Tuesday, March 30, 2010

Svenska Hollywoodfruar

Innan jag går in på fruarna ville jag bara göra ett tillägg till mitt inlägg om skatter i USA. Något som jag aldrig riktigt förstått är de olika skattesatserna för "single" respektive "married". Man beskattas mindre när man är gift och mer när man är singel. Jag får alltså ut mindre nu än när jag var gift. Det verkar helt bakvänt tycker jag. Och skillnaden är faktiskt rätt stor. En anledning kanske till att så många är gifta i USA?

När jag var i Sverige kunde jag inte låta bli att titta på TV-programmet "Svenska Hollywoodfruar". Hade hört talas om det men inte riktigt vetat vad det handlade om.

Blonda, rika svenskor i Kalifornien är vad det handlar om. Litet småkul (och samtidigt litet obehagligt) att titta på men långt från verkligheten för de flesta svenskor (och svenskar) som bor i USA. Det finns en hel del MYCKET rika människor i USA och det går att tjäna bra inom vissa yrken. Och säkert ännu mer om man har sitt eget företag. Mitt liv (och säkert de flestas liv) befinner sig ljusår från Hollywood och den rikedom som finns där.

När jag sitter vid mitt skrivbord i den nya lägenheten tittar jag ut över en brant skogsbacke där det finns en "workshop" (den hör egentligen inte till lägenheterna utan används av ett par personer som känner min hyresvärd). Där finns det en spis, "camper shells", byggmaterial och annat skräp. Långt från lyxen i Hollywood - och långt från min fantastiska utsikt i den tidigare lägenheten i Lake Shastina. Ja, jag saknar min tidigare utsikt. Jag skall ta litet bilder och lägga ut på bloggen men det är inte riktigt lika inspirerande som i Lake Shastina. Men jag ser i alla fall berget från ett par rum.

Som jag skrivit tidigare om på bloggen är skillnaden mellan rika och fattiga stor i USA. Det finns en enorm rikedom och en mycket stor fattigdom. Jag läste precis att arbetslösheten i mitt område ligger på 20%!! I och för sig har hela Kalifornien en hög arbetslöshet och är en av de stater som drabbats hårdast av den ekonomiska krisen. Varje dag ser jag människor i Weed som helt klart har mycket ont om pengar. När jag var i Stockholm tänkte jag på hur mycket mer välbeställda människor verkade vara. De var välklädda och såg ut att ta hand om sig. Kontrasterna är mindre i Sverige - allt är helt enkelt mer lagom. :)

Mina besök i Los Angeles och Hollywod har visat på både lyx och fattigdom. Vissa kvarter kan vara värre än "slummen" i Weed medan andra områden är fantastiskt vackra och påkostade. Som svensk tycker jag att det fortfarande känns främmande med denna stora konstrast som man ser överallt i USA. Stockholms förorter skiljer sig också beroende på om man bor norr eller söder om stan men konstrasterna är mycket mindre. Jag brukar åka Roslagsbanan ibland från Täby in till Tekniska Högskolan och åker då bland annat genom delar av Djursholm. Det får väl vara Sveriges svar på Hollywood och det finns säkert en hel del rika, blonda Djursholmsfruar. :)

13 comments:

Ann-Katrin said...

Samma i Tyskland, här blir man också beskattad mer om man är singel. Fast skattelättnader för att vara gift får man bara om båda är registrerade i Tyskland så för mig är det ingen skillnad numera som skild, jag betalade samma skatt tidigare eftersom maken aldrig var registrerad här. Tanken är att gifta kvinnor ska hålla sig hemma och föda barn och att maken ska försörja familjen, därför får gifta lägre skatt.
Ett tag var det i i alla fall österrike också förslag på att de utan barn skulle få en straffskatt, och jag vill minnas att det också diskuterades i Tyskland. Hurra. Många av de som inte har barn är barnlösa för att de inte kan. Straffa dem verkar VANSINNIGT (men så gick det tack och lov inte igenom heller).
I övrigt, vad det gäller killnader, så är de flesta svenskar som bor i USA inte Hollywoodfruar... Och skillnader har vi överallt om än inte så stora i Sverige. I alla fall inte på ytan...

Katarina på Filippinerna said...

Hollywodd fruarna har verkligen tagit Sverige! När jag var dör var det bilderna på dessa damer på varenda löpsedel!

Så, visst det engagerar!

som utlandsboende har jag aldrig sett programmen, men de kan nog få vis SVT Play kanalerna..

I Sverige finns dessa skillnader också, men troligen i mindre skala.

Annika said...

Jo, skillnaderna finns hemma. Tycker det märks mer nu än förr då man åker vissa linjerpå t-banan etc. eller olika förorter och glassiga delar av stan...det märks...tydligt.
Hollywoodfruarna vägrar jag att se. Det programmet gör mig faktiskt fysiskt illamående. Du vet väl att du kan se det över tv3play.se här om du vill.
Usch, deras värld är ju en äcklig låtsasvärld som få av oss ens känner till, och vill känna till.
Mitt liv diffar som natt och dag från de svenska hollywoodfruarnas och deras tacky, men rika, livsstil....
Kramar!!

Anonymous said...

Det är ju inte så konstigt då det bor lika många människor i hela Los angeles som det nästan gör i hela sverige. dvs 8 miljoner.

Matildas fikarum said...

Jag tycker skillnaderna alltid funnits i Sverige också, men att de som har det gott ställt inte skyltar lika mycket med det. För visst är det skillnad på att t.ex. bo i en sunkig förortslägenhet och inte ha råd med mer än att tillbringa semestrarna på närmaste badstrand, och att ta segelbåten och kryssa runt i Stockholms skärgård och sedan åka en sväng till Maldiverna. Det är kontigt det där med de svenska klasskillnaderna, att de inte pratas om så mycket. Man låtsas liksom att de inte finns.

Anne-Marie said...

Ann-Katrin: Kvinnor skall vara hemma och föda barn?!? Det låter ju som rena medeltiden. Och straffskatt om man inte har barn. Vad är det för konstig värld vi lever i. Visst är de flesta inte Hollywoodfruar och visst finns det skillnader, både i USA och Sverige. Mindre synliga i Sverige men trots allt skillnader.

Katarina: Undras just varför svenskar är så fascinerade av USA och livet där? Dessa blonda, rika kvinnor verkar ju minst sagt litet konstiga tycker jag. Kanske man blir sådan om man är så rik. Jag tyckte det hela kändes litet obehagligt faktiskt. Deras sätt att vara och inställningkändes osund på något sätt.

Anne-Marie said...

Annika: Jodå, nog syns det mer och mer även i Stockholm. Fast jag har ännu inte sett slum som jag ser här i USA och där jag bor. Visst är det en otrolig låtsasvärld som dessa rika svenskor har. Och, nej tack, jag klarar mig utan programmet. :) Håller med dig om att man nästan blir litet illamående. Kram!

Anonym: Hur menar du? Att det finns superrika personer eller att det finns mycket stora skillnader? Tror det till och med bor runt 12 miljoner i stor-Los Angeles.

Matilda: Visst är det skillnad mellan Djursholm och en förort med många låginkomsttagare. Allt skall vara "lagom" i Sverige så det är väl därför som skillnaderna inte syns lika mycket. I USA är det inte fult att framhäva sig men det är det väl fortfarande i Sverige.

Lisa said...

Finns dock inga palmer i djursholm

Ulrika said...

Varför många svenska facineras över usa är allla coola paerkwer som finns där och coola städer som las vegas mm

Ulrika said...

Varför många svenska facineras över usa är allla coola paerkwer som finns där och coola städer som las vegas mm

Anne-Marie said...

Lisa: Du har så rätt. :) Palmerna gör att det blir mer exotiskt helt klart.

Ulrika: Varför tycker svenskar att det är så coolt? Nyfiken bara.

Anna, Fair and True said...

Det är ju därför man tagit bort sambeskattningen i Sverige, för att man inte ska diskrimineras som ensamstående och även att man (eller egentligen handlar det oftast om kvinnan) inte ska känna sig fast i ett äktenskap av ekonomiska skäl. Bra tycker jag!

Anne-Marie said...

Anna: Sverige är verkligen ett föregångsland på många sätt. Saknar en del saker som Sverige verkligen är bra på.