Saturday, July 24, 2010

Annorlunda bostäder

Yahoo har en del spännande nyheter och idag när jag loggade in såg jag att de skrivit om ett trädhus i Sverige. När det är nyheter som nämner Sverige känns det litet speciellt. I USA skrivs det inte mycket om andra länder - såvida inte USA är i krig med dem.

Det här trädhuset har speglar på ytterväggarna vilket gör att det i stort sett är osynligt i skogen. Det är del av ett Treehotel som ligger en bit söder om polcirkeln. Alla "hus" har olika teman och ännu så länge finns det sex olika byggnader: Mirror Cube, The Cabin, The Nest, The UFO, A Room with a View och The Blue Cone.

Det kostar en del. Om man vill bo i Mirror Cube kostar det 4200:- men det inkluderar frukostbuffe. Jag kan tänka mig att det här kommer att bli populärt precis som ishotellet har blivit.

Det är spännande med annorlunda byggnader. När Michael och jag bodde på Hawaii skulle vi troligen (om vi hade stannat där) ha bott i något som heter Yomes. Det är en blandning av en yurt och en dome. Michael var helt inne på att leva annorlunda och "off the grid", dvs utan vanlig elektricitet. Jag var väl litet mer avvaktande men vi hade faktiskt köpt tre yomes som vi skulle ha på den bit land (snarare djungel) som Michael köpte.

Nu blev det inget av det hela eftersom vi båda flyttade från Hawaii men fortfarande har jag ibland en känsla av att det skulle var roligt att bo i en helt annan slags bostad än den vanliga fyrkantiga som vi är vana vid. Visst är yurts, domes och yomes otroligt annorlunda men här i USA finns det en hel del människor som bor i väldigt annorlunda bostäder. En anledning till att Michael och jag var inne på just yomes var att de är relativt billiga och på Hawaii går det självklart att bo enklare och utan isolering. Vi var inne i en yome som ett par har här i Mt Shasta och det var en annorlunda känsla jämfört med en vanlig bostad men yomen kändes väldigt rymlig och avslappnande.

Folk bor i husbilar så varför inte en Yome. :)


Så här kan det se ut inomhus i en yurt - (bilden från Suburban Resistance).


Geodesisk dom som bostad - bilden från Timberland Geodesic Domes


Insidan av en yome - bilden från Red Sky Shelters

3 comments:

Katarina på Filippinerna said...

Jag har inte sett ett sådant hus inifrån,, annorlunda!

Har du själv bott i ett sådant här hus?

John J. said...

Jag vill inte vara till obesvär, men jag vill bara påpeka att jag skickade ett mail för ett par veckor sedan, närmare bestämt den 14 Juli (13 Juli Amerikansk tid tror jag), och har ännu inte fått svar.

Jag kräver inte att du svarar på mailet, jag tänkte bara göra dig vidare upplyst då jag verkligen skulle uppskatta ett svar!

Jag ber om ursäkt om jag verkar tjatande, och förstår om du har mycket att stå i.

Anne-Marie said...

Katarina: Jag har varit inne i en yurt och i en yome men aldrig bott i ett sådant "hus". Det känns helt annorlunda jämfört med ett "vanligt" fyrkantigt hus.

John: Jag har skickat ett mail till dig. Beklagar dröjsmålet med svar.