÅ toaletten med fötterna på toaringen...

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Kineser är ett litet märkligt folk tycker jag. Väldigt annorlunda kultur. Ingen genans alltså. :)

Anna, Fair and True said...

En intressant detalj om toaletter är också att i USA måste hela insidan av toastolen nås av vatten vid spolningen enligt lag och det är därför det finns så mycket vatten i stolen från början. Medan i Europa finns inte samma lagstiftning utan i så fall snarare lagstiftning om mer snålspolande och alltså miljövänligare toaletter. De europeiska spolar ju också ordentligt men når kanske inte hela vägen upp under ringen.

Håller med första kommentatorn att offentliga toaletter i Sverige är så dåligt städade! Särskilt utmed vägar. Skärpning!

Anne-Marie said...

Anna: Det var intressant. Hade ingen aning om denna "toalettdetalj" ;). Det finns många skillnader mellan Sverige och USA. Tänk att städningen är så dålig. Har inte haft tillräckligt med erfarenhet av de svenska toaletterna under lång tid.

Tomas said...

USA toaletterna får vilken militär som helst att känna sig som hemma =)

Anonymous said...

I seldom leave comments on blog, but I have been to this post which was recommend by my friend, lots of valuable details, thanks again.

Anonymous said...

[p]Upon hearing that Glidden had [url=http://www.barbed-wires.com]Barbed wire sale[/url] developed a new fence using the barbs, he decided to see the invention in person . Razor wire in hot dipped galvanized sheet is economic cost compared with stainless steel razor wire . We hold a serious desire to establish friendly business relations with different customers in different regions and countries . By using a coffee mill, Glidden quickly developed a method of wrapping the wire around the barb, and "by this method a fairly uniform barb was produced with each operation of the coffee mill"(32) . The final consequence of the struggle for monopoly over barbed [url=http://www.barbed-wires.com]razor wire sale[/url] wire was its incorporation into larger steel companies . Buildings to train police officers were built on the site after the war . Further, the wire and strip is also galvanized to prevent corrosion . The wire and strip [url=http://www.barbed-wires.com]razor wire price[/url] are galvanized to prevent corrosion.[/p][p]Detailed Product Description:1) . For in the next part, the introduction of barbed wire to the West will be closely examined, exposing the culture of the West and how it reacted to this new invention . He first experimented in his farm kitchen with the help of his wife, simply attaching barbs to the smooth wire . Each of these lawsuits had to be fought by what had come to be known as "the Company," costing it more than 50,000 dollars . Further, the wire and strip is also [url=http://www.barbed-wires.com]Barbed wire[/url] galvanized to prevent corrosion . The Struggle for [url=http://www.barbed-wires.com]Barbed wire price[/url] Monopoly: From the "Moonshiners" to United States Steel

Due to the increased production and power of the Washburn & Moen and I . May I suggest our gifted cartoonist JooHoon? Thank you . A spokeswoman for the Netherlands's Central Jewish Council, who spoke on the condition on anonymity, said that idea was "completely tasteless and lacking in respect for the victims and their families.[/p]

Anonymous said...

If ѕome one wiѕhes expert vіew conceгning blogging аnd site-buіlding аfterward i suggeѕt
him/her tо vіsit this blog, Keep uр the nice
job.

Feеl fгee tο vіsit mу homeρagе; udaipur Travel guide

Anonymous said...

[p]There are really a few modern jewelers who produce superb [url=http://www.tiffanysaleco.co.uk]tiffany sale[/url] styles inspired from the craftsmanship of Tiffany . bracelet is most beautiful and charming in all jewelries such as ring, necklace and so on . While several unauthorized copies have surfaced, claiming to be ,Tiffany Sets, 隆掳inspired by隆卤 or 隆掳modeled after隆卤, there still remains one authorized trademarked version which is found at http://www . Previously pattern jewellery is shabby selecting a pictogram in place and even [url=http://www.tiffanysaleco.co.uk]tiffany and co sale[/url] success . By the end of the nineteenth century, Tiffany隆炉s customers on the list include the British Queen Victoria, King of Italy, Denmark, Belgium, Greece and the United States, many big-name millionaire . Charles Lewis Tiffany was one more well-known American jeweler who started out producing diamond [url=http://www.tiffanysaleco.co.uk]tiffany bracelet sale[/url] jewelry in 1848 . Tiffany Jewelry is just one of the most well-known Tiffany jewellery manner amid so numerous sorts of silver jewellery . Now, Tiffany & Co has said they will open a multi-story megastore that is scheduled to open in 2014.[/p][p]Well, as you'll be capable to guess, points consider a move for that worse, along with the Colonel attacks the Hometree and Jake tries [url=http://www.tiffanysaleco.co.uk]tiffany jewellery sale[/url] to speak the Na'vi into leaving . There was a tiffany Tiffany UK Stores in the shape of a girl隆炉s profile with the name Marcy(ph) and a date January 25, 1972 . But the antique engagement ring that writer Stephenie Meyer describes as a delicate piece with an oval face 隆掳set with slanting rows of glittering round stones隆卤 doesn隆炉t appear until The Twilight Saga: Eclipse, so we talked to the prop team to get all the ,Tiffany Accessories, details . A charm in the shape of a boy隆炉s profile 篓C Mark(ph), Tiffany Co Jewellery, July 2, 1974 . You ought to be the goal of oasis which will interest many see generally speaking party!

Tiffany bracelets are a common and versatile fashion accessory for girls of any age . 175th Anniversary tanzanite ring with diamonds set in platinum

Tiffany [url=http://www.tiffanysaleco.co.uk]tiffany rings sale[/url] tanzanite ring with 9 . To bring Meyer隆炉s vision to life, prop master Grant Swain started by researching engagement rings from the Victorian era, called in several samples and enlisted four different jewelers to create prototypes of the bauble . Millions of visitors are drawn to the Champs-Elysees each year for not only its beauty, but also its abundance of stores, like the flagship Louis Vuitton store and clothing retailers like Abercrombie & Fitch and Banana Republic.[/p]