Thursday, May 27, 2010

Amerikanska husfavoriter

Efter att ha sett en hel del "House Hunters", "Property Virgins" och andra hem- och hus program på Home and Garden Television (HGTV) verkar det stå helt klart att amerikaner har några favoriter som i stort sett "måste" finnas i deras hem.

Jag har aldrig haft några av de här favoriterna så det får bli lånade bilder från internet.

Granite countertops verkar vara ett måste för de allra flesta. När folk kommer in i ett hus och det finns granite countertops verkar det vara ett mycket stort plus. Ibland får jag känslan att det kan vara litet avgörande för om de vill köpa huset eller inte.


Kitchen Islands - också ett "måste" för de flesta. Eftersom USA har mer traditionella könsroller än Sverige är det alltid kvinnorna som lyser upp när de ser en "kitchen island". Om den dessutom finns i närheten av ett fönster så att de kan se barnen leka utomhus är det fantastiskt. :)

Stainless steel appliances - Att ha ett kök utan stainless steel är inget riktigt kök verkar många amerikaner tycka. Jag har aldrig bott i ett hem med stainless steel och det går bra ändå.

Hardwood floors - trots att många, många hus och lägenheter har heltäckningsmattor verkar hardwood floors stå högt på listan för många som letar efter hus. Jag har vant mig vid alla heltäckningsmattor men visst är det enklare att hålla rent med laminat- eller parkettgolv.

Three car garage - amerikaner har många bilar, så är det bara. Vet inte hur många hus i Sverige som har garage för tre bilar men många som letar efter hus här i USA har det här som ett krav.

Barbecue - det här är nog ett både svenskt och amerikanskt "fenomen" att vilja ha plats för en barbecue. Skillnaden kanske är att här i USA har man rätt så ofta stora barbecue"anläggningar". Den här kanske är litet större än vad de flesta har men det finns en hel del som nästan har ett andra kök utomhus.

15 comments:

Freedomtravel said...

Tre garage och barbequeanläggning känns amerikanskt... Annars är det nog samma trend här. Intressant att små detaljer kan vara avgörande för om man köper huset eller ej. Som om folk blir lite fartblinda av pengarna. Visst kan en bänkskiva i granit kosta pengar, men om man väljer att köpa ett hus som kostar 400 000 kr mer, så blev bänkskivan ändå lite onödigt dyr...

Heather said...

Nja, kanske i Kalifornien eller Florida men vi i New York har inte sånt behov.

Men vi sv/am par vill gärna ha parkettgolv o laminatgolv överallt för jag HATAR helteckningsmattor!!!!! Jag som amerikan!!! Usch o fy... nej jag saknar min svensk bostadsrättslgh som hade äkta parkettgolv och laminatgolv/klickgolv!

Jag saknar inglasad balkong med.

Men vi kallar det inte barbecue, vi kallar det grill, egentligen... BBQ är ju hur man grillar köttet...

Ha det så bra!!!

Katarina på Filippinerna said...

Åh, va jag minns nu, det var så mäklarna sålde in sina hus när man var på house hunting...

Jag saknar en hall i amerikanska hem..

Ha en bra helg

Ting o Tankar said...

Hallen ja, är det verkligen så? Så som man hör och ser i tv. Att det saknas hall i amerikanska hem?
Trevlig helg! =)

Heather said...

Va konstigt, alla hem jag går till här i USA har haft hall (hallways).

/Heather i Buffalo, NY

Anonymous said...

Hej :) tänkte bara fråga en sak om USA´s lagar. Många skojjar ju om att USA har konstiga/roliga regler och lagar men stämmer dom verkligen? exempel på vad jag hört: Man får inte cykla i en pool, man måste ha jägarlicens för att sätta ut råttfällor och man får ex inte slå sin fru mer än 2 gånger efter ett visst klockslag och många många mer men det låter ju väldigt knasigt, men tänkte att du kanske visste hur det låg till egentligen :) Tack för en bra blogg. kram sandra

Marie said...

Haha, vad rolig läsning! Har precis vart och tittat på grillar, jag fastnade för en vanlig liten "klotgrill" medans min amerikanska man höll sig till "ju större desto bättre". Det är konstigt hur mycket det skiljer sig med inredningsstilar och vanor egentligen. Den amerikanska stilen för mig är; stoora fåtöljer med footstool och hål för läsken, heltäckningsmattor, tunga möbler, takfläkt! och mörka gardiner. Själv gillar jag vitt, vitt vitt. Tur att det går att kompromissa. Tack för trevlig läsning!

Heather said...

Är det inte att generelisera?

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Jag blir ibland förvånad över hur folk verkar tänka och resonera när det gäller hus. Ibland känns amrisarna litet nästan barnsliga och naiva. Har ingen aning om hur svenskar tänker och resonerar nuförtiden när det gäller hus. Visst är tre-bilsgarage och barbecue amerikanskt.

Heather: De här TV-programmen visar folk från hela USA och i stort sett alla verkar resonera likadant. De har alla samma sorts önskelista verkar det som. Du verkar bo på ett speciellt ställe ur många synvinklar. :) Inglasad balkong tror jag är svenkt. Har aldrig hört talas om det här i mina trakter. BBQ trodde jag att man kunde säga även i Sverige. Men jag får väl skylla på att jag varit här så länge.

Anne-Marie said...

Katarina: Det verkar som om både husjägare och försäljare har samma sorts "mind set". Vissa saker "skall" finnas i huset. Visst borde amerikanska hem ha en hall. Att gå rakt in i vardagsrummet tycker jag fortfarande är litet konstigt. Ha en fin helg du med!

Ting och Tankar: Välkommen hit! Ja, det är faktiskt så. Ingen hall, man går in med skorna till och med. När jag först såg det undrade jag litet vilket sorts land jag hamnat i. :)

Heather: Återigen, du måste bo i en speciell del av USA. :)

Heather said...

Nej då jag bodde i Sverige då sa alla 'kom på grillparty eller grillfest'. BBQ var mest ordet för sås som man använder på köttet...

Nja här i norrvästra New York tror jag folk är mer praktiska och inte så 'jag vill ha störst vackrast o bäst' hus. Kalifornien och Florida är typiskt så där stil.. *kanske* NYC men jag tror inte det. Kalifornien är känd för att vara lite "udda" ;)

Anne-Marie said...

Sandra: Du skämtar väl? Har aldrig hört talas om det du skriver om. Nog finns det konstiga regler här i USA men det du beskrev låter ju litet som en "psyk-anstalt". :) Kul att du gillar bloggen.

Marie: Tror jag såg på din blogg stora möbler som du och din man tittat på. Visst är mycket större här i USA än vad vi svenskar är vana vid. Tror att du hittat en hel del som känntecknar den amerikanska inredningsstilen.

Heather: Nja, jag vet inte det. ;)

Malin said...

Vi har inget av dessa saker i vårt hus. Jo lite trägolv då vi tog bort heltckningsmatta för några år sedan och det låg ett fint trägolv under, och vi har en liten kolgrill. Nu bor vi ett hus som byggdes på 60talet. Allt det du nämner finns ju i stort sett i alla nybyggda hus numer. Det jag tycker är slående är att man kan köpa dessa enorma hus, men att det nästan inte finns trädgård. Husen ligger ofta jättetätt. Hall saknar jag också, och fönster som man öppnar utåt, inte uppåt.

Mimmi said...

De flesta hus jag har varit i har hall, men visst har jag även varit med om att man i stort sett kliver rakt in i vardagsrummet, men då har det varit fråga om mindre lägenheter, inte hus.

Jag bor i ett radhus, och vi har en hall - den är liten, men en hall.

Det där med granite counter tops, och stainless steel appliances är vad i stort sett alla upper middle class hus, och uppåt har (och i den klassen är det ett måste). Detsamma med hardwood floors.

Vi har lite av varje - hardwood floor, och heltäckande matta. Stainless steel appliances har vi tyvärr inte, inte heller granite countertops, men det är för att vi planerar att flytta inom det närmsta 1-2 år, och har inte bestämt oss för om vi vill lägga ner pengar på renovering, eller sälja "as is", och låta dem som flyttar in göra vad de vill. När vi väl flyttar är det granite, och stainless steel som gäller. Varför? För att det är helt klart det snyggaste. ;o) Det absolut fulaste jag vet är vita eller beige appliances. Just nu har vi svarta, vilket inte är ens närapå lika snyggt som SS, men okej.

Bland mina vänner och bekanta, så är det en stor variation på vad de har

Det där med att kalla en grill/grillanläggning BBQ, är nåt som jag inte hört här i krokarna (East Coast). Här kallas det grill, och det enda BBQ används till är när man bjuder in folk till ett BBQ party.

Du skrev om ringklockor för ett tag sen. Vi har en fungerande ringklocka, och folk använder den (en del knackar, fast de ser att det finns en ringklocka). Jag tror nog att alla jag känner har en ringklocka. Men många här i USA använder inte sin front door, utan använder ofta köksingången, eller garageingången - vilket även nära vänner, och bekanta gör.

En del ringklockor som i stort sett bara låter "pling-plong", andra har såna där med melodier. Har några bekanta som bor i ett enormt hus, och när man trycker på deras ringklocka, så ringer det i telefonen i huset, och man svarar och hör vem som är vid dörren. :o)

Anne-Marie said...

Malin: Kan tänka mig att ett hus från 60-talet inte har de här "moderniteterna". Det där med små trädgårdar har väl blivit mer och mer vanligt för nyare hus även i Sverige. I Mt Shasta området har rätt många stora trädgårdar. Fönster man öppnar utåt har jag nog aldrig haft här. De fönster jag haft öppnar åt sidan. Och sedan finns det givetvis de som öppnar uppåt, men de verkar inte vara lika vanliga här.

Mimmi: Lyckliga du som har en hall. :) Jag har aldrig varit med om en hall även i hus. Undras just varför det har blivit så populärt och ett måste med "granite countertops", "Stainless steel" osv? Tänk jag tycker faktiskt att vita appliances går lika bra och tycker faktiskt inte egentligen om granite countertops. Konstigt kanske. Det verkar faktiskt som om det finns en hel del skillnader mellan öst- och västkusten här i USA. Ringklockorna på västkusten verkar inte lika pålitliga som de på östkusten. :)