Wednesday, February 10, 2010

Stora portioner

I USA är det mesta stort - bilar, byggnader, människor och matportioner. USA har kallats "land of plenty" men nog har det gått litet till överdrift när det gäller maten.

De stora matportionerna man får på restauranger var något jag reagerade över när jag först kom hit. I Mt Shasta finns en restaurang som heter Black Bear Diner och de har megaportioner. Och de här stora portionerna finns på alla slags restauranger - Olive Garden, IHOP (International House of Pancakes), McDonalds, osv, osv. Inte konstigt att folk i USA är överviktiga. 60% av USAs befolkning sägs vara överviktiga och mycket feta.

Jag har aldrig lyckats äta en hel portion hos Black Bear Diner men jag kan äta mer nu än vad jag kunde när jag först kom hit - det kanske är lite skrämmande. Jag tror att de flesta amerikaner är så vana vid att det skall vara stora portioner - det är normen här i USA. Som tur är finns "doggy bags", dvs små förpackningar som man kan fylla med det man inte orkar äta och ta med sig hem.

Hittade de här bilderna som är rätt talande tycker jag - här kan man se hur mycket mer det är av allt när man går ut och äter jämfört med för 20 år sedan:

Två pizzabitar - 20 år sedan 500 kalorier - idag 850 kalorier:


Popcorn på biograf - 20 år sedan 270 kalorier - idag 620 kalorier


Cheeseburgers - 20 år sedan 333 kalorier - idag 590 kalorier

När jag landar i USA behöver jag aldrig känna mig osäker på var jag är - jag vet att jag är i "land of plenty". Så stor är viktskillnaden mellan amerikaner och svenskar. En epidemi har fetman kallats. Det är bara att hoppas att någonting ändras.

Bilderna från www.divinecaroline.com

17 comments:

olgakatt said...

Första gången jag såg de nya stora muffinsarna (heter det så i pluralis på svenska-låter konstigt?) så trodde jag det var "familjemuffins". Nä, det var amerikanska muffins, sa tjejen på Kulturhuscafeet där jag såg dem. Sen har jag läst att amerikanska kokböcker också ändrat portionsstorleken i recepten de senaste decennierna.
Sanslöst, sa både Bill och Bull!
Hellre en liden välsignad bid än ett stort förbannat stycke, sa min mor!
Kanonbra inlägg, Anne-Marie! Borde få oss alla att tänka efter.

Anonymous said...

Man brukar få mycket mat utomlands i andra länder också har varit en massa gånger på kanarieöarna och där får man också mycket mat

Malin said...

Älskar att man kan ta doggy bag. Det kan man verkligen inte göra i Sverige.
En helt annas sak, något som jag tycker är annorlunda i USA är detta med livförsäkringar. Hade din make en sådan. I USA kan man ju ärva skulder på ett annat sätt än i Sverige. Hur ser du på detta?

Rune said...

Nog är det "land of plenty" när det gäller mat. "All you can eat" resturanger finns det i överflöd och man går därifrån proppmätt. Tur att det har kommit ett stort utbud av fantastiska sallader de sista 10-tals åren. Men som sagt, det är svårt att tacka nej till panncake med lönnsirap till frukost.

Katarina said...

Usch ja. Jag blir trött på alla dessa stora portioner, det är inget småmysigt att gå ut och äta i USA.

Jag blir mätt av bara åsynen av all mat, till sist blir det rent ut sagt skrivet, äckligt..

Men man vänjer sig har jag märkt, lite smått he he

Annika said...

Doggy bags är en SÅ bra!!! Och ingen höjer på ögonbrynen åt det.
Tycker nog det är väldigt mysigt att gå ut o äta i USA, trots allt.
På McDonalds väljer man ju stl på fries och dricka också.
Men visst finns det masor med överviktiga, och allra mest på landet, har jag märkt...
kram!

em said...

Tack och lov är det OK att beställa en portion och två tallrikar om man är två personer. Kanske inte överallt, men på många ställen.
Olgakatt, nästan ännu värra att tala om en muffin i bestämd form - låter som ett finsk familjenamn. Dessutom är det, hur hemskt den än låter, inte fel att säga en muffins på svenska. Tur att jag inte gillar dem.
Margaretha

Mamaya said...

Stora portioner har jag fatt forklarat for mig (iallafall har borta i Missouri) att det kommer fran deras farmar-kultur dar dom brukar mycket energi under dagarna och behover mycket kolhydrater for att klara av det. Sa vidare det ar sant eller inte eftersom det verkar vara samma sak over hela landet.
Jo.
Alska doggie-bags <3 Jag har dock aldrig fatt problem att fraga efter sadant pa svenska restauranger.
Sen att bidragande ingridienser hjalper folk att bli feta och beroende av maten har borta, specifict amnet HFCS (High fructose corn syrup) som finns i precis nastan allting forutom farska ravaror. Ett substiterande socker utvecklat fran majs som trangs ner av kroppen litet saktare an vanligt cane/beet sugar. Fungerar bra om man ater det med matta.. men eftersom att det finns i nastan precis allting har borta ar det svart att ata det med matta, det ar sott och litet beroende framkallande gor det svarare att undvika det.
Jag tror det ar en av grundstenarna till fetman har borta med.
Konspirationsteorier? Kanske, men jag forsoker undvika det sa ofta jag kan.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Vet inte vad man säger i plural. Ser onekligen litet konstigt ut. :) Intressant att amerikanska kokböcker ändrat sina portionsstorlekar, det visste jag inte. Håller med både Bill och Bull och din mor. Kul att du gillade inlägget - jag blir chockad ibland när jag ser alla överviktiga människor (och då pratar vi alltså inte bara om några kilon utan kanske hundra kilo) i det amerikanska samhället. Tragiskt och en hälsokatastrof skulle jag vilja påstå.

Anonym: Det kan säkert stämma - men är folk så sjukligt överviktiga i andra länder? Det tror jag inte. De människor man ser i USA som är sjukligt feta och överviktiga ser man inte riktigt i andra länder.

Malin: Doggy bag är superbra tycker jag också. Tur att de finns här i USA. Tycker Sverige kunde ta efter och införa sådana. Michael hade ingen livförsäkring. Kan väldigt litet om just livförsäkringar och hur de fungerar här i USA. Sorry. Jag fick bara betala av de lån han hade med de pengar som blev över efter husförsäljning, bilförsäljning osv.

Anne-Marie said...

Rune: Det verkar som om allt är mycket och stort i USA. Första gången jag och Michael var ute och åt frukost på restaurang här fick jag nästan en chock när jag såg hur stora portionerna var. Jag har fortfarande inte tagit till mig amrisarnas frukostvanor - håller mig till mina svenska, mer hälsosamma vanor. :)

Katarina: Jag har vant mig mer och mer att se all mat men samtidigt när jag ser de sjukligt tjocka och feta människorna i min omgivning blir jag ledsen och tycker det är hemskt eftersom många troligen kommer att dö i förtid av sin fetma. Människan är otroligt anpassningsbar, skrämmande mycket faktiskt.

Annika: Jag äter aldrig på McDonalds eller någon av de andra "riktiga" snabbmatsrestaurangerna. Kan inte med deras mat. Kan inte ens tycka att det är gott. Doggy bags är en uppfinning som absolut skulle införas i Sverige tycker jag. Ibland är man ju inte lika hungrig och kan inte ens äta upp allt, även om portionerna vanligen är mindre än här i USA. Jag går gärna ut och äter men det blir litet mer "hälsosamma" ställen. Kram!

Anne-Marie said...

Margaretha: Att beställa en portion för två kan man göra ibland, men som du säger inte överallt. Men man kan ju också ta med sig maten hem i sin lilla "bag". Att få till svensk grammatik som är riktig för amerikanska ord kanske inte är det lättaste. :)

Mamaya: Kan säkert ligga något i dina farmarteorier - kanske gällde mer förr dock. Men i mitt område äter folk mycket även om de sitter på kontor. Jaha, så man kan fråga om doggy bag i Sverige? Kanske dags att göra det under mitt besök snart. Tack för att du skrev om "high fructose corn syrup"! Jag hade inte tagit med det i mitt inlägg men hade ev. planerat att skriva om just det i ett annat inlägg. Jag tror faktiskt att det kan vara en konspiration eftersom det finns i allt man köper. Farligt i större mängder och inte alls bra för kroppen. Och tänk på alla "soft drinks" som folk dricker. Det spelar säkert också en stor roll till övervikten. Det här med amerikansk mat"kultur" kan man skriva mycket om.

tennswede said...

High Fructose Corn syrup är billigare att framställa helt enkelt. Därför kunde alla bryggerierna hålla priserna något sånär i schack när inflationen tog fart 2007-08.

Sedan så säger en del forskare att socker är socker i slutändan. Skulle därmed inte spela någon roll var det kommer ifrån. Men det är nog ekonomin som styr. Alla är ju överens att boskap ska inte äta majs som föda. De skall äta gräs. Det är betydligt billigare att ge boskap majs, därför finns det nu hälsosammare kött att köpa. Detta är så kallat grass fed. Men det är ju dyrare än vanligt corn fed. I slutändan är det alltid en fråga om kostnader och vinst.

Malin said...

Det är verkligen skillnade mellan storleken på portioner i USA och Sverige, även om det i Sverige också går mot att bli större och större. Det är lite synd tycker jag...
/Malin (morsansvardag) såg att det fanns en till Malin här :)

På väg said...

Haha! Ja, det är verkligen sant. Minns när vi var där första gången och vi skulle handla en sallad på Wendy's i Monterey. Min fru valde en liten och mäktade bara med en tredjedel trots att hon var rejält hungrig!

Anne-Marie said...

Tennswede: Jag kan inte i detalj hur high fructose corn syrup fungerar men har läst att det inte alls skall vara bra. Givetvis vill företag ha ut högsta möjliga vinst men ofta är det ju kunderna som får lida. Har också hört om corn/grass "dilemmat". Man får kanske betala litet mer om man vill äta bra.

Malin: Jag kan nog inte riktigt hålla reda på alla Malin :) - finns flera stycken verkar det som. Kul att du är här. Synd att Sverige alltid skall ta efter USA.

På väg: Välkommen hit! Skall kolla in din blogg litet mer när jag har lyckats "lugna ner mig" litet mer efter min flytt.

Anna, Fair and True said...

Intressant med en sådan där jämförelse. Jag hade fått för mig att portionerna i USA ALLTID hade varit större men det är alltså en förändring över tiden.

Anne-Marie said...

Anna: Jag visste inte heller att portionerna varit så mycket mindre i USA tidigare. Man lär sig faktiskt en hel del om man skriver en blogg. :)