Thursday, February 11, 2010

Show and Tell/Fredagstemat - Bilar

Jag lägger upp mitt inlägg redan idag, trots att det "bara" är torsdag här på USAs västkust. Det kommer tyvärr att bli ett litet uppehåll i mitt bloggande eftersom jag inte kommer att ha internet under några dagar i och med min flytt. I morgon, fredag, går flyttbilen, under helgen blir det städning av "gamla" lägenheten (som jag kommer att sakna) och uppackning i den nya. Internet kommer inte förrän i mitten av nästa vecka tyvärr - och skolan är stängd på måndag. Det finns risk för abstinensbesvär. :)

Under februari står Anna i Stockholm för fredagstemat och idag skall vi skriva om bilar. Jag är en så kallad "late bloomer" (något man gör sent i livet) när det gäller bilar. Mina föräldrar hade aldrig någon bil och det gick rätt bra eftersom vi bodde i Stockholm som har en fantastisk kollektivtrafik. Eftersom det inte fanns någon bil hemma blev det inte att jag tog körkort i Sverige.
Det kände jag av mitt första år här i USA eftersom jag inte ens kunde ha ett internationellt körkort. Michael och jag bodde långt från bussrutten och jag blev otroligt isolerad. Att inte ha bil i mitt område är svårt eftersom det bara går några få bussturer per dag och aldrig på helgerna.

Jag tog mitt amerikanska körkort i oktober 1998 och det var en härlig känsla. :) Äntligen kunde jag ge mig ut på egen hand. Michael hade en så kallad "pickup truck" (en Chevrolet) och det var den jag lärde mig köra med. Den hade automatväxel och var lätt att köra trots att den var rätt stor. Genom att Michael jobbade hemifrån gick det bra att ha bara en bil men vi skaffade ytterligare en bil så att vi kunde vara hemifrån samtidigt om det behövdes. Det var en Honda Civic med manuell växel. Jag tycker fortfarande att automatväxel är så mycket enklare att köra med än den manuella växeln. Idag skulle jag nog inte ens kunna köra bil med manuell växel eftersom den bil jag nu har också har automatväxel.

Båda våra bilar var rätt gamla och krävde en hel del underhåll. Michael var bra på att fixa bilar och jag hängde med och lärde mig mycket. Det är jag tacksam för idag. Det här ledde till att jag kan en hel del om bilar och kan många bildelar på engelska och i stort sett ingenting på svenska. Så lär man sig alltså ett språk om man inte har orden på svenska. Rätt intressant tycker jag.

När vi bodde på Hawaii tog vi faktiskt med oss vår kära pickup truck - vi hade hyrt en stor container och skeppade en del möbler, kartonger och bilen i denna container. Men vi köpte även en bil på Hawaii. Bilar var dyra att köpa och vi hade inte råd att köpa en ny bil så det blev en begagnad Chevrolet Metro - det är den bilen jag har idag. När jag flyttade därifrån skeppade jag över min lilla bil med båt från Hawaii till fastlandet. Inte alldeles billigt men jag hade en bil när jag kom fram och det var otroligt bra.

Idag har jag svårt att tänka mig att vara utan bil men om jag bodde i en stor stad med kollektivtrafik liknande den i Stockholm skulle jag nog kunna vara utan bil igen. Skulle jag flytta tillbaka till Sverige fick jag lov att ta körkort i Sverige - mitt amerikanska körkort duger inte. Och jag vet inte ens om jag skulle klara av alla svåra prov. Att ta körkort i USA är mycket lättare.

Bilderna är inte av bästa kvalitet eftersom jag fått scanna från pappersbilder. Det här var den bil jag använde när jag lärde mig köra - en grön Chevy pickup truck. Det här var också det hus där Michael och jag bodde under 7 år (jag har bott längre tid i en bostad också här i USA :)).


Våra båda bilar - Hondan har nog skrotats för länge sedan och Chevyn fick jag lämna i Oregon när jag flyttade därifrån.


Min lilla bil - en bensinsnål bil som jag tar väl hand om. När jag var och bytte olja senast sade killarna i shopen att det var ovanligt med folk som själva kollar sina bilar mellan oljebytena. Jag fick till och med ett erbjudande (troligen mest på skoj) om att jobba hos dem. :) Den här bilden är från Hawaii - därav "djungeln" i bakgrunden.

17 comments:

Sparkling said...

jag e alltid lite små skrajj när jag åker bil i usa, tycker att folk kör som galningar...
Lycka till med flytten!

Saltistjejen said...

Stort lykca till med flytten!!
Vad kul att du kan så mycket om bilar! Bra att ha lärt sig som sagt. Själv kan jag inget alls. Det du säger om språket är också intressant. Det där att om man lär sig ett "nytt område" på ett annat språk så kan man inte använda det vokabuläret på det "egna" språket. För vår del har vi märkt att många ord rörande barn kan vi bara på engelska och vi använder då de engelska orden även när vi pratar svenska. Lite lustigt.
Kram!

Ann-sofie said...

Min första titt på din blogg, kul att läsa..:-). Jag har aldrig varit i USA, men vet de som har bott där, så det blir kul att följa dig.

Hälsningar
Ann-sofie

Malin said...

Hoppas flytten går smidigt!!
Jag har alltid önskat att jag kunde lite mer om bilar... man är ju så hjälplös när det händer något med bilen och jag inte har en aning om var jag ska börja felsöka...

Annika said...

Men hyra bil i sverige är iallafall inget problem :-) För det gör jag på mitt amerikanska körkort. OCH jag tog också körkort i USA.
Vi skulle ju fixa uppkörningen i sverige galant, A-M, värre med all teori kanske ;-)
Här känns det som att det inte går att leva utan bil, och faktiskt gör det ju knappt det heller...
Jag kör varje dag, och skulle stå mig slätt utan min bil.
Men jag kan inget om bilar, och det är störande, och inte heller har jag det intresset att jg vill lära mig.
kram!

Malin said...

En gång i tiden klarade jag teorin i Sverige men kuggade uppkörningen. Sedan flyttade jag utomlands och det blev inget mer med det. Så småningom tog jag då amerikanskt körkort med automatväxel på Hawaii. Det var nästan ett skämt. Man behövde verkligen inte kunna köra bil för att få körkort. Ett varv runt kvarteret och parkera vart du vill på en stor parkerings plats. Min första bil köptes av bröloppspengar, en liten begagnad röd 1998 Dodge Neon Sport. Vi har den fortfarande. Nu kör jag varje dag och säkert nära 100 miles i veckan (en minivan), men så är det ju på de flesta ställen i USA. Bilarnas land!
(som tur är får man köra i Sverige på amerikanskt körkort om man är skriven i USA)

Anonymous said...

Hej, jag har precis börjat följa din blogg och jag älskar den. Tack för att du förgyller mina dagar med intressant läsande.
Jag är en 21 årig tjej som bor mitt ute på landet och drömmer om livet i USA och hoppas att jag kommer dit nångång.

Joly said...

Karlifornien är underbart! Jag är själv född och uppväxt i USA. Dock i Detroit och kom till Svergie som 9-åring då min mamma är svensk. Jag har stora planer på att någon dag flytta tillbaka till det land som jag anser vara mitt hemland :)

Inger said...

Lycka till med flytten, hoppas att du kommer att trivas riktigt bra.
Det är så roligt att följa din blogg, du kan skriva om vitt skilda
ämnen och det är alltid intressant.
Gillar, gillar!

Kristoffer said...

Ja vad jag har förstått så är bilar ganska viktiga i USA. I Los Angeles till exempel har jag hört att man behöver bil även om man bara ska två kvarter bort. Om det är sant eller inte vet jag däremot inte!

Veronique said...

Just nu har jag "Veronique tipsar" på min blogg! Ta en titt och se om du hittar något användbart :)

Anne-Marie said...

Sparkling: Folk kör relativt bra tycker jag i USA, trots den enklare uppkörningen och de enklare proven. Men det finns givetvis både och. Flytten är genomförd men nu håller jag på med praktiska saker.

Saltis: Visst är det konstigt att kunna ord på engelska men inte på svenska. Jag antar att det är så barn lär sig ett nytt språk om de till exempel inte kan svenska. Jag tycker det är kul att kunna en del om bilar eftersom jag måste ha en bil här och det är en fördel om jag vet vad som kanske är på gång. Kram!

Ann-Sofie: Välkommen hit och hoppas du fortsätter att titta in då och då. :)

Malin: Jag tror många tjejer känner sig överväldigade av bilar och hur de fungerar. Jag kan ju absolut inte allt om hur exakt bilen fungerar men det var en bra "skola" att vara med när Michael jobbade med våra bilar.

Anne-Marie said...

Annika: Kan du alltså reglerna i Sverige? Jag kan inte ens de svenska trafiktecknen och de regler som gäller. Jag vore nog inte någon säker bilförare alls - och jag kan knappt köra med manuell växel. Jag är faktiskt tveksam till om jag skulle klara uppkörningen. Har bara kört bil i mindre städer och kan inte ens "parallell parking" - nej, jag tror jag skulle bli kuggad i Sverige faktiskt. :) Utan bil skulle jag inte klara mig. Om det fanns fler bussar kanske, men inte som kollektivtrafiken är här. Kram!

Malin: Ja, det är litet skillnad på prov och uppkörning i Sverige jämfört med USA. Jag tror inte jag skulle klara mig utan lektioner i trafikskola faktiskt. Både med tanke på bilväxeln och reglerna. Jag minns när Michael och jag bodde på Hawaii (The Big Island) kunde man i alla fall komma rätt långt om man körde runt ön. Annars är ju de flesta öarna rätt små.

Anne-Marie said...

Anonym: Välkommen hit och vad roligt att du gillar bloggen! Sådant är alltid roligt att höra. :) Du får komma till USA som turist till att börja med och se vad du tycker.

Joly: Välkommen hit! Kalifornien har sina fördelar även om staten börjar knaka i fogarna ordentligt pga budgetunderskottet. Hoppas du kan genomföra en återflytt till USA någon gång. :)

Inger: Vad roligt att du gillar bloggen. Som sagt, flytten är genomförd, nu är det massor med praktiska saker att göra. Tyvärr är min nya bostad inte min drömbostad - det var alldeles för kort tid att hitta något OCH flytta på 30 dagar framför allt då det finns få uthyrningsobjekt just nu. Men jag har tak över huvudet och kan åka till Sverige som planerat.

Kristoffer: Välkommen hit! Jodå, bilar är otroligt viktiga i USA. Vet inte om det riktigt stämmer med Los Angeles men de har motorvägar med 5 filer i vardera riktningen och det är massor med bilar 24/7 så folk använder sina bilar helt klart.

Veronique: Får ta och kolla in din blogg när jag "lugnat ner mig" litet efter min flytt. :)

Anna, Fair and True said...

Tror nog ändå att du skulle få körkort i Sverige. Du har ju stor körvana. Teorin kanske skulle ta ett tag men den skulle du nog klara galant när du väl pluggat. Ju nyare bil man har desto mindre kan man och får man meka med den men det är ju jättebra att du har koll på oljan o dyl!

Anne-Marie said...

Anna: Det är möjligt att jag skulle klara mig. Det enda är att jag inte gillar bilar med manuell växel och de allra flesta bilar i Sverige har ju den typen växel. Teorin blev nog mycket svårare än den i USA. Och allt är ju på svenska. :) Visst är det så att nyare bilar inte kräver mycket underhåll alls - och ofta får man inte göra något eftersom garatin sätts ur spel. Jag tycker det känns bra att kunna en del om min bil.

Jeff said...

Tja Annica!

Googlade på "kostnad bensin usa" och din blogg kom upp.
Har läst massa inlägg nu och även från andras bloggar.

Är grymt avundsjuk på dej som bor i Kalifornien. Har sagt länge att jag vill åka dit men har inte blivit så mest pga pengabrist.

Tycker din gubbes Pickup e grym. E väl ovanligt att folk har så gamla bilar idag i Usa som jag förstått de hela?

Din blogg har iaf gett mej ännu mer sug att komma iväg till Usa för det verkar finnas hur mycke som helst att se. Särskillt i Kalifornien för mej då eftersom jag är väldigt frälst i gamla amerikanska bilar från 50-60 talet.
Kalifornien har störst bilkultur av alla stater. Iaf är det vad jag hört av bilfolk och i tidningar.

Nog pladdrat. Tack för en bra blogg! By the way...där jag bor regnar det och är under 15 grader varmt idag. Svensk sommar när den e som bäst! :)

Ha d gött! //Jeff