Thursday, July 15, 2010

Dramatik på toaletten

Igår kväll jobbade jag och fick vara med om litet extra dramatik inne på damtoaletten.

Jag behövde gå på toaletten och när jag öppnade dörren stod en tjej vid ena handfatet. Hon är elev i den videokvällskurs som jag supportade. Hon grät hejdlöst och höll sig om vänster sida. Jag undrade vad som var på gång och hon sade att hon hade i ont i bröstet och hjärtat.

Det var ju inte precis vad jag hade väntat mig från en ung tjej i 20-årsåldern. Vi har haft några tillfällen när elever blivit sjuka och det är bara att försöka förhålla sig lugn och kontakta rätt personer. Eftersom jag har sett hjärtproblem på nära håll (Michael dog av en hjärtinfarkt) blir jag kanske litet extra berörd.

Jag ställde några frågor och bestämde mig för att kontakta Campus Safety. De finns till hands 24 timmar om dygnet och kan hjälpa till med alla möjliga situationer. Jag visste att den här tjejen har problem av olika slag (psykologiska besvär) så jag ville inte jaga upp henne med att i panik ringa 911 (larmnumret i USA).

En kvinna från Campus Safety kom och pratade med eleven, som ville att mamman skulle kontaktas. Sagt och gjort, mamman kontaktades och kom efter en stund och hämtade sin dotter. Mamman berättade att dottern tydligen hade nervösa besvär men att hon också haft några slags hjärtbesvär så det som hände var givetvis inget som man skulle ta lätt på.

Mitt arbete har inte så mycket direkt elevkontakt som vissa andra arbeten på skolan men man måste kunna hantera olika slags personer och förhålla sig lugn i stressiga situationer. Att ha med sig litet psykologi i "baggaget" skadar inte heller.

Just nu är det stiltje på skolan. Många har semester - inga fem eller sex veckor men kanske ett par veckor. I mitten av augusti kör höstterminen igång igen. Jag har funderat på att ta några dagars semester innan skolan börjar. Vore inte helt fel. Förhoppningsvis är det inte lika varmt som nu. Idag var det runt +35 igen. Har förstått att Sverige också har en värmebölja just nu. Luftkonditionering har vi på jobbet men inte hemma. Får se hur det går att sova i natt.

3 comments:

olgakatt said...

Den yngsta hjärtinfarktpatient jag har träffat var 19 år. han fick t o m hjärtstillestånd men klarade sig tack vare snabbt ingripande.
Så du har helt rätt, man kan inte nonchalera symptomen även om det är en ung person. Men is i magen och litet psykologisk blick är bra att ha.

Heather said...

Wow, amazing! Thank God you were there!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det är ju rätt ovanligt att riktigt unga personer har så allvarliga hjärtsjukdomar men visst förekommer det. Eftersom jag visste litet om tjejen hade jag kanske litet mer is i magen än om det varit en helt okänd person. Det är bara att hoppas att allt gick bra.

Heather: Ja, man vet aldrig vad som kan hända med så många elever.