Tuesday, June 8, 2010

Old Boy's Club

Det finns något här i USA kallas för Old Boy's Club. Här i Mt Shasta området finns det gott om folk som hör till Old Boy's Club eller Old Boy's Network. Enligt Urban Dictionary är det: "An informal system by which money and power are retained by wealthy white men through incestuous business relationships."

Självklart finns det här "fenomenet" över hela världen men i Mt Shasta området har det till exempel gjort att vi betalar mer för bensin än på de flesta orter i Kalifornien. Min vän i Colorado (hon som intervjuade en naken kvinna när hon arbetade som Census Worker) bodde i Mt Shasta området för många år sedan. Hon var då gift med en man som ägde en bensinstation. Han var del av det här Old Boy's Network och de här inflytelserika männen kom överens om att ha en viss prisnivå på bensinen som låg mycket högre än t ex i södra Oregon eller i staden Redding som ligger ca 1,5 timmes bilfärd söderut.

De här höga bensinpriserna har stått sig och vi betalar helt klart mer här än vad man gör på andra håll. De här gubbarna vet att de kan ha högre priser eftersom vi inte har någon direkt konkurrens men det är litet konstigt när man ser tre, fyra bensinstationer på rad i Weed som har exakt samma pris. Vi betalar ibland till och med mer för bensin än vad vi gjorde på Hawaii. Litet märkligt minst sagt eftersom Hawaii ligger mitt ute i Stilla Havet och Mt Shasta och Weed ligger precis utmed motorvägen I-5.

Jag antar att vi har vår egen "bensinmaffia" här. Varför ingen reagerar och gör något vet jag inte. Jag har skrivit ett par brev och email till en av de större bensinmacksägarna och bara fått töntiga svar som inte alls har något med verkligheten att göra. Kanske dags att se till att man ha en elektrisk bil. :)

Elektrisk bil modell äldre - Thomas Edison 1913 (bilden från Wikipedia)

9 comments:

Katarina på Filippinerna said...

Jag skulle tro att just bensinpriset har sådana här maffia metoder, på många håll.

Elbil eller andra alternativ bär ju bli lockade då bensinpriset far iväg. När jag sa till min svärföräldrar (amerikaner) att jag funderade på en miljöbil, kollade de på mig eftertänksamt och sa, fungerar de verkligen?

De verkade mycket skeptiska.. Själv är jag helt övertygad att de kan bli kvinnornas val framöver, Helst när man ser vad en oljekatastrof kan och kommer att ställa till för problem för framtiden.

olgakatt said...

Gissar att nätverket sträcker sig in polis- och andra myndigheter. Vad jag vet har USA egentligen rätt stränga lagar mot sån här kartellbildning även om den är i liten skala. Att det lyckas med bensinpriset är ändå litet märkligt, det är ju så väldigt tydligt att det borde vara farligt.

Annika said...

Alltid lär man sig ngt nytt, som idag, om gamla gubbars klubb....
Maffiametoder. Onekligen.
Håller fö med Olgakatt, tycker det låter farligt.

Mamaya said...

vi betalar 2.31 dollar/gallon har borta :x

hur dyrt ar det i norra Cali?

Malin said...

I min lilla stad finns en tantmaffia;) De styr iof inte bensinpriser, men väl vem som kan bli invald till town council...

Anne-Marie said...

Katarina: Det kan säkert stämma med maffiametoderna. Elbilen borde ju vara framtidens bil eller bilar som drivs med andra, alternativa bränslen. Vet inte om amerikanerna fått sig en tankeställare efter oljekatastrofen nu under den senaste tiden.

Olgakatt: Det sträcker sig säkert in i alla möjliga samhällsområden. Och, som jag skrev, jag fattar inte varför folk inte protesterar. Att alla bensinstationer har i stort sett samma pris är ju så uppenbart att man ju inte behöver vara särskilt smart för att fatta vad som är på gång.

Annika: Jag hade inte hört talas om det här när jag först kom hit till USA. Gamla gubbars klubb - tror att jag hellre skulle avskaffa den klubben. :) Det de gör borde ju kunna vara straffbart tycker man.

Anne-Marie said...

Mamaya: Det var länge sedan jag såg dig här på bloggen. Kul att du är tillbaka. Bensinpriset här ligger på $3.19/gallon så det är litet skillnad jämfört med där du bor. Kalifornien brukar ha högre bensinpriser jämfört med många andra stater. Men vi ligger alltså högre än de flesta platser även i Kalifornien. Allt är dyrare i Kalifornien och ändå har staten i stort sett gått i konkurs.

Malin: Tantmaffior kan ju vara farliga de med. :) Jag tror att det är väldigt vanligt att det finns grupper som styr orter och städer och de har olika metoder för att bibehålla sin ställning. Inte så trevligt, men svårt att kanske polisanmäla tanterna. :)

Malin said...

Haha, ja så farlig är väl inte vår tantmaffia direkt, men som sagt de är några stycken som gärna tror att de har inflytande när de gäller town affairs. Jag är själv inte inbjuden i gruppen, men det kanske beror på att min make satt i town council i några år-vem vet;P

Anne-Marie said...

Malin: Verkar vara litet av "soap opera" över din stad. ;) Var är det du bor nu - du har säkert skrivit det men minns det inte.