Monday, June 7, 2010

Det här med bostad

Jaha, skall hon skriva om sin bostadssituation nu igen. ;) Ja, det blir faktiskt ytterligare ett inlägg.

När jag blev tvungen att flytta från Lake Shastina på grund av konkursen av den bostaden visste jag intuitivt att den bostaden jag nu haft i Weed bara skulle vara en tillfällig bostad. Och då mina nuvarande hyresvärdar, trots ett 16 sidor långt hyreskontrakt, inte var särskilt tydliga visste jag inte att de bara vill ha ett-årskontrakt. Jag fick ett sex-månaderskontrakt eftersom jag flyttade in första februari. Som mitt kontrakt var skrivet verkade det som om det skulle kunna bli "month-to-month" - det är när man har 30 dagars uppsägning om man vill flytta ut. Men det visade sig att det inte alls skulle bli så. När jag fick reda på att jag faktiskt skulle vara tvungen att skriva på ett årslångt kontrakt om jag skulle bo kvar här kände jag att "nej jag vill inte bo här ett helt år med lastbilarna dundrades nästan inne i mitt vardagsrum och med collegeungdomars livsstil som skiljer sig helt från min". Så, jag började titta på vad som fanns på bostadsmarknaden för 1-1,5 månad sedan.

Eftersom jag bara har min inkomst och hyrorna fortfarande ligger relativt högt har det inte funnits särskilt mycket som jag faktiskt skulle kunna ha råd med. Jag har tittat på ett par lägenheter i Mt Shasta men det första företaget har inte ens gett mig ett slutgiltigt besked trots att jag lämnade in min ansökan för litet drygt 3 veckor sedan. Det andra företaget trodde jag att jag skulle höra av i fredags eller under helgen, men de har heller inte hört av sig. Jag vet inte om de har blivit avskräckta av alla mina olika adresser eller vad som är på gång. När man hyr en bostad gör hyresvärden en så kallad kreditkontroll och de kollar referenser och tidigare hyresvärdar. Jag vet att min "credit rating" är på toppen och att alla mina referenser skulle ge mig toppen"betyg" så det enda som kan ligga mig i fatet är att jag har flyttat mycket. Inte på grund av att jag inte skött mig utan på grund av konstiga bostäder och festande collegeungdomar.

Men för några veckor sedan fick jag besked av mitt tidigare uthyrningsföretag (som jag varit i kontakt med) att en bostad som ligger i samma byggnad där jag tidigare bodde i Lake Shastina skulle bli ledig! När jag hörde det tänkte jag att, ja varför inte. Jag visste att den lägenheten inte skulle vara riktigt i samma "klass" som den jag hade eftersom den ligger i mitten av byggnaden (min låg i ena änden) och att den helt enkelt hade en litet äldre standard. I fredags var vi och tittade på den och visst var den mörkare än den jag hade och visst var standarden litet äldre men den har flera plus jämfört med Mt Shasta. Jag behöver inte oroa mig för att behöva skotta snö var och varannan dag, jag kommer att ha mina gamla grannar vägg-i-vägg igen, den inkluderar el (vilket de i Mt Shasta inte gjorde) och den har inte ett årslångt kontrakt (vilket båda i Mt Shasta hade). Jag gillar inte årslånga kontrakt eftersom mycket kan hända på ett år. Och har man skrivit på ett sådant kontrakt måste man betala för sig tills kontraktstiden går ut såvida inte hyresvärden hittar en annan hyresgäst.

Så som det ser ut nu kommer jag att flytta tillbaka till Lake Shastina och till samma byggnad där jag tidigare bodde fast med en annan ägare och en annan del av huset. Litet märkligt det hela men jag vet ju i alla fall vad jag ger mig in på så att säga. Området är välbekant, jag vet hur lyhört huset är osv. Lägenheten har en del saker som måste åtgärdas men förhoppningsvis skall det gå bra. Jag har den inställningen att saker och ting sker av en orsak så jag tror på att det finns någon anledning (som jag kanske inte ser just nu) till att jag skall tillbaka dit. Det är faktiskt det enda området i Lake Shastina som har lägenheter. Och med de hyror som vi har här verkar det som om lägenheter är det enda jag har råd med. Att hyra ett riktigt bra hus är för dyrt. Troligen behöver jag inte flytta in förrän i juli vilket vore toppen eftersom jag bara skulle ha en månad med dubbla hyror. Eftersom jag fortfarande är i min kontraktsperiod i min nuvarande bostad måste jag betala också för juli.

Så jag kommer att komma tillbaka till den fantastiska utsikten och sjön som faktiskt har en hel del vatten just nu. Fortsättning följer.

9 comments:

Anonymous said...

Jag har glömt nu vad det var som gjorde att du flyttade ifrån lägenheten i det huset, men det låter ju bra att du kan komma tillbaka till något du redan känner till! Och så hoppas att den försvinnande sjön finns där. ;)

Katarina på Filippinerna said...

A-M. Ohh, en flytt igen! Men jag kommer ju ihåg att du var tvungen att flytta från en bostad med utsikt du gillade,,

Bra att det ges möjlighet igen att komma tillbaka...

Annika said...

Men det låter bra A-M. Bort fr collegekiddsen och deras livstil. OCH sen får du utsikten, den ljuvliga "på köpet".
Lycka till med flytten!
Kram!

Taina said...

Jättebra! Jag tror också att en del händer av en orsak...så nu håller vi tummarna så du slipper dubbla hyror!

Saltistjejen said...

Först ett Grattis till att du hittat lägenheten! Det låter jättebra tycker jag! Sedan kan jag förstå om det känns lite jobbigt attflytta igen, men å andra sidan är det ju som du säger ett väl avvägt beslut och inget du "tvingas göra" p g a yttre omständigheter. och då är det ju oftast annorlunda.
Kram!

Inger said...

Det låter som ett bra beslut att flytta tillbaka.Skönt att känna grannar och veta vad du kommer till. Att ha en fin utsikt är inte heller fel, det ger en frihetskänsla.
Önskar dig lycka till och hoppas att du kommer att trivas och känna dig riktigt hemma.
Må gott!

Anne-Marie said...

Matilda: Jag var tvungen att flytta pga att ägaren hade betalningssvårigheter. Den delen av huset (med min lägenhet och två andra) gick in i "foreclosure". Ja, vi får hoppas att sjön inte torkar ut. Den används till bevattning så risken finns nog att den krymper.

Katarina: Ja du, det här börjar nästan bli löjligt. Men den bostad jag flyttade till när jag blev tvingad att flytta ut var en "nödbostad" - det visste jag redan när jag flyttade in. Men, nog är det litet tjatigt och jobbigt det här. Kanske dags att köpa sig ett eget hus. Eller kanske en RV/motorhome så att man kan åka dit man vill och äga sin bostad. :)

Anne-Marie said...

Annika: Tack! Jag har märkt den här våren att jag nästan varit irriterad på de elever som varit i "min" byggnad på skolan. Man behöver en "buffer zone" helt klart. Det går inte att ha dem runt omkring sig 24/7. Kram!

Taina: När man ser det som att saker och ting sker av en anledning blir det ofta litet lättare att acceptera att vissa saker händer.Det kommer att bli en månad med dubbal hyror i alla fall. Går tyvärr inte att komma från.

Anne-Marie said...

Saltis: Tack! Jag minns hur stort motstånd jag hade mot att ge mig av från min gamla lägenhet. Jag var inte "klar" där. Nu blir det en litet annan sorts lägenhet eftersom den inte alls har lika många fönster och litet äldre standard men utsikten finns ju i alla fall kvar. Kram!

Inger: Tack! När jag berättade för min granne C att jag skulle komma tillbaka lät hon uppriktigt glad. Sådant värmer. Vi har skojat med varandra och sagt att vi kan prata med varandra genom väggen eftersom ljudisoleringen är "non-existent". Svensk byggstandard efterlyses med ljus och lykta. :) Kram!