Saturday, June 26, 2010

Övergivna djur

Varje år överges tusentals djur, framför allt hundar och katter, här i USA. Så kallade Anmial Shelters tar hand om en del av dessa hemlösa djur och försöker hitta nya hem för dem men många, många hundar och katter avlivas varje år om inga nya hem kan hittas. Det är tragiskt att djur avlivas bara på grund av att ingen vill ha dem och ansvarslöst av ägarna som överger sina husdjur.

TV-kanalen Animal Planet har en serie just nu, "Last Chance Highway", som berättar om en kvinna, Shelly Bookwalter, som tillsammans med några andra djurälskare tar hand om övergivna hundar och ger dem vård, fosterfamiljer och senare adoptivfamiljer. Jag tittade på det här programmet i kväll och blev både imponerad och rörd av deras insatser. Dessa hundar har oftast haft hem och av olika orsaker vill ägarna inte ha kvar djuren och överger dem. Det var verkligen inspirerande att se hur många hundar som räddas och får nya, fina hem. Shelly Bookwalter bor i södra USA (i Mississippi) där problemet med övergivna hundar är mycket stort. Shelly arbetar med några andra som transporterar hundarna till nordligare stater där människor verkar litet mer intresserade av att ta hand om dessa fina djur.

När Michael och jag bodde på Hawaii arbetade jag som volontär hos en organisation som tog hand om övergivna hundar och katter. De hade ett stort område med plats för massor med djur. Jag gick promenader med hundarna och hjälpte till med litet allt möjligt. De försökte också hitta adoptivfamiljer till så många djur som möjligt men tyvärr är kulturen på Hawaii inte alltid till djurens fördel. Många hundar får bara vara utomhus och är ofta kedjade. Jag blev ledsen flera gånger när jag såg hur illa de behandlades. Även här i norra Kalifornien verkar människor inte alltid ta hand om sina djur som de borde. Många hundar åker baktill på de "pickup trucks" som så många har och de lämnas utomhus utan tillsyn alldeles för länge.

Bor man i USA kan man hitta djur att adoptera hos Petfinder.com. Om jag bodde annorlunda och inte hade ett arbete som gjorde att jag var hemifrån stor del av dagen skulle jag nog också adoptera ett djur. De här djuren är värda att räddas.

Här är Scooter som finns hos Yreka Rescue Ranch (inte långt från Weed).
Bilden från Petfinder.com

9 comments:

em said...

Jag har sett delar av program från Animal Planet - och är djupt imponerad av allt frivilligarbete som görs. Det jag minns bäst var ett program om en klinik i Texas, där man ryckte ut och räddade djur som kommit i knipa, det var allt från hundar med värmeslag eller fastnat i rör under jorden till vanvårdade djur och fåglar med benbrott - och allt bekostades med insamlade medel och frivilliga arbetsinsatser.
Inte ett djur avlivades om det inte var absolut nödvändigt.
Undrar om inte den här månaden är "adoptera-en-hemlös-katt-månad" på sina håll i Staterna.
Jag har aldrig adopterat en katt - de har alla adopterat mig!
Margaretha

olgakatt said...

Övergivna hundar är väl hittills inget stort problem i Sverige, tack och lov, men desto fler katter råkar illa ut. Några har tur och hittar rätt människa att adoptera, andra går en bedrövlig död till mötes.
Alla som jobbar med att städa upp efter de ansvarslösa människor som överger och slänger ut djur är värda stor beundran och allt stöd.

Curtis said...

Thanks for the article! I'm almost ready to get a dog and I'll definitely do it through a rescue program. I'm in San Francisco so I'm looking at Wonderdogrescue.org and Rocketdog.com.

Katarina på Filippinerna said...

Jaaa, alltför många skaffar sig ett husdjur utan att veta hur det ska skötas...

Det finns ju t.om. ett TV program som visar hur dessa polisr och volontärer arbetar med dessa utsatta djur,, jag blev ofta illa berörd då jag såg dessa TV program..

Min blogg väninna, Helly på Sicilien driver ett Street dog projekt där,, beundransvärt med alla volontärer..

Mamaya said...

Vi har adopterat tre katter har borta.
Tva sma kattungar och sedan en "feral" dvs vildkatt, mest troligt fodd av en overgiven katta. Fast han ar mest en utomhuskatt, kommer in under kvallen, ater, dricker och myser en stund innan han ska ut igen.
Iom att vi bor pa landet sa ar det tyvar otroligt (trakigt) mycket overgivna djur har borta. Antar att folk som overger djuren tror att dom ska ha det enklare att leva vilt pa landet, katter, hundar.. manga andra djur med.

Sen att det ar otroligt farligt pa landet pga maskinklippning (farmare), coyotes/prarievargar, boskap, bjornar eller till och med puma som existerar har borta..

Hujja.
Jag verkligen hatar oansvariga manniskor.

Anne-Marie said...

Margaretha: Det finns verkligen en del riktiga eldsjälar. Kvinnan som programmet igår handlade om arbetar som mäklare på heltid och sedan gör hon allt detta andra arbete dessutom. Hon och hennes man har 20-25 hundar hemma och så ser hon till att hundarna hon räddar hamnar i bra hem. Hon är en inspiration. Katter brukar nog ofta adoptera människor, mer än hundar.

Olgakatt: För mig är det helt obegripligt hur människor kan överge sina husdjur. Jag tycker det nästan borde vara straffbart att bara lämna en hund eller katt ute i vildmarken. Som tur är finns det ju "animal shelters" men det är nog många djur som dör tyvärr.

Anne-Marie said...

Curtis: I think it is great that people want to adopt homeless animals. Hope you find a nice dog.

Katarina: Jag blir också illa berörd när jag ser vanvårdade och sjuka/skadade djur. Tur att det finns personer som verkligen tar sig an dessa små varelser. :) Låter som om Helly är en annan beundrandsvärd person.

Mamaya: Katter kanske är litet lättare att ta hand om än hundar. Katter verkar nästan ta hand om sig själva. Vi har också många djur i Mt Shasta området som är farliga och som kan döda mindre djur som hundar och katter. Nej, oansvariga männsikor borde inte ens ha tillstånd att ha djur.

Lena Göransson said...

Gillar din blogg, framför allt för den handlar om djur, natur, kultur och ett annat land! mycket intressant att läsa hur du upplever att bo i USA!Ha det bra!hälsningar ifrån lena och sweden!

Anne-Marie said...

Lena: Välkommen hit! Och vad trevligt att du gillar bloggen - tack. :) Hoppas du fortsätter att titta in.