Thursday, April 8, 2010

Flygplansmat

Under min resa till England och Sverige blev det helt klart att flygplansmaten blir mer och mer sällsynt och när den finns blir det mindre av den om man inte flyger Business eller First Class.

Numera får man alltid betala för flygplansmaten i USA. Jag brukar köpa med mig något från flygplatsen vilket alltid brukar smaka bättre och man får oftast mer. På flighten mellan USA och England åkte jag United och där serverades det mat - fortfarande verkar de servera mat på internationella flighter. Jag satt så nära Economy Plus/Economy Extra att jag såg vad de fick och det var mer och godare mat än vad vi i "boskapsdelen" fick. :) Har ingen om vad de fick i First Class eftersom de alltid har ett draperi som ingen får gå förbi om man inte åker First Class. Kan tänka mig att deras middag och frukost var litet mer påkostad - och givetvis har de betalat mer för sin biljett.

Förra gången jag flög SAS Economy mellan Stockholm och Chicago var det mer mat och mer att välja på än vad det var den här gången. Det verkar som om SAS varit tvungen att dra ner på servicen i "economy". Får se hur länge det blir gratismat på de långa flighterna.

Läste häromdagen om att Ryanair planerar att införa en avgift för att gå på toaletten på de flighter som är kortare än 1 timme. Och strax innan jag åkte till Sverige hade det införts avgifter hos många amerikanska flygbolag även för den första väskan som man checkar in. Som tur var behövde jag inte betala den avgiften eftesom jag flög internationellt. Flyger man inhemska flighter tar till exempel United $25 för den första incheckade väskan och $35 för den andra väskan.

Mycket har hänt under de senaste 10-20 åren med flygbolagen. Jag minns en flight som min pappa och jag flög 1986 från Stockholm till New York. Vi fick sitta i "puckeln" på jumbon - av någon anledning lät SAS economy-passagerare sitta där. Man fick välja på ett par olika rätter och det serverades snacks, godis, frukt och en stor frukost. Och vi fick äta med "riktiga" bestick. :) Det var litet som First Class även om man flög billigt.

Det här kan man få om man flyger med ett Indonesiskt flygbolag - en Japaninspirerad måltid.

10 comments:

Malin said...

Just nu får man mat i USA om flygresan är över 6 timmar lång. Vi flög med Continental nyligen och de tog betalt för allt som checkades in, men vi hittade en lite klausul på nätet att om man hade militär ID (vilket min make har) så fick man checka in gratis. Sparade ganska mycket på det då hela familjen reste. Maten var sådär och endast ett val, men barnmaten var faktiskt bättre. Nytt är också att de tar betalt för antingen hörlurarna eller TVn. SAS tillåter endast en checkad väska gratis numer.

Trillingnöten said...

Nu har jag ju inte så stor erfarenhet av att resa så mycket egentligen. Jag började flyga för ca fem år sedan och har i princip bara flugit till USA och inom USA korta sträckor. Men flygplansmaten är speciell :) Och beroende på vilket flygbolag man åker. Det är spännande. Jag har flygit med Malaysian, British Airways, SAS och Continental. I sommar blir det KLM. Det är också stor skillnad på bemötande på de olika bolagen. Malaysian var mycket barnvänliga t ex, om man jämför med SAS. De älskade vår dotter och gjorde allt för att vi skulle trivas. Flyttade oss för mer plats, fixade och donade. Då känns det lyxigt. Dessutom biljetter vi betalat 6500kr för - alla tre inkluderade!!

HOLD ME TIGHT said...

JAg skulle vilja bo i USA!

HOLD ME TIGHT said...

JAg skulle vilja bo i USA!

Anonymous said...

Då är det bättre att bila om man ska nånstans men iof så har jag hört av en att det tar 13 timmar att åka från SF - La med bil

Budgetresande said...

På Turkish Airlines flighter får man välja mellan 3-4 olika rätter fast man flyger turistklass.

Anne-Marie said...

Malin: Troligen är de flesta resorna inom USA kortare än 6 timmar. I alla fall väldigt många. Militär ID kan ju bara en minoritet åberopa så vi andra får väl betala. :) Jag var inte med om att United eller SAS tog betalt för hörlurar. Menar du alltså att SAS tar betalt för även andra väskan internationellt?

Trillingnöten: Har hört talas om att de asiatiska flygbolagen ofta har mycket serviceinriktad personal och att de är mycket vänliga. Jag har aldrig flugit med något "exotiskt" flygbolag så det har mest blivit den "vanliga" flygplansmaten. KLM flög jag med för många år sedan och då var det fortfarande mer mat och bättre mat.

Anne-Marie said...

Hold me Tight: Okej - pga flygplansmaten eller? ;)

Anonym: Att bila ger ju mer frihet. Vet faktiskt inte hur lång tid det tar mellan SF och LA. Det lär tydligen vara kring 55 mil så 13 timmar lär det nog knappast ta.

Budgetresande: Det låter inte dumt alls. Jag tror många litet mer "exotiska" flygbolag fortfarande kanske har litet bättre matutbud.

Malin said...

Anne-Marie, ang. SAS ja numer tar de även betalt för andra väskan och barnbiljett (75% av priset) har de också slutat med...

Anne-Marie said...

Malin: Tack för den informationen! Snart får vi väl flyga planet själva. :)