Saturday, July 31, 2010

Wal-Mart i Yreka

Som trogna läsare av bloggen känner till bor jag i ett glesbygdsområde. Städerna Mt Shasta, Weed, Dunsmuir, Mc Cloud osv har i stort sett inga större affärer. Mataffären Ray's i Mt Shasta är den största affären. Så om man behöver köpa litet annat måste man åka till Yreka. Många åker också till städerna Medford i södra Oregon och Redding ca 1,5 timmes bilfärd söder om Mt Shasta - båda är "storstäder" med mellan 75,000 och 100,000 invånare och de har riktigt många affärer.

Yreka är inte någon stor stad (det bor ca 8000 människor där) men det finns i alla fall en Wal-Mart. Wal-Mart är världens största företag med över 2 miljoner anställda och affärer i hela USA och faktiskt även i Mexiko, England, Japan och Indien. Just den här Wal-Mart affären i Yreka är inte någon särskilt stor affär men man kan i alla fall hitta mer där än vad man kan i lilla Weed. Det finns riktigt stora Wal-Mart affärer som kallas "Super Wal-Mart". De har ofta stora matavdelningar och har öppet 24 timmar om dygnet. Ibland kan jag verkligen sakna Stockholms stora utbud av affärer. Till och med på Hawaii fanns det många affärer i Hilo där Michael och jag bodde. Och i La Grande (i nordöstra Oregon) fanns det faktiskt en Super Wal-Mart.

Idag gjorde jag en utflykt till Yreka för att handla litet. För ungefär ett år sedan gjorde de om i Wal-Mart i Yreka och de tog bort en hel del saker av någon anledning. Eftersom det här är den enda litet större affären som finns här åker jag dit någon gång ibland men jag saknar den gamla affären och det som fanns där. Alldeles i närheten finns också en liten JC Penney affär (de säljer kläder) och en Dollar Store - där allt kostar bara en dollar. Att hitta kläder är inte alldeles lätt eftersom utbudet är så begränsat. Jag hittade inte ett par saker jag letade efter. Men Wal-Mart hade ett par canvas-skor som passade och jag slog till eftersom de bara kostade $5!! De hade kostat $10. Får se hur länge de håller. ;) Att köpa skor på nätet är svårt tycker jag.

Jag brukar köra "bakvägen" till Yreka, dvs den väg som folk använde innan I-5 fanns. Här kommer några bilder från min utflykt idag. Man kan se hur halvökenartat det faktiskt är här. På sommaren blir gräset brunbränt och alla kullar ser gulbruna ut.


De svarta "prickarna" är kor som är ute på bete. Det finns många åkrar på vägen till Yreka.




På vägen till Yreka finns en bensinstation som är litet billigare än resten av "maffia-stationerna" (skrev nyligen om att alla priser i stort sett är lika höga och att vi betalar mycket mer än andra områden). Här betalade jag "bara" $3.19/gallon idag till skillnad mot $3.25/gallon i till exempel i Weed.






Dollar Store där allt kostar 1 dollar!!


På väg tillbaka hem - berget Mt Shasta syns från alla håll.

13 comments:

MyTomasson said...

Cool blogg, väldigt intressant! :))

♥SWEDSTRALIA♥ said...

Härlig blogg :) Ha det så bra / Ida Australien + Sverige

Anne-Marie said...

My: Välkommen hit! Kul att du gillar bloggen. :)

Ida: Får hälsa dig också välkommen! Tack! Ha det fint.

Cari said...

Tack för en intressant blogg. Så roligt att få läsa om hur du har det och om hur det är i en liten ort i norvästra USA. Ett område iallafall jag inte läser om så ofta.
Vackra bilder och så vackert det är där du bor. Mt Shasta är verkligen vackert med snön på. Är det ett berg som man vandrar på?
Vänliga hälsningar från Stockholm, Sveige.

Anonymous said...

ÅÅå, jag älskar både Walmart och 1 $- store. Dock finns det liknande i Stockholm/ Sverige också. Jag är expert på att handlar billigt och prisvärt eftersom munnen måste anpassas efter matsäcken.

Underbara bilder också. Kram!

olgakatt said...

Kalifornien har många vackra områden - inte minst dina trakter! Berget är sagolikt.

Anonymous said...

Fina bilder, gillar dina inlägg, ofta med en rolig underton och du har ett bra språk! Men nu måste jag vara lite fröken präktig... det där m Wal-Mart och Dollarstores har såklart en baksida. Wal-mart pressar priser oerhört när det gäller arbetare i tredje världen och även importörer. Allt för att vi som eg har råd ska kunna köpa ett par skor för 35 kr. En dagslön för den som sytt dem. Finns hur mkt som helst om Wal-Mart om man googlar. Jag menar inte att klanka ner eller så, men samtidigt gör det mig illa till mods att det är på det här viset, i hela västvärlden.

Anne-Marie said...

Cari: Välkommen hit och vad roligt att du gillar bloggen! :) Nej, den här delen av Kalifornien talas det väl nästan aldrig om. Svenskar känner för det mesta bara till San Francisco, Los Angeles och andra storstäder. Mt Shasta kan man bestiga och åka skidor på. Har inte provat varken det ena eller det andra. I år var det väldigt mycket snö uppe på berget så det har nog varit svårt att kunna vandra på många platser.

Maria: Vad roligt att se dig! Har kollat länken till din blogg och sett att du bara har din blogg öppen för inbjudna läsare. Kan du lägga till mig? Kan tänka mig att det finns liknande affärer även i Stockholm Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Berget ändrar verkligen "ansikte" beroende på vilken årstid det är och från vilket håll man ser berget.

Anonym: Vad heter du? Vore kul om du hade skrivit ditt namn. :) Kul att du gillar bloggen. Självklart har både Walmart och Dollar stores en baksida - håller helt med dig. Jag valde att inte gå in på den politiska delen av den här typen av affärer. Har valt överhuvdtaget att inte göra den här bloggen till en politisk blogg - skulle kunna skriva hur mycket som helst annars om vad som egentligen är på gång här i USA och i världen i stort inom politiken och de som egentligen styr världen (som man inte ser inom massmedia).

Ms Spider said...

Wallmart fanns faktiskt i Tyskland också ett tag, men det bar sig inte så de sålde igen och drog sig ur Tyskland helt

Anne-Marie said...

Ann-Katrin: Intressant att det inte fungerade för Walmart i Tyskland. De är verkligen en jätte på marknaden.

Anonymous said...

Ser härligt ut på bilderna!! Vackert.
För många år sen var jag till USA en sommar men hela familjen är sugen på att åka dit igen. Vem vet, kanske det blir en vacker dag. USA är ju dock så stort så det är ju omöjligt och svårt att välja ställe...

Anne-Marie said...

Ninni: Berget Mt Shasta är ett självklart blickfång eftersom det syns överallt i stort sett. Ja, USA är enormt stort - en hel kontinent med alla möjliga sorters klimat, natur och människor.