Tuesday, July 20, 2010

Skola i förändring

De senaste dagarna har visat att man aldrig vet vad som kan hända på en arbetsplats.

I fredags kom ett epostmeddelande från personalchefen. Det var sänt till all personal och sade att Weeds polis hade kommit till skolan i fredags och att de hade arresterat en anställd! Vi vet fortfarande inte vem det är även om personalchefen sade på vilken avdelning personen hade jobbat. Det har jag aldrig varit med om tidigare under mina år på skolan.

Varje månad kommer en information om vilka som fått nya anställningar eller slutat. I den senaste informationen som kom igår fanns flera personer med som hade lämnat in sin avskedsansökan. Så många har jag inte heller sett på mycket länge. Vissa verkade helt oförklarliga egentligen.

Och idag var det ett "krismöte" på morgonen där min chef var med. Arbetsuppgifter skulle omfördelas som en man tidigare gjort - allra troligast har han fått sparken. Han är på semester just nu men har nog inget jobb att komma tillbaka till. Hans namn togs bort från olika sidor på skolans hemsida och min chef kunde inte säga (ännu) vad som egentligen hade hänt. Anställningstrygghet i USA är som bekant i stort sett med noll. Man kan få sparken och själv sluta sin anställning i stort sett omedelbart. Inga månadslånga perioder där inte som det kan vara i Sverige.

Dessutom har skolan fått en ny vicechef (en av två vicechefer) och han kommer troligen att "röra om i grytan" ordentligt. Vi får se vad som händer och hur vi kommer att arbeta och vem vi kommer att rapportera till. Den avdelningen som jag jobbar på verkar i alla fall ha högt betyg inom skolan - både videokurserna och vårt arbete med skolans hemsida - så det känns ju bra. Men man vet aldrig. Vi fick träffa den nya chefen för några veckor sedan och han verkade ha några band till Sverige så det bådar kanske gott. :)

Eftersom Kalifornien inte har någon budget för närvarande vet ingen egentligen vad som kommer att hända. Statsanställda inom Kalifornien kanske får gå ner till minimilön om Arnold får som han vill. Det är $7.25/timme - inte mycket med tanke på hur dyrt det är att bo här. Som tur är verkar vi inte vara statsanställda inom skolan.

Det har sagts att det enda konstanta är förändring. Det ligger mycket i det.

3 comments:

Malin said...

Nej som sagt, arbetstrygghet finns det inte mycket av i USA. Förvånande att inte fackföreningar inte är mer populära pga det?
kalifornien ligger verkligen risigt till när det gäller ekonomin, så man får se vad det leder till.
Hoppas iallafall att du får stanna kvar!

olgakatt said...

Hoppas att arbetsron kommer tillbaka - så mycket arbetsro men kan begära i dessa tider.
Det är alltid obehagligt att någon får sparken - och i Sverige ska det ju mycket till - men ännu värre att polisen kommer och hämtar någon. Här har vi ju fallet med narkosläkaren som hämtades på sin arbetsplats långt efter händelsen som hon anklagas för.
För oss som begriper något om hennes arbetssituation låter det hela alldeles befängt och fortfarande väntar den arma människan på rättegången som skjuts upp hela tiden. Hela arbetsplatsen, i det här fallet ett helt sjukhus, far illa av situationen.

Anne-Marie said...

Malin: Det känns ibland litet ovant som svensk att ha att göra med den amerikanska arbetskulturen. I Sverige tar ju allting så mycket längre tid till exempel ifråga om att själv säga upp sig. Jag tillhör faktiskt en fackförening. Den heter CSEA - California School Employees Association och den har ca 230,000 medlemmar. Men den är säkert inte alls lika stark som fackföreningar som finns i Sverige. Nej, Kalifornien ligger verkligen inte bra till ekonomiskt.

Olgakatt: Vi har en ny vicechef så jag tror att det kommer att bli turbulent under en tid. Att sedan Kalifornien har en urusel ekonomi gör ju inte saken bättre precis. Narkosläkar-historien låter ju litet smått befängd. Konstiga saker sker varje dag, den saken är helt klar.