Tuesday, May 18, 2010

Bok om att gifta sig med en amerikan

Jag har i andra inlägg nämnt en bok som jag hade otrolig nytta av när jag gifte mig med Michael och vi ansökte om mitt gröna kort. Nu tänkte jag puffa litet för den igen (eftersom den är så bra) med ett alldeles eget inlägg.
Boken heter "Fiancé and Marriage Visas" och är skriven av advokaten Ilona Bray. Den ges ut av bokförlaget Nolo här i USA. De ger ut olika slags "självhjälpsböcker" som rör allt från "immigration" till "personal finance & retirement".

Boken ger all information man behöver för att gå igenom processen för att få ett grönt kort när man gifter sig med en amerikansk medborgare. Den ger information om hur man fyller i olika blanketter, vad man måste ha ifråga om bevis och bilagor för olika blanketter, tips på vilka intervjufrågor man kan få, vad man kan göra om problem uppstår vid en ansökan om grönt kort osv, osv.

Man kan köpa boken dels i bokform och dels ladda ner den som en PDF-fil och den kostar bara litet drygt $20 och är faktiskt värd varenda dollar.

Jag har fått många mail från svenskar som planerar att gifta sig med en amerikansk medborgare och jag brukar alltid rekommendera den här boken eftersom den ger all information man behöver på ett lättförståeligt sätt. Och amerikansk immigrationslag är inte alldeles enkel ibland.

Har lagt upp en länk till boken i vänsterspalten om någon är intresserad av att veta mer om boken och eventuellt köpa den. Som sagt, jag rekommenderar den till 100%.

8 comments:

Heather said...

Hahaha!!!

A book about how it is to marry an American?? How odd!

Annika said...

Nej, jag tycker inte alls det är märkligt.
Det är ju en snårskog numera. Annat var det då jag gifte mig med min amris, 93. Numera är det sju resor värre så det verkar väldigt, väldigt klokt att det finns en bok om det hela.
Tror alla gånger att det hjälper att läsa den under den snåriga processen fram till altare och green card.
Kramisar!!!

Heather said...

Nja...varför inte hur man ska gifta sig med en (fylla i landet personen kommer ifrån)? Då skulle det finnas miljarder böcker därute...

Min man är svensk, jag amerikansk, tillsammans sedan -96.. flyttade förra augusti hit efter han miste jobbet och fick ett års 'severence pay' från tidigare jobbet... o han kan skriva en bok... det gick fort, vi började processen i feb '09 och sen flyttade vi augusti '09. Vi var lyckligt överraskade hur fort allt gick... Jag är dubbelmedborgare samt min son... om 2,5 år så är min man oxå det :D
Han bloggar med om ni vill läsa det... han bloggade från dagen han miste jobbet...

/Heather

Anne-Marie said...

Heather: Håller med Annika. Att gifta sig med en amerikan är en rätt omständlig process och många svenskar/svenskor verkar inte ha en aning om hur komplicerat det faktiskt är. De mail jag får från svenskar ger ofta intrycket av att de tror att man gifter sig och sedan så är det bra med det. Precis som de mail jag får där folk tror att man bara kan komma hit till USA och jobba hur som helst. Det verkar vara svårt för många att förstå att det ALLTID krävs någon form av tillstånd för att kunna arbeta i USA. Vad bra, då kan både du och din man skriva en bok om hur allt går till ;).

Annika: Visst är det litet av en snårskog. Och efter 11 september blev det ännu krångligare. Fortfarande tycks det finnas en hel del som tror att bara man gifter sig så får man bo här lagligt. Men icke - så enkelt är det inte. Jag hade ingen aning om hur mycket det involverade tills jag faktiskt läste boken. Kram!

Heather said...

Kanske det gick fort o lätt för oss pga att vi var tillsammans/gifta så länge. Vi trodde det skulle ta jättelänge, som min process att flytta över till Sverige tog. Men nej, det gick relativt snabbt. Samma som att få svensk medborgarskap o pass, det tog typ en vecka... gjorde det precis innan vi flyttade...

Budgetresande said...

Tack för tipset! Min flickvän är amerikan och även om vi inte har planer på att flytta dit just nu så kan det ju vara bra att gifta sig på "rätt sätt" när det väl blir dags så vi har möjligheten.

Anne-Marie said...

Heather: Ni kanske gick i "gräddfilen". Härligt att höra att allt gick så bra.

Budgetresande: Om ni bestämmer er för att gifta er kommer ni att ha stor nytta av den här boken. Man lär sig otroligt mycket och blir mer "empowered" vilket jag tycker är bra.

Anonymous said...

till Heather: Det är en helt annan process att som svensk gifta sig och flytta till USA än vad det är att gifta sig med en svensk och flytta till Sverige !!