Thursday, June 10, 2010

Drömfångare

Den indianska kulturen finns fortfarande kvar i USA även om man till stor del förflyttat indianerna till reservat och många lever där i misär. En mindre trevlig del av USAs historia.

Något som levt kvar är drömfångare eller "dream catchers" - en fascinerande tradition från USAs ursprungsbefolkning. Den ursprungliga drömfångaren skulle skydda en sovande person från negativa drömmare och samtidigt släppa igenom de positiva drömmarna. De positiva drömmarna skulle komma genom centrum av drömfångaren och sedan glida ner utmed fjädrarna till den sovande personen. De negativa drömmarna skulle fångas av "spindelväven" och sedan upplösas när solens första strålar sken på drömfångaren.

Jag har sett en del annonser här i Mt Shasta området för lokalt tillverkade drömfångare. Har förstått att drömfångare också blivit rätt vanliga i Sverige. När jag bodde i Oregon medan Michael fortfarande levde fick han en dag ett brev från någon organisation som bad om stöd till en indiansk grupp. I kuvertet fanns en liten drömfångare. När Michael sedan gått bort och jag gick igenom alla hans saker behöll jag den och har haft den i mitt sovrum sedan dess. Den jag har är mycket liten men det finns också stora och påkostade drömfångare.

Min drömfångare (modell mindre).

5 comments:

Katarina på Filippinerna said...

Intressant att läsa om. Jag har besökt ett museum om indianernas historia i Sacramento, det var väl värt ett besök!

Annika said...

ja, det är många som har drömfångare. Gillar symboliken, skulle nog kunna tänka mig att ha en sådan själv också.
Kram!

olgakatt said...

Ett sympatiskt tänkande! Din drömfångare är ett vackert arbete!

Heather said...

Jag älskar dreamcatchers! Jag har en från Dillard, Georgia som jag nyss köpt när jag var där och den är en "wind chime". Fast jag har det inne vid vardagsrummet. Ska ta en kort på den o visa er sen i min blogg :D Den är vit grå och svart :D

Trevlig helg!

Anne-Marie said...

Katarina: Jag kan väldigt litet om indianernas historia i USA. Tyvärr. Läste någonstans på nätet att man i Filippinerna har många drömfångare också. Är det något du sett?

Annika: Visst är de fina. De större är förstås ännu finare och mer påkostade. Har inte märkt någon egentlig påverkan på mina drömmar. Men man vet ju aldrig. ;) Kram!

Olgakatt: Ja, även om den är liten är den fin att titta på. Och den kom ju som "ett brev på posten". :)

Heather: Windchimes är också fina men litet irriterande tycker jag att höra oavbrutet när det blåser. Verkar vara bättre att ha den inomhus. Får kolla in din blogg och se hur din drömfångare ser ut.