Wednesday, June 30, 2010

Könsroller i USA

När jag växte upp i Sverige var de flesta mammor hemma med sina barn. Det var på den tiden när det räckte med en lön för att en familj skulle klara sig. Nuförtiden måste väl de flesta svenska familjer ha två inkomster för att klara sig. Min känsla är att svenskar par och familjer är rätt jämställda även om det säkert är så att många kvinnor fortfarande gör mer av "hemarbetet" än vad männen gör.

Min upplevelse av att leva i en relation i USA kan nog vara litet annorlunda jämfört med vad många andra par här i USA har. Michael var rätt mycket äldre än mig men han var ändå en person som tyckte att man visst skulle dela på hemarbetet. Han var en "övervintrad" hippie så det kanske bidrog. :) Vi brukade göra det mesta tillsammans - laga mat, diska, städa osv. Det uppskattade jag verkligen eftersom jag tycker att det inte finns någon anledning till varför kvinnan skall göra mer hemma bara för att hon är kvinna.

I många amerikanska familjer och par är mannen den som arbetar och försörjer familjen eftersom det är ekonomiskt möjligt. Kvinnan är hemma och tar hand barn och hem. Att vara hemmafru är inget fult i USA. Min mamma har berättat att hon upplevde den debatt som fanns i Sverige på 70-talet som väldigt negativ och den gjorde att hon kände sig "tvungen" att söka sig ut på arbetsmarknaden igen.

Jag skulle själv inte kunna tänka mig att vara hemmafru eftersom jag skulle känna mig uttråkad men många kvinnor känner att det är helt okej och har fullt upp hela tiden. Givetvis arbetar många amerikanska kvinnor och har lika många timmar på ett arbete som deras män har. Min chef har ett heltidsarbete men hon gör ändå det allra mesta hemma. Ibland får jag hejda mig så att jag inte kommer med någon "olämplig" kommentar om allt hon gör. Jag tror inte alls att det är ovanligt med den sortens könsroller som hon och hennes familj har. Vid ett tillfälle när hon visade att hon var irriterad på sin man eftersom han inte gjort något hemma lade hon snabbt till "but he is my bread and butter" dvs det är han som drar hem de stora pengarna och därför kände hon att hon inte hade rätten att kräva att han skulle göra mer hemma. Jag fick verkligen lägga band på mig och jag kände mig väldigt svensk då. :)

Intressant är det att se skillnaderna mellan Sverige och USA och det här med könsroller verkar vara något som skiljer sig åt.

19 comments:

Freedomtravel said...

Sverige är nog ovanligt jämlikt. Jag tycker att det är ok att man väljer olika uppgifter hemma, för att man är bra på olika saker. Man måste inte dela allt exakt. Fast för mig är det självklart att man hjälps åt. Och att den som har mest tid kan göra lite mer, oavsett vem det är. Som svensk kan det nog vara svårt att anpassa sig till könsroller i många andra länder...

Freedomtravel said...

Ska tillägga att en del svenska kvinnor blir provocerade och lite arga när de hör att jag inte har körkort och att Peter kör husbilen... lite komiskt tycker jag. Det är ju vårt val! Jag gör andra saker, jag lovar... ;)

em said...

Det här kan man tala i timmar om!
Det jag tycker är sorgligt är när jag ser svenska tjejer, gifta med amerikanare, och anpassa sig till det amerikanska tankesättet.
När min svenska kompis man, vill ha en öl till, går hon snällt och hämtar den, fast maken sitter bredvid kylskåpet, och hon håller på med annat i andra änden av köket.
Fast jag har sett svenska familjer där systrarna offrar sin helger för att städa åt brodern som inte ens kan ladda en tvättmaskin själv!
Margaretha

Malin said...

Jag är hemmamamma och trivs med det. Det är naturligtvis lite konstigt för de hemma i Sverige att förstå, men delvis är det ekonomiskt. Inte för att jag inte skulle kunna jobba, men då måste vi betala för privat dagis, before och aftercare och ha väldigt lite semester och vi anser att det inte är det bäste för barnen just nu. Jag jobbade när min äldste son föddes, men när min yngste kom för fyra år sedan, så bestämde jag mig för att stanna hemma på heltid. De flesta av mina amerikanska väninnor är välutbildade kvinnor som tjänat bra med pengar, men aktivt valt att stanna hemma med barnen. I mitt fall så delar vi väldigt mycket på hemuppgifter. Min make lagar te x i stort sätt all mat och han är väldigt mycket med barnen. Jag har förstått att det kanske inte alltid är så vanligt, men igen i de flesta fall är makarna/papporna involverade i hushållet av de jag känner.
Jag vill också tillägga att jag ser det som ett privilegium att kunna vara hemma med mina barn, då många tvingas jobba för inkomst eller förskringens skull. Jag kommer säkert att börja jobba en dag igen när barnen är äldre.

Malin

Saltistjejen said...

Visst är det stor skillnad här i USA jmfrt med Sverige vad gäller könsroller. Här är det mycket mer traditionellt. På gott och ont. Jag gillar att amn KAn välja att vara hemma om man vill det. Däremot tycker jag att familjepolitiken är under all kritik. Att ddaghem är så svårt att få samt att de är superdyra gör att jag tror flera har en förälder hemma för att de annars skulle "gå back", något jag itne kan förstå. Samma sak med föräldraledighet som ju är nästan obefintlig här. Vilket gör att många mammor slutar arbeta istället för att kunna vara hemma ett tag och sedan återgå till sina arbeten.
Rent allmänt märks också könsrollsksillnaden eftersom män här ofta är mer "hjälpsamma mot kvinnor" än mot varandra. Som på stan där oftare män ger upp sin sittplats på bussar o tunnelbana för kvinnor, eller låter kvinnor gå före dem i busskön eller in/ut ur hissar.

Heather said...

Jag är hemmamamma här och var det i Sverige oxå :) Stormtrivs...!

Katarina på Filippinerna said...

Jag smårler, visst är det olika. Men det finns också fortfarande kvar gamla traditionella könsrolls mönster i Sverige också.

Det finns mycket att säga om detta. Jag jobbade en tid heltid med jämställdhets frågor på regional och nationell nivå i Sverige, det var inte ett enkelt arbete, de största motståndarna var ofta lågutbildade kvinnor! De som levde i de traditionella könsrolls situationerna, men med tiden ser jag att mycket har hänt i Sverige på ett gott sätt. Egentligen handlar det om lika värde för alla.

I Sverige ser man många män som drar barnvagnar i Asien ser man det aldrig! Det är en påtaglig skillnad.

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Jag tror också att det kan vara svårt som svensk att anpassa sig till litet mer "gammaldags" könsroller. Självklart behöver man inte dela på allt och den som är bra på något gör givetvis mer av det. Men att hjälpas åt tycker jag också är absolut A och O. Jag hade heller inte körkort när jag bodde i Sverige och kände mig som om jag var den enda personen i Sverige som inte hade något. :) Lustigt att folk har så starka reaktioner inför vem som kör husbilen.

Margaretha: Fattar inte varför så många kvinnor i USA passar upp sina män. Jag skulle aldrig göra det. Har märkt på ett par personer jag känner att de har detta "beteende" och att det verkar rätt naturligt för dem. Att lära sig hemarbete för båda könen kanske skulle behöva ingå i skolundervisningen.

Anne-Marie said...

Malin: Har förstått att det finns en hel del ekonomiska faktorer här i USA som gör att många kvinnor stannar hemma med barnen. Låter bra att du trivs med det och visst är det ett privilegium att kunna vara hemma om ekonomin tillåter det. Jag tror många svenskar emellertid har svårt att fatta att det finns massor med hemmafruar/mammor i USA och att det är okej här. I Sverige är det nog fortfarande litet "fult" att vara hemmafru.

Saltis: Föräldraledigheten är ju knappt värd namnet här i USA. Att bara kunna vara hemma några veckor kanske. Där har amrisarna verkligen något att lära sig av svenskarna. Har inte satt mig in så mycket i kostnader för barntillsyn eftersom det aldrig varit aktuellt för mig men förstår på kommentarerna att så är fallet. Jag har också upplevt att män oftare är artiga här i USA - men så är ju folk överlag mer artiga i USA än i Sverige.

Anne-Marie said...

Heather: Good for you! :)

Katarina: Oh ja, kan tänka mig att det finns mycket "gammalt" kvar i Sverige också. Intressant att läsa om din bakgrund i Sverige med jämställdhetsfrågor. Jag tror nog att Sverige trots allt kommit rätt långt när det gäller att ha jämställdhet. Pappaledighet finns ju i Sverige och har förstått att många utnyttjar den. Det har man väl knappast i Asien.

Annika said...

EM!
Varför är det sorgligt att se "svenska tjejer som gifter sig med amerikanare och anpassar sig efter det amerikanska systemet".
Typisk dum SVENNEkommentar, ja ursäkta mig. Men det är det.
Fan, här hemma blir ju folk närmast förnärmade då de hör att jag varit hemma i alla år sen jag fick barn. men sen kryper det fram att de är lite avundsjuka...
Tvingade Peter mig till det? Nej så fan heller...
Hjälper han till hemma? JA, det gör han.
ÄR det tack vare alla mina hemresor till sverige som jag har gett min dotter 2 kulturer och 2 språk? JA.
Hade jag kunnat gjort det om jag jobbat??? NEJ, då hade jag haft två veckors stackars semester.
jag är glad och j-gt stolt över att jag kunnat ge mitt barn, och mig själv detta!! MITT livs privilegium, som jag inte skulle vilja byta bort för aldrig det!!
Handlar rätt mkt om den sköna svenska avundsjukan det där.
Och, hihi...det roligaste är då både svenska killar och sveneksa tjejer säger att de är AVIS på att vi kan välja i USA. Härhemma har man knappst råd att vara hemma med en lön.
Så, nej....detta är ngt jag aldrig vill byta bort.
kan tala om att amerikanska tjejer oftast inte är ngra idiotiska mähäään som säger ja och amen till sin man.
Faktum är att denna debatt nästan alltid får mig att ilskna till.
Men visst, fldrarledigheten här är ett skämt. Ett rent skämt.
Kram på dig, A-M...
Nu fick du mitt blod att koka lite här i Sverige!!! :-)
Och sen? HUR jämlikt är det egentligen mellan kvinnor och män då man skrapar på ytan???
Här går ju kvinnor i väggen för att de jobbar heltid och tar hand om hus och hem. Ofta är inte männen så jämlika som alla tycks tro. Jag ser det, hela tiden...
Och jag är hemma ofta, ofta och länge...

Annika said...
This comment has been removed by the author.
em said...

Annika,
Jag talade inte om att vara hemma eller inte.
Det jag åsyftade hittar du i nästa mening, det att underdånigt passa upp på maken, och jag menar inte att vara hygglig och hjälpsam mot den andra parten - utan just det jag ger exempel på, att alltid vara dörrmatta. Vilket tyvärr inträffar även i Sverige.
Eftersom jag har fler släktingar och vänner i USA än i Sverige, är jag fullt medveten om att det finns alla sorter där - likaväl som här. Och jag anser naturligtvis att alla människor bör ha en möjlighet att välja hur man vill arbeta och bo, även om det tyvärr inte fungerar så i realiteten.
Margaretha

Annika said...

Så är det ju, Em.
Det finns alla sorter överallt.
I US, och i Sve etc.
Men som kvinna får man ju stå upp för sin sak, och inte låta sig behandlas som en slav. Man frågar sig varför dessa kvinnor tillåter sig att bli behandlade så här?
Själv tycker jag bara att det är så underbart skönt att kunna välja VAD man vill göra i USA utan att bli "dömd" för det av ngn som tycker att det är jöttemärkligt att man inte jobbar. Det händer ofta här hemma, speciellt i mina fldrars generation, att jag blir ifrågasatt ang mitt val att vara hemma. Händer aldrig att ngn frågar det i US.
Där är alla val verkligen accepterade

debbie said...

Det är större kulturella skillnader mellan USA och Sverige än vad många tror och det är av den anledningen jag valt att bo i Sverige. Och jag vet att Margaretha valt Sverige av ungefär samma anledningar som mej. Som att i USA har både Margaretha och jag blivit ifrågasatta för att vi ville arbeta istället för att vara hemma.
I USA lägger sig familjen mer i om man gifter sig eller inte, och ordnar hela tiden träffar med killar som dom tycker man ska gifta sig med. Eller tjatar för att man ska gå i kyrkan. Vi som kan välja var vi vill bo har det bra!

Annika said...

Känner inte till en enda kvinna som blivit ifrågsatt för att hon jobbar i US. Valmöjlighetena på båda hållen är ju så accepterade. Men jag bor visserligen iWashington, där karriären är a och o. FÖR både män och kvinnor.
Säkert helt annorlunda på andra ställen i landet. Södern och the mid-west är ju som helt andra världar tex.
Tycker fö det är svenskar som ifrågsätter och tycker TILL om detta mer än amerikaner.
USA är ju stort, som vanligt är det lite vanskligt att dra hela landet över en kam.
Uppskattar dock SÅ att valet finns, att man kan leva på en lön, och leva bra.
Intressant debatt detta...
DET har det alltid varit då det tagits upp på svennebloggande svennar i US.

Anne-Marie said...

Annika: You go girl! :) Tack för ditt engagemeng. Jag tycker verkligen det är bra att du har medvetet valt att stanna hemma, att du trivs med det, att din dotter har chanser som andra barn inte har OCH att din man hjälper till. Tänk om alla kvinnor hade det så. Vilken annorlunda värld det vore då. Tyvärr finns det nog en hel del kvinnor i USA (och kanske även i Sverige) som är "slavar" och passar upp på sina män "in absurdbum". Har inget bra svar eller förklaring till varför det är så. USA har helt klart högre i tak än vad Sverige har. En anledning till att jag gillar USA - även om vissa saker här i USA inte alls känns bra. Sverige och svenskar kan vara otroligt småsynta ibland. Och den "kungliga svenska avundsjukan" tror jag spelar in - kanske en hel del svenska kvinnor skulle vilja stanna hemma men de har inte råd och/eller det är inte socialt accepterat att vara hemma - som min mamma kände. STOR KRAM!

Margaretha: Jag kan bara hålla med dig i det du skriver.

Debbie: Visst är det rätt stora kulturella skillnader och de kommer fram i alla möjliga sammanhang. Ibland undrar jag vad jag gör i USA och ibland känns det helt rätt att bo här. Jag skulle aldrig kunna bo i t ex södern och/eller bibelbältet här i USA.
Jag har nog inte träffat på de där otroligt traditionella personerna - kanske Kalifornien är litet annorlunda. Riktigt religiösa personer och de som har "gammaldags värderingar" har jag mycket svårt för. Där skär det sig med en gång.

Anonymous said...

Hello just wanted to give you a brief heads up and let you
know a few of the images aren't loading correctly. I'm not
sure why but I think its a linking issue. I've tried it in two different internet browsers and both show the same outcome.
Have a look at my webpage - perfumes

Anonymous said...

Excellent, what a website it is! This web site gives valuable data to us, keep
it up.

Also visit my site: cheap car insurance for students