Monday, May 17, 2010

Ringa på dörren

Sedan jag kom till USA har jag (som väl framgått här på bloggen) bott i flera olika bostäder. ;) I ett enda hus har ringklockan fungerat! Alla andra bostäder har antingen inte haft en ringklocka eller så har den inte fungerat.
Det var i min Lake Shastina-bostad som jag faktiskt hade en ringklocka som fungerade. Trots att det fanns en ringklocka var det ingen som använde den!?! De som kom knackade på dörren och det är det alla verkar göra - man knackar på dörren. Eftersom det inte alls hörs lika bra som en ringklocka gäller det att ha bra hörsel, framför allt om man bor 200 m från den stora motorvägen som jag gör nu.

Mitt minne av Sverige är att bostäder brukar ha ringklockor och att de fungerar. Där jag bor nu har jag en ringklocka men inte fungerar den. I min tidigare lägenhet i Weed fanns det ingen ringklocka alls.

Jag trodde att det här var något "fenomen" för mitt område men efter att ha pratat med en "äkta", helamerikan :) verkar det som om det många amerikaner inte använder ringklockor eftersom de aldrig fungerar! Varför så många ringklockor inte fungerar framkom inte. Jag undrar alltid om folk skall höra mig när jag knackar. Ofta får man knacka flera gånger innan någon kommer till dörren. Praktiskt - nej.

Det finns en hel del företag som säljer ringklockor. Vart de tar vägen vet jag inte. Ringklockan ovan är nog bland de mest exotiska jag sett.

Bilden från SWLonewolf Enterprises

8 comments:

Katarina på Filippinerna said...

Jo, den var mycket exotisk!

Ringklockor ska bara fungera precis som bilen!

S w e F l o said...

Här är det ringklockor som gäller! Vi har faktiskt bytt it våran och har en som är väldigt like den på bilden, men det är en grön trädgroda istället!

Malin said...

Vi har en dörrknackare som satt på dörren när vi flyttade in. Vi har även satt in en trådlös ringklocka men eftersom dörrknackaren finns, så använder folk den mest. Det vore ju fult att ta ned den, det skulle synas att det suttit en på dörren. Ännu värre att höra när nästan alla har innedörr (screen door) dessutom. Man måste ju nästan banka på dörren.

em said...

Låter som du beskriver våra ringklockor som sällan fungerar. De vill bara inte vara med, har bytt flera gånger under årens lopp, men de lägger snart av så nu har jag gett upp.
Margaretha

Lollo said...

Här i min värdfamiljs hus så ringer faktiskt alla på ringklockan! Den är inte sådär "ding-dong" heller som i Sverige, utan den spelar en lite längre melodi. Den hör man var man än är, mycket smidigt!

Anne-Marie said...

Katarina: Jag tyckte den lilla geckon var riktigt fin. :) Och jag håller helt med dig - ringklockar skall fungera. Varför har man annars en ringklocka?

SweFlo: Florida kanske är litet mer modernt än skogstrakterna i Mt Shasta området. ;) Med tanke på hur bilarna ser ut som folk kör med här förvånas jag inte över att ringklockorna inte fungerar.

Anne-Marie said...

Malin: Dörrknackare har en del personer också i mitt område men de flesta har bara dörren så att säga och då måste man knacka rätt hårt. Att knacka på en screen door går väl i stort sett inte. Då kanske man får ropa "Hello" i stället. :)

Margaretha: Du kanske har en "amerikaniserad" ringklocka. :) Jag minns min ringklocka i Sollentuna - den "hängde sig" ibland men nog kunde man få fram ett pling-plong i alla fall.

Lollo: Kanske ringklockor är vanligare på USAs östkust? Låter trevligt med en liten melodisnutt. :)

Liza said...

Hah, så sant! Amerikanska pojkvännen har jag minsann hört klaga på att ringklockan aldrig fungerar ;)