Saturday, July 17, 2010

Walla Walla Sweet Onions

Finns det lökar som är så söta att man kan äta dem som de är och som man kan skära utan att gråta?

Ja, i Walla Walla som ligger i den sydöstra delen av staten Washington odlas det faktiskt sådana lökar. Löken kommer ursprungligen från ön Korsika utanför Italien där den upptäcktes av en fransk soldat. Genom ytterligare kultivering finns idag den lök som säljs från juni - september. Och staden Walla Walla är känd för sina lökar.

Michael och jag besökte Walla Walla medan jag bodde i Oregon och det är en mysig stad med mycket charm - skrev det här inlägget när vi varit där.

Just nu säljs de här fantastiskt goda lökarna i våra affärer och jag passade på att köpa ett par stycken och har ätit och njutit. Lökarna går mycket bra att äta råa och är inte alls starka i smaken. Hemligheten lär vara att de innehåller mycket vatten och mindre svavel än vanliga lökar.

Bor man i USA eller bara är på besök under sommaren är de här lökarna verkligen värda att prova. Och just den här helgen pågår en Sweet Onion Festival i Walla Walla.

12 comments:

em said...

Jättegott! Fast första gången jag blev bjuden på "sweet onion" höll jag på att gå i taket - den var SÅ stark - men mitt värdfolk knaprade på helt obekymrat, så då gjorde jag det också. Kanske var det Vidala och inte Walla Walla. Men sedan dess har jag ätit betydligt mildare - och njutit!
Margaretha

Rune said...

Jag älskar alla dessa småstäder som har sina festivaler, god mat och bra underhållning. För att inte tala om alla parader. Verkar som man har mera av det i de nordliga staterna. Troligtvis för man lever upp under sommaren.
Appropå lök, antar att Du varit i Gilroy, CA

Saltistjejen said...

Vad kul! Hade ingen aning om dessa lökar. Skönt med en lök som inte får en att gråta när man ska laga mat! ;-)

Anne-Marie said...

Margaretha: Vad märkligt att den sweet onion som du provade på var så stark. Jag har nog bara ätit den från Walla Walla och den är så mild att man kan äta den som ett äpple. Jag har under många år ätit rå lök tillsammans med kvällsmaten - har förstått att det skall vara nyttigt - så jag kanske har litet högre tolansnivå. Vad vet jag. :)

Rune: Walla Walla var verkligen en trevlig stad - skulle gärna åka dit igen på besök. Michael och jag var bara där en dag och det var för kort tid. Nej du, har aldrig varit i Gilroy, CA. Vad är speciellt med deras lökar?

Saltis: Gråtfria lökar är inte helt fel. ;)

em said...

Jag äter också mycket rå lök - de vanliga gula och röda - så jag anta'r att den första söta löken jag åt var en sort mina släktingar gillade och använde. Ingen annan, som jag mött senare i livet, har varit så stark. Det finns ju många olika sorters "sweet onion".
Margaretha

Anne-Marie said...

Margaretha: Har faktiskt ingen aning om hur många löksorter det finns, men troligen är det en ansenlig mängd. Har förstått att det finns flera olika sorters sweet onions.

Rune said...

Anne-Marie ; Gilroy CA, "the Garlic Capital of the world".

Anne-Marie said...

Rune: Har faktiskt aldrig hört talas om detta. Jag gillar även vitlök så om jag befinner mig i Gilroy får jag ta och prova deras vitlök.

Anonymous said...

Den ska jag verkligen testa!

Anne-Marie said...

Anonym: Ja, gör det!

Tord said...

Var i Walla Walla i maj men missa helt att det var en lökstad. Hela Main Street var ju full med vin provning. Tydlig känd för Varmluftsballonger oxå, skulle vara en stor festival veckan efter jag var där.

Anne-Marie said...

Tord: De är också kända för sina vindruvor och sitt vin. Ja, ballonger har jag också hört skall vara ett Walla Walla känntecken.