Saturday, July 10, 2010

Hetta

Innan jag kom till USA hade jag inte upplevt särskilt många och långvariga värmeböljor med stark hetta. Eftersom större delen av USA ligger på samma breddgrader som norra Afrika och södra Europa kan det bli mycket varmt på sommaren. Vissa orter i södra Kalifornien och i Arizona har temperaturer på runt +40-45 under större delen av sommaren. Som tur är blir det inte lika varmt här i norra Kalifornien. Framför allt nätterna är svalare om man bor i bergsområden.

Men nu har hettan slagit till även här. De senaste dagarna har det varit runt +35. Det är varmt! Och av någon anledning har det inte alls blivit så svalt på nätterna som det brukar vara. Förra sommaren (som hade en mycket långvarig hetta) var jag lyckligt lottad att ha luftkonditionering. Det har jag inte nu och lägenheten är svår att få sval på kvällen och natten.

Att försöka få det så svalt inomhus som möjligt under natten är A och O. Men som sagt, det har varit svårt de senaste nätterna. Innan det blir alltför varmt nästa dag stänger man fönstren och kan på så sätt bevara litet av svalkan inomhus. Att ha fönster och dörrar öppna när det är +35 hjälper inte. Något som också verkligen hjälper är fläktar. I en del hus och lägenheter finns takfläktar. Har man inte det finns det många olika fläktar man kan köpa i affärerna.

Man får också ändra litet på sina rutiner. I morgon, söndag, skall jag åka och handla i Mt Shasta och då det kommer att bli lika varmt i morgon kommer jag att åka på morgonen innan det blivit för varmt. Så tidigt brukar jag annars inte ge mig iväg.

Att vara utomhus när det är så här varmt brukar jag försöka undvika. Som tur är har vi luftkonditionering på jobbet och många affärer brukar också ha luftkonditionering. I Kalifornien förekommer då och då så kallade "rolling black-outs" på sommaren när alla drar igång sina luftkonditioneringar. Det är när elbolagen medvetet stänger av elen i olika områden för att elnätet inte skall krascha.

Det ser ut som om det kommer att fortsätta att vara varmt framöver. Jag skulle gärna ta några grader svalare och kunna göra mer och sova bättre. :)

5 comments:

Sparkling said...

En gång såg ja på criminal minds och då var det en seriemördare som utnyttjade dom där planerade elavbrotten för att kunna mörda i mörker...ganska smart egentligen om man får säga så, undra om det hänt på riktigt.

I Sverige är det också jättevarmt nu, som tur är har jag nästan aldrig sol mot mitt sovrums fönster, skönt!

Anonymous said...

Så varmt är det här med. ser det blitt varmare i la nu

Anne-Marie said...

Sparkling: Det låter ju som en bra och spännande uppläggning för en film. Det kanske har hänt på riktigt, vem vet. Har hört från min mamma att det tydligen är riktigt varmt i Stockholm just nu.

Anonym: Sverige har tydligen också haft rekordvärme. LA brukar inte vara så jättehett av någon anledning trots att det ligger i södra Kalifornien.

Anonymous said...

Å, idag har varit perfekt sommarväder. Sol och man kan klä sig tunt men ändå slippa att bli svettig.

Och sedan vi skaffade AC har jag sovit så gott så gott. Det är av de bästa köp vi gjort. Kram!

Anne-Marie said...

Maria: Vad härligt att ni har så bra sommarväder. Det är ju inget självklart i Stockholm och i Sverige. Jag har funderat på AC men inte "slagit till". I kväll är det faktiskt svalare. Problemet är att det varit så varmt om kvällarna vilket det i stort sett aldrig var när jag först kom till Mt Shasta. Kram!