Monday, May 10, 2010

Helg- och skolarbete

Det var en minst sagt intensiv helg med 8 timmars arbetsdagar både fredag, lördag och söndag. Men nu är skolans nya hemsida "up and running". Vi hade gjort mycket förarbete för att ha så många sidor som möjligt färdiga innan helgen och det vi gjorde till största delen under helgen var att kolla att länkar (tusentals sådana) fungerade. Vi känner oss nöjda med resultatet. Det finns en hel del kvar att göra och det kommer vi att jobba med under sommaren.
Lägger in en länk till hemsidan om någon har lust att se hur den ser ut:


http://www.siskiyous.edu/

Som jag skrivit om tidigare är Mt Shasta området ett glesbygdsområde med hög arbetslöshet. Skolan är en stor arbetsgivare och många har varit här länge. Även om lönerna helt klart ligger lägre jämfört med större städer är det en bra arbetsplats.
Jag var alltså elev här under 4 år när jag hade mitt studentvisum. Eftersom jag betalade så kallade "out of state" avgifter för alla kurser var det dyrt men jag fick studielån genom CSN i Sverige eftersom skolan faktiskt var godkänd hos CSN. Men mitt studielån är fortfarande stort och tar lång tid att betala av.

När man är elev med studentvisum finns det väldigt begränsade möjligheter att arbeta lagligt. De kurser jag tog gav mig bara rätten att arbeta "on campus", dvs inom skolan. Jag var så kallad "note taker" (de anteckningar jag gjorde under kurstillfällena kunde också andra elever använda sig av) och "tutor" (jag hjälpte svagare elever på olika sätt).

Numera kostar det ännu mer att vara utländsk elev. Den här skolan har nuförtiden väldigt få internationella elever jämfört med hur det var när jag var elev - delvis beroende på att den person som var min kontaktperson gick i pension och ersattes inte och delvis beroende på de ändrade regler som kom efter 11 september. Det datumet gjorde det svårare för utländska elever att få studentvisum.

Skall man plugga i USA måste man ha rätt mycket privata pengar för att klara sig. Min skola är fortfarande billigare än skolor i storstäder och man beräknar att en elev kommer att behöva ha runt $20,000 för ett helt läsår. Kollade precis en större skola längre söderut i Kalifornien (UC Davis) och där kostar det mellan $25,000-40,000 under ett läsår!

Nu väntar en hel arbetsvecka. Nästa helg tror jag att jag kommer att ta det lugnt. :)

10 comments:

olgakatt said...

Jag har ju knappast tänkt gå på college men jag har surfat runt på din skola en stund. Snyggt jobbat, Anne-Marie! Det verkar enkelt och logiskt och det snyggt och prydligt!
Tycker du ska ta det lugnt hela veckan efter ett sån jobbhelg!

Malin said...

DUKTIGT! Jag var också elev i USA och gick på college i 4 1/2 först på Hawaii Pacific University och sedan på University of Maryland. Stora studieskulder så klart, men annars hade man inte klarat det och jag betalar ju av det jag skall. Lite tråkigt för dig att det inte finns så många utländska studerande där längre.Hade varit kul om det fanns någon annan skandinav kanske?

em said...

Snygg och lättnavigerad hemsida! Kommer att åtevända och läsa mer.
Mina kusiner gick på UC Davis, så jag valde mellan Davis, Stillwater, OK och Albany, NY - bestämde mig tillslut för Davis, men se'n kom livet emellan och det blev inte av.
Margaretha

Anne-Marie said...

Olgakatt: Tack! Min avdelning hade inte gjort själva designen - vi hade faktiskt anlitat en webdesigner men sedan skulle jag alla sidor få det nya utseendet vilket vi pysslat med under de senaste två månaderna. Kul att du gillade vår hemsida.

Malin: Tack! Du har en liknande bakgrund helt klart. Nej, studielånen klarar man sig nog inte utan såvida man inte har en mindre förmögenhet. Jag betalar också av men det går långsamt. Inte ens när jag var elev här fanns det andra skandinaver. Det verkar inte som om svenskar gillar den allra nordligaste delen av Kalifornien. De vill ha varmare klimat.

Anne-Marie said...

Margaretha: Tack och kul att du gillade hemsidan. UC Davis är en dyr skola. Min chefs två söner kommer att gå på den skolan under några år och hon har nämnt summan $100,000 för deras studier. Nästan svårt att föreställa sig att det kan kosta så mycket.

Tord said...

Har haft dottern på WSU i 4 år, fast hon har haft fullt scholarship (idrott). Det jag inte fattar är varför amerikanska universitet ger utlänningar en betald utbildning. Men det är ju bara tacka och ta emot :-) Men idrott verkar ju vara viktigt för dem och därför kanske man tar in det bästa man kan få?

Anne-Marie said...

Tord: Det var intressant att din dotter fått sin utbildning betald. Jag trodde att utlänningar inte kunde få scholarships - med studentvisum. Det verkar mycket viktigt med idrottsutbildningar. Min skolar har folk som kommer från alla möjliga håll för att vara med i de idrottsprogram som finns här.

Tord said...

Det var inga problem med Visum, I och med att hon hade papper från skolan att de betala allt (uppehälle, bostad, böcker och kursavgifter) så var det inga problem att få Visum. WSU har för kommande läsår 7 icke amerikaner av 19 i dotterns idrott. Och om man tittar på division 1 skolor så har de alla minst ett par utlänningar i sina lag. Borsätt då från Football och Baseball ;-)

Alexander said...

Trevlig läsning här på din blogg får jag säga :). Men jag råkade faktiskt halka in här då jag försökt att hitta info på hur svenskar klarar av att överleva studielivet och skolavgifterna på de skolor som finns. Jag insåg så sent som idag då jag bad min morbror om lite hjälp med ansökningspapper till Santa Barbara City College som jag tänkt hoppa på. Råkade slänga mig in på CSN's sida och läsa att det många gånger kan vara så att deras lån inte täcker skolans avgifter många gånger. Har du någon koll på om svenska studenter går runt problemet på något sätt eller om dom bara ser till att ha en fet budget innan dom ger sig iväg? För jag kan inte ens nästan klara mig då lånet ligger på max 85.000 sek per termin och skolan ska ha 17.000$ per termin. Tackar för all hjälp du kan ge!

Anne-Marie said...

Alexander: Tack! Man måste ha en fet budget för att vara utländsk elev. Skolan du skall studera vid borde ha information på sin hemsida om hur mycket pengar som beräknas behövas varje år. Det stämmer att CSNs lån ofta inte täcker alla avgifter och utgifter. Som utländsk elev får man heller inte arbeta "off campus" utan bara "on campus" vilket gör det ännu kärvare. Dags att spela på lotteri kanske. :) Om du vill ha mer information kan du skriva till min mail (finns under min profil).