Wednesday, April 14, 2010

Resmål Belize

Det finns en amerikansk TV-kanal som heter HGTV (Home and Garden Television) som har alla möjliga slags program om att köpa hus, renovera sitt hem, osv. De hade häromkvällen ett program som heter "House Hunters International" och just det programmet handlade om ett par som skulle köpa ett hus i Belize. Programmet fick mig att minnas en resa till Belize för flera år sedan.

Belize är ett litet land i Centralamerika som Michael och jag besökte i januari 2002. Vi hade pratat om att kanske flytta till ett varmare klimat eftersom vi var trötta på all snö där vi bodde utanför Mt Shasta. Många amerikaner har gjort Belize till sitt nya hemland eftersom skatterna är lägre och livet är enklare i största allmänhet.

Belize är ungefär dubbelt så stort som Uppland och det bor bara litet drygt 300,000 människor i landet. Fördelen med Belize är att folk pratar engelska. I de andra länderna i Centralamerika bör man kunna spanska.

Vi besökte tre olika delar av Belize - kusten där huvudstaden Belize City ligger, norra delen som gränsar till Mexiko och västra delen där det finns Mayaruiner. Vi hade hyrt en bil och klarade oss utan olyckor. Vägarna i Belize är dåliga och bilförarna är "ökända" :).

Belize City är en rätt nedgången stad och den har en helt annan känsla än övriga delar av Belize. Medan vi var där gjorde vi en utflykt till Ambergris Caye (den del av Belize som HGTV-programmet visade). Ambergris Caye är en ö som har blivit populär som turistmål. Ön har härliga vita sandstränder.

Den nordliga delen som heter Corozal har under lång tid varit inriktad på jordbruk men turismen har börjat växa även där. Vi åkte till Mexiko en dag (med buss faktiskt) och fick uppleva litet av den mexikanska kulturen.

Vi tyckte bäst om den västra delen av Belize som heter Cayo. Där var det svalare och människorna ännu vänligare. Ett besök till Mayaruinerna var självklart och de var imponerande. Xunantunich heter området och var en plats där olika riter och ceremonier ägde rum.

Belize kan verkligen rekommenderas som resmål. Ibland kommer orkaner in över den delen av Centralamerika så det kan vara bra att åka mellan november och maj/juni. Det är enkelt att ta sig runt eftersom det officiella språket är engelska - Belize hette tidigare British Honduras. Om man inte bor på lyxhotell utan bor litet enklare kommer man med all säkerhet att komma i kontakt med en av Belize "nationalrätter" - beans and rice. Den åt vi flera gånger, ofta ihop med kyckling. Belize är fortfarande ett land som inte har nåtts av den stora turismen och har kvar mycket av sin egen kultur.

Bilderna är mina och då de är tagna med en "vanlig" kamera och scannade är inte kvaliteten lika bra som digitala bilder.

Första bilden visar Belize City kring jul/nyår då vi var där.


Ambergris Caye med härliga sandstränder.Evas Cafe - en känd restaurang/internetcafe

Xunantunich Maya ruinerSan Ignacio - i Cayo-området


Här bodde vi strax utanför San Ignacio.

10 comments:

Freedomtravel said...

Roligt att läsa om er resa till Belize! Jag fick höra väldigt många positiva saker om Belize för ett antal år sen, bland annat att det skulle vara väldigt vackert, och har varit lite sugen på Belize ända sen dess...
Men än så länge har jag varken varit på den nordamerikanska eller sydamerikanska kontinenten...

Rune said...

Väldigt vackert, hade ingen aning om att de bytt namn från British Honduras. Hur är kostnadsläget i landet?

Katarina på Filippinerna said...

Tack, A-M. kul att läsa om Belize, visste ingenting om det,,

Verkar mycket vackert! Det får väl bli än en av de många göra sakerna på min redan långa lista!

Ha en bra dag och hoppas våren kommit till dig!

Anonymous said...

jag skulle hellre flyttat nånstans inom usa där det är bättre väder som florida tex. finns andra ställen också som Los angeles, san diego, hawaii

Budgetresande said...

Verkar riktigt trevligt. Det finns så många länder och så lite tid!

Annica said...

Trevlig blogg =)
Min mamma bor också i USA, Florida, och jag bor kvar i Sverige, varför kan man faktiskt ibland undra ;-)
Mvh Annica

Anne-Marie said...

Ursäkta dröjsmål med svar på kommentarerna.

Freedomtravel: Belize var ett trevligt land med mycket att se och vacker natur. Och det är fortfarande relativt billigt.

Rune: Jag minns tyvärr inte exakt hur kostnadsläget ligger jämfört med USA. Men det är billigare och om man inte bor på lyxhotell är det riktigt överkomligt.

Katarina: Vad roligt att du uppskattade mitt "resereportage". :) Jag hade nog själv inte kommit på att resa till Belize om det inte varit för Michael. Våren kom på en kort visit under helgen. Nu är det oväder på gång igen.

Anne-Marie said...

Ulrika: Hur vet du att vädret inte är bra i Belize? ;) Det kan komma orkaner till Belize men det är rätt ovanligt. Florida, som du nämner, brukar ha orkaner varje år. Belize har ett tropiskt klimat och det är ofta soligt men också regn vilket gör att det är grönt och fint. Hawaii (som jag bott på) hade massor med regn även om det är varmt året runt.

Budgetresande: Håller helt med dig. Vore inte helt fel att ha mer pengar och semester. :) Fast just nu skulle man kanske sitta fast på någon flygplats.

Annica: Välkommen hit! Roligt att du gillar bloggen. :) Du har kanske rötter i Sverige som du inte vill lämna? Det är ett mycket stort steg att flytta till ett annat land även om man har släkt där.

Anonymous said...

Jag har faktiskt varit där 1991 (!) och var mest ute på öarna. Såg den största rockan jag sett i mitt liv i det kristallklara vattnet :-)

Då var det inte så mycket turister där utan mycket "flummigt" liksom. Kram!

Anne-Marie said...

Maria: Vad kul att du varit i Belize. :) Troligen inte alltför många svenskar som upptäckt det här lilla landet. Kan tänka mig att det 1991 var mer "flummigt". Nu är det ett rätt populärt turistmål. Kram!