Tuesday, April 27, 2010

Skokastning - "skofiti"

Vi har inte direkt någon graffiti här i Weed men vi har "skofiti". Det är när man binder ihop skosnörena på två skor och sedan kastar upp skorna över telefon/kraftledningar.

Jag trodde att det var något speciellt för Weed och alla mysko typer här ;) men det visade sig vara vanligare än jag trodde. Efter ett samtal med en infödd amerikan förstod jag att man gör det litet överallt. Wikipedia bekräftade samma sak. De hade till och med en bild på skor upphängda någonstans i Göteborg.

Ingen verkar veta vad betydelsen egentligen är men några verkar vara att det finns droger att köpa där skorna finns, att ett speciellt gäng har sitt "huvudkvarter" där, att någon slutat skolan och velat fira.

Såg de här skorna alldeles i närheten av där jag bor. Varför de kastats upp? Oklart.


13 comments:

Saltistjejen said...

jag har sett det även här i nYC med omnejd. MNEn tror jag hörde något om att det ska vara ett tecken på att man ska kunna köpa droger i närheten. Om detta är en myt eler ej vet jag dock inte.
Men som sagt det verkar vara rätt vanlgit förekommande så kasnke är det mest bara "en kul grej?"

olgakatt said...

Om man kan kasta upp skorna borde man kunna få ner dem också. De översta ser ju rätt oslitna ut på sulorna - kunde inte en arbetslös stackare ha bättre användning för dom?
Den nedre bilden har ju bara en sko, duger bara för en enbent...

Märklig företeelse, i alla fall!

Malin said...

Händer här i Maryland också. Speciellt i Prince George's County där jag bor. Har förstått att det normalt rör sig om droger och att man tydligen kan lista ut vilken sort beroende på färg på skorna. Hur man skall ta reda på exakt vilket hus man skall vända sig till är däremot oklart. Tråkig företeelse i vilket fall som helst.

Budgetresande said...

Jag skulle ställt mig under skon och sett vad som hände för att få slut på ovisheten :)

Martina Åkerman said...

Jag minns som barn...så länge sen som på 60 talet...i Sverige, att på väg till landet så paserade vi ett par skor på en telefonlina! Jag och min lillebror satt och höll utkik och när vi äntligen såg dessa skor så visste vi att vi snart var framme vid Storstugan. Jag skulle gissa att det inte är så ovanligt alls...och det har nog inte alltid nån speciell betydelse förutom att busungar var framme och ville ha lite kul. Tror inte du det också?

Katarina på Filippinerna said...

Intressant. det har jag faktiskt inte sett där jag varit i USA. Men jag har nog helt enkelt inte varit tillräckligt observant.

Mathilda said...

Min amerikanska make säger att det betyder att man kan köpa droger i närheten, Men jag har också hört att man som flicka kan kasta skorna över ledningar när man förlorat oskulden!
Det med oskulden hörde jag faktiskt redan i sverige, men jag hade aldrig hört att det skulle ha nåt att göra med droger.

Annika said...

Jag har hört alla möjliga varianter på det där med skorna...
Både droger, oskuld, fdlsedagar...
Vem vet?
Jag har sett det här också, och fnissar lite varje ggn jag ser det (o hoppas att det inte är droghandel jag fnissar åt).
Ser ju onekligen lite kul ut.
Kramis!!

Trillingnöten said...

I NY ser jag det lite överallt. Min man sa att det handlar om gängterritorier...ingen aning, men skumt är det!

Anne-Marie said...

Saltis: Det där med droger verkar vara något återkommande så det kanske stämmer. Trodde, som jag skrev, att det var ett "lokalt fenomen" här i Weed, men det finns tydligen överallt i USA och även i många andra länder.

Olgakatt: Det finns nog många här i Weed-området som skulle behöva ett par nya skor. :) Enbenta - ja det finns nog en del sådana också (krigsinvalider). Visst är det märkligt.

Malin: Verkar litet komplicerat system för att annonsera droger. Nästan litet som ett "morse-system". Konstigt är det helt klart.

Anne-Marie said...

Budgetresande: Ja, varför inte. :) Har passerat skorna flera gånger men aldrig blivit klokare.

Martina: Har aldrig sett det här fenomenet i Sverige men visst finns det säkert många som gör det för skojs skull eller som bus. Men kan tänka mig att det också finns andra orsaker.

Katarina: Du får ge dig ut på "upptäcksfärd" nästa gång du kommer till USA.:)

Anne-Marie said...

Annika: Det verkar vara massor med förklaringar om man går in och Googlar det här. Och en hel del sägs vara "urban legends." Har också fnissat åt skorna här i Weed. De hänger precis utanför ett litet lägenhetshus där det mest verkar bo ungdomar så drogteorin kanske inte är helt omöjlig. Kramis!

Mathilda: Undras just vad skor har att göra med att bli av med oskulden? Hmmm. Mysko är det i alla fall.

Trillingnöten: Gängområden läste jag också om. Troligen vet bara den som kastat skorna vad anledningen är.

Anonymous said...

Jag såg ett par skor hösten 2007 i Glasgow. Ingen aning dock varför de kastar upp dem. Men fint är det :)