Friday, July 2, 2010

Kalifornien - stat med egna bestämmelser


Kalifornien är som ett eget land på många sätt. Med 35 miljoner människor är det den stat i USA som har flest invånare. Tidigare var Kalifornien den femte viktigaste ekonomin i världen. Det stämmer inte längre eftersom staten håller på att förfalla - jag överdriver faktiskt inte. Guvernören Arnold Schwarzenegger till och med sade förra sommaren "Our wallet is empty, our bank is closed and our credit is dried up".

Bor man i Kalifornien får man vara beredd på att betala mer för i stort sett allting - bensin, mat, hyror, osv. Och det beror säkert bland annat på att det fortfarande är väldigt många som vill flytta hit. Den tidigare guldglansen som Kalifornien hade lever kvar.

Kalifornien har varit en föregångsstat på många sätt - det har alltid funnits många "gurus" som har lett utvecklingen inom t ex personlig utveckling, att äta hälsosamt och att träna har alltid funnits starkt här i Kalifornien, inom miljöromådet har Kalifornien varit ledande osv. Om jag jämför med Oregon och Hawaii (de andra två stater i USA där jag bott) är Kalifornien den stat som känns mest "modern" och där det är "högre i tak".

Men man får också vara beredd på att t ex inte kunna köpa allting man vill beroende på att det finns regler i Kalifornien som gör att alla varor inte får sändas hit. Så sent som igår förundrades jag över de konstiga (i mitt tycke konstiga) regler som finns här. Jag kollade på så kallade "emergency rain gear", dvs regnplagg som man kan ta med sig på vandringar och som är mycket lätta. På flera hemsidor stod det "Cannot ship to California"! Exakt varför de inte får skickas till Kalifornien vet jag inte men troligen har det att göra med miljöbestämmelser eller något liknande. Så helt plötsligt stängdes jag ute från att göra inköp jag ville.

Som jag berättat tidigare om på bloggen har jag en Select Comfort säng/madrass. Den köpte jag när jag bodde i Oregon, dels beroende på att jag slapp betala så kallad "sales tax" (Oregon har inte den skatten medan Kalifornien har en sales tax) och dels beroende på att det finns vissa bestämmelser i Kalifornien som säger att t ex madrasser måste behandlas med vissa kemikalier som skall förhindra att material antänds av eld. Det är väl i och för sig bra men jag har också läst rapporter om människor som blivit sjuka av dessa kemikalier. Men då jag bodde i Oregon när jag köpte min madrass kunde jag köpa en madrass utan kemikalierna.

Även när det gäller tillskott (vitaminer och mineral) kan man inte köpa precis allting i Kalifornien. När jag gjorde ett inköp via nätet för ett tag sedan blev jag upplyst om att alla produkter inte kunde skickas till Kalifornien. Listan är för lång för att visa här men det rör sig om ca 40-50 varor.

Det har sina för- och nackdelar att bo i Kalifornien helt klart. Framtiden får utvisa om jag blir kvar här eller inte.

Bilden visar Kaliforniens flagga.

9 comments:

Katarina på Filippinerna said...

Intressant läsning, det hade jag ingen aning om alls, att det finns så stora skillnader mellan staterna, som ditt ex. med material till regnkläder!

Anonymous said...

men bensin har jag hört ska vara asbillgi i usa jämfört med sverige. ja man kan göra hela eu till europas motsvarighet till usa snart där varje land är en stat. så sverige en stat i europeiska unionen europas svar på noprdamerikas förenta stater

Anonymous said...

flytta till florida!!!!

Anonymous said...

Jag skulle helt klart vilja bo i la= kul stad om man gillar film eller i orlando.... älskar ju vattenparker. då skulle jag besöka sea world aucatica varje helg. Usa är ett coolt land. aldrig varit där men altid velat dit!

Anne-Marie said...

Katarina: Visst är det intressant och det här var ju inget jag alls kände till när jag kom till USA, dvs att skillnaderna var så stora mellan olika stater. Jag känner mig ibland "satt på undantag" bara för att jag bor i Kalifornien. Trevlig helg!

Anonym: Visst är bensinen fortfarande mycket billigare än vad den är i Sverige men den är dyrare i Kalifornien jämfört med de flesta andra stater. Ja, EU och USA har många likheter och fler kommer det nog att bli framöver.

Anne-Marie said...

Anonym: Jag tror faktiskt inte det. Inte med ständiga hot om orkaner varje år och nu med oljehot. Flordia är mycket mer tropiskt än Kalifornien och jag har redan bott i en tropisk stat (Hawaii) - vilket var en utmaning ibland med hetta och 100% luftfuktighet. Det finns nog andra stater som kan passa bättre tror jag. :)

Anonym: Visst kan LA vara en cool stad. Jag skulle själv aldrig vilja bo där eftersom den är så enormt stor, ca 12 miljoner människor. Vatenparker kan säkert också vara kul. :)

Anonymous said...

Jag hade verkligen velat vara i Los Angeles förra veckan. Var så mycket twilight saker där då som premiär av filmen utanför staples centrer med skådespelarna mm. De var med i jimmi kimmel live mm och då hade jag helt klart varit där också. Man ska bo på amerikas västkust

Anonymous said...

Jag skulle helt klart bo i orlando.......... Tycker parker är kul. Finns en massa i orlando....

Anne-Marie said...

Anonym: Los Angeles verkar vara en stad som drar. Jag har varit där några gånger och tycker det är en otroligt stor stad (för stor faktiskt) med mycket liv och brus men skulle själv inte vilja bo där.

Anonym: Orlando har jag aldrig besökt. Finns så många platser i USA som säkert är roliga att besöka men det går ju inte att hinna med alla.