Sunday, June 27, 2010

Inga bibliotek?

Att Kaliforniens ekonomi är dålig blir mer och mer uppenbart för varje månad som går. Siskiyou County (där Mt Shasta och Weed ligger) kanske är på väg att bli det enda "länet" i Kalifornien utan allmänna bibliotek!

Förra sommaren skrev jag om budgetkrisen och hur den påverkade skolan där jag arbetar. Kaliforniens ekonomi har inte alls blivit bättre utan snarare tvärtom.

Det senaste som har hänt är att biblioteken som finns i Siskiyou County eventuellt kommer att stängas. När jag hörde det här för några veckor sedan trodde jag att det var ett skämt, men det var det inte.

Bibliotek kanske håller på att spela ut sin roll eftersom mer och mer information finns på nätet men bibliotek är ju något som "alltid" har funnits. Jag brukar inte gå till bibliotek särskilt ofta nuförtiden men de är ju i alla fall en resurs för lokalbefolkningen.

Efter protester från "the small people" ;) i Siskiyou County kommer tydligen biblioteken att få leva kvar ytterligare 6 månader men sedan är det ovisst vad som kommer att hända. Kanske det blir några få bibliotek som får finnas kvar eller, om de inte kommer på hur de skall kunna generera mer pengar, kanske de stängs helt och hållet.

Vi får se vad som händer under sommaren när Kaliforniens budget (eller vad som är kvar av budgeten) kommer att presenteras. Inom skolan talas det inte om några stora nedskärningar men tidigare i år hade vi ett totalt inköpsstopp för att inte leva över våra tillgångar.

Fortsättning följer.

2 comments:

em said...

Också i Sverige lever bibliotek på små orter under nedläggningshot. Jag vet att människor gått samman och räddat några, medan andra inte längre finns kvar.
Men käre tid, inte kan nätet ersätta biblioteken! Visserligen finns en del böcker både på Gutenberg och Runeberg - men försök att få tag på lyrik av svenska författare från 40-talet eller äldre barnböcker, då är bibloteken enda möjligheten förutom antikvariat.
Och det är ju på samma vis i USA, det finns tonvis med böcker som är för "smala" för annat än biblioteken.
Margaretha
som blir upprörd när man lägger ner bibliotek

Anne-Marie said...

Margaretha: Kan tänka mig att det är kärvt även i Sverige. Nej, självklart kan nätet inte ersätta biblioteken men jag tror att många yngre inte ens går till ett bibliotek utan hittar all information via nätet. Det låter ju helt absurt att stänga alla allmänna bibliotek i ett helt "län" som de ev. kommer att göra här i norra Kalifornien. Vi får hoppas att det reder upp sig, men man vet aldrig.