Wednesday, June 2, 2010

Utvärdera sig själv

Skolan jag jobbar på har ett system att alla anställda skall utvärderas en gång per år sedan man blivit "godkänd". Första året man arbetar där är man på "probation", dvs man är väl egentligen provanställd. Jag klarade mig igenom mitt första år :) och numera är det den årliga utvärderingen som gäller.

I år bad min chef mig och min kollega att vi skulle göra egna utvärderingar. Det är inte alldeles lätt att kunna vara objektiv och ge sig själv ett rättvist utlåtande. Jag frågade min chef hur generös man kunde vara och hon sade att hon tyckte att jag skulle ge mig själv ett gott betyg. Så då gjorde jag det. :) Idag gick vi igenom utvärderingen och min chef hade också skrivit vad hon tyckte. Det är trevligt när chefen säger att hon är glad att jag arbetar där och att det jag gör, gör det lättare för andra inom vår avdelning. Det är bara att tacka och ta emot.

Eftersom Kalifornien fortfarande har en enorm budgetkris blir det säkert inga löneförhöjningar på grund av stigande levnadsomkostnader. Lönerna har egentligen stått stilla under några år trots att allt annat blivit mycket dyrare: mat, bensin, hyror osv. Det jag vet att jag kommer att få är en höjning genom att jag går från ett steg i min jobbeskrivning till ett annat. Så är systemet inom skolvärlden.

Det är nog ingen som skulle strejka som man väl fortfarande gör i Sverige på grund av missnöje med lönerna. Fackföreningarna är inte alls så starka här i USA. Jag tillhör en fackförening men jag vet egentligen hur stor påverkan de skulle kunna ha. Något som jag däremot märkt en stor skillnad mot Sverige är att man t ex anställer personer som är äldre och att det inte får förekomma någon som helst diskriminering på grund av ålder, nationalitet, kön osv. När jag hade mina anställningsintervjuer fick frågorna absolut inte ha någon vinkling t ex som hade med mitt ursprung att göra. Att man anställer äldre personer (till och med de som kanske är runt 70) tycker jag är positivt. Just nu annonseras det efter en ny assistent till skolans chef eftersom kvinnan som hade det jobbet oväntat gick bort i våras. Jag kollade på annonsen men det vore nog ett väldigt utmanande jobb på många sätt att vara skolchefens högra hand. För alla jobb som utannonseras måste skolan ange vilka fysiska krav som ställs. För det här jobbet som skolchefens assistent hade man skrivit följande vilket låter litet lustigt minst sagt - framför allt den första delen:

"While performing the duties of this job, the employee is regularly required to sit. The employee frequently is required to use hands to finger, handle, or feel; reach with hands and arms; and talk or hear. The employee is occasionally required to stand and walk. The employee must regularly lift and/or move up to 10 pounds and occasionally lift and/or move up to 25 pounds. Specific vision abilities required by this job include close vision, and ability to adjust focus.
While performing the duties of this job, the employee regularly works in indoor conditions and regularly works near video display. The noise level in the work environment is usually moderate."

5 comments:

em said...

Det är ju jättebra att veta vad som krävs av en. Har man fysiska krämpor så vet man ju om man vågar söka.
Margaretha
som inte tänker söka jobbet

Malin said...

Har aldrig sett en sådan arbetsbeskriving förut, men det är väl bra att veta innan man söker.

olgakatt said...

Arbetsbeskrivningen, som visserligen framkallar leende, är kanske ägnad att neutralisera de lagar som du beskriver ovan. Någon med musarm eller ens lindriga ryggbesvär ska inte bry sig om att söka.
I Europa brukar man ju flina litet överseende mot det amerikanska sättet att gardera sig i alla avseenden för skador som en produkt skulle kunna orsaka men som ju grundar sig på att det är så vanligt med stämningar för minsta lilla. Trots att alla har vetat sedan urminnes tider att rökning är skadligt har tobaksbolag dömts att betala folk som blivit sjuka efter att ha rökt 60 cigaretter om dan i 50 år.
Så jag förstår att man vill vara mycket tydlig. Om då någon anställs och får ont i armen så är det enkelt att avskeda vederbörande eftersom hon/han hade haft det tidigare, t ex med motiveringen att "du skulle inte ens ha ansökt".

Självklart skulle du betona det som du själv tyckte du var bra på! Det uppmanar vi folk att göra här också i sina medarbetar/löne-samtal. Det börjar, tack och lov, bli vanligare numera att man har sådana.
Grattis till vara uppskattad på arbetsplatsen, det gör livet lätt och roligt!

Anne-Marie said...

Margaretha: Visst är det det. Tyckte bara att formuleringarna var litet speciella. Nehej, så jag har ingen chans att stöta på dig här i Weed. ;) Jag kommer inte heller att söka det även om jag skulle tjäna en hel del mer per månad. Tror inte att jag riktigt är chefsassistenttypen.

Malin: Nej, jag har faktiskt inte sett just den typen av beskrivning tidigare. Mitt jobb hade några fysiska krav men det var mer att man skulle kunna lyfta t ex 25 pounds.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det är mycket möjligt att de vill gardera sig mot eventuella stämningshot. Eller så är det något här i Kalifornien. Det finns massor med specialgrejer som gäller just i Kalifornien. Det är en mysko stat på en hel del sätt. När jag kom hit trodde jag inte mina ögon när jag såg hur många sidor i telefonkatalogen som hade advokater listade. Antar att de behövs om folk är stämningsbenägna. Vad bra att det kommer även i Sverige med samtal där man får visa att man är bra på det man gör. Tack - ja det är roligt att höra sådana ord någon gång ibland.