Saturday, February 6, 2010

Hur jag flyttade till USA

Jag får en hel del mail från svenskar som undrar hur jag flyttade till USA. Allt finns här på bloggen men i olika inlägg som kanske kan vara svåra att hitta om man inte läser hela bloggen. Så jag tänkte skriva ett separat inlägg om hur jag flyttade till USA och ha det som en separat länk som förhoppningsvis är lättare att hitta.

Hur jag flyttade till USA är givetvis inte det enda sättet men det kanske kan vara till hjälp i alla fall.
Något som jag alltid får skriva till de som frågar mig är att det inte går att flytta till och bo permanent i USA utan antingen ett grönt kort eller arbetsvisum. Det här skiljer sig från Europa där man ofta kan flytta till ett land och söka jobb. Man kan inte flytta till USA och söka jobb när man är här utan man måste ha antingen ett grönt kort eller arbetsvisum först. En viktig skillnad som många inte verkar känna till. Det finns många olika slags visum i USA men de är alla mer eller mindre tillfälliga (vissa kan dock gälla under flera år).

Ett grönt kort kan man få om man:
1) Gifter sig med en amerikansk medborgare, eller
2) Vinner ett grönt kort i det "lotteri" som den amerikanska staten anordnar varje år, eller
3) Har en arbetsgivare som sponsrar ett grönt kort. Då har man oftast haft ett arbetsvisum först, eller
4) Har mycket pengar (troligen runt 0,5-1 miljon dollar) som man kan investera i ett nytt företag

Ett arbetsvisum kan man egentligen bara få om man har universitetsutbildning och speciella kunskaper som en arbetsgivare efterfrågar. Man kan alltså inte få ett arbetsvisum för att jobba på kontor eller på McDonalds.

Eftersom jag kom till USA innan 11 september 2001 var många saker enklare. Jag kan inte i detalj vad som har ändrats men jag vet att mycket har blivit svårare efter den dagen då alla terrordåd hände.

Jag hade lärt känna en amerikansk man (Michael) som bodde utanför Mt Shasta. Till att börja med var det en affärskontakt eftersom min pappa och jag ville översätta en bok som Michael skrivit. Min pappa och jag hade ett bokförlag på fritiden där vi översatte böcker från engelska till svenska och gav ut. Det blev klart rätt tidigt att Michael och jag hade en koppling som var mer än bara "business". Jag kom till Mt Shasta första gången i april 1997 och stannade ett par veckor som turist. Eftersom Michael och jag ville bo tillsammans och han inte kunde komma till Sverige bestämde vi att jag skulle försöka komma till USA mer eller mindre permanent. Mitt första år åkte jag fram och tillbaka tre gånger som turist och stannade tre månader varje gång. Det var möjligt pga Visa Waiver programmet som Sverige är med i. Det enda som krävs är ett giltigt pass och en returbiljett. Det här var troligen mycket enklare att göra 1997. Nuförtiden har de en mer noggrann kontroll hur många gånger man åker fram och tillbaka som turist per år. Eftersom det var både dyrt och jobbigt med dessa ständiga resor sade vi att vi skulle försöka gifta oss. Tyvärr gick det inte pga nya regler som Immigrationsverket hade infört. Michael hade en tvist med IRS (skatteverket i USA) och kunde inte ge de papper som behövdes.

Det var då vi gick till nästa lösning. Jag ansökte om att bli elev vid det college där jag nu arbetar. De antog mig och jag hade ett så kallat studentvisum (F-1) under ca fyra år. Det var fyra krävande år men jag lärde mig mycket och det gav mig möjligheten att stanna i USA lagligt. Som tur var hade Michaels tvist med skatteverket lösts 2002 då mitt visum gick ut och då kunde vi gifta oss. Efter giftermålet påbörjade vi ansökan om mitt gröna kort. Att gifta sig med en amerikansk medborgare är den absoluta "gräddfilen" eftersom det inte finns en begränsning för hur många sådana gröna kort som delas ut per år. Det tog ca 6-7 månader från det att vi skickat in ansökan tills dess att jag fick mitt gröna kort. Det var ett så kallat "conditional green card" eftersom vi varit gifta kortare tid än två år när jag blev godkänd. Genom att vi gjorde allt själva lärde jag mig väldigt mycket om just att gifta sig med en amerikan.

Efter två år ansökte vi om att jag skulle få mitt permanenta gröna kort vilket jag fick i juni 2005. Då bodde vi på Hawaii. Senare flyttade vi därifrån - jag flyttade tillbaka till Kalifornien och Michael flyttade till Oregon. Vi var fortfarande gifta men valde att bo på olika håll. I februari 2007 blev Michael sjuk och gick oväntat bort bara en vecka efter det att han blivit sjuk. Som tur var bodde jag då i Oregon och kunde ta hand om allt som behövde göras. De inläggen finns under kategorin "Oregon". Jag valde att stanna kvar i USA och fortsätta mitt liv här. Eftersom jag hade mitt permanenta gröna kort var jag "fri" att göra det och var inte längre beroende av att Michael fanns. Jag hade kunnat ansöka om att bli amerikansk medborgare för ett par år sedan men har valt att ännu så länge ha mitt gröna kort.

Det här är givetvis en mycket kort version av hela min immigrationsprocess och det finns mycket mer jag skulle kunna skriva. Vill någon veta mer skriv gärna. Min mailadress finns under "Om mig".

48 comments:

Malin said...

Hejsan, jag hamnade på din blogg av en slump och har nu läst alla dina inlägg från början till slut. (beror kanske delvis på att jag bor i Maryland nära DC och jus nu är insnöad ;) Jättekul att läsa eftersom jag känner igen mig mycket. Har själv bott i USA sedan 1996, först på Hawaii(!) som studerande, sedan Maryland där jag nu bor med min amerikanske make och 2 barn.

kramar

Malin

Anonymous said...

Om man har mycket pengar då och vill bo i usa och inte behöver jobba vad ska man ha för visum då

Anonymous said...

om jag bodde i usa så skulle jag bo i florida helt kalrt på västkusten = brak limat

Anna, Fair and True said...

Vad ledsamt att du förlorade din make :(

Anne-Marie said...

Malin: Hej och välkommen hit! Oj, det var inte dåligt att du läst allt från början tills nu. Imponerande! :) Jaha, så du har också bott på Hawaii. En helt annan kultur. Kul att du hittat hit. Och nu har väl ni otroligt mycket snö.

Anonym: Jag tror inte det finns något speciellt visum för välbeställda. :) Då får du nog "köpa" ett grönt kort, dvs investera i ett nytt företag.

Anonym: Har aldrig varit på Floridas västkust. Det är varmt och fuktigt och man har orkaner varje år - men många trivs där.

Anna: Ja, det var tragiskt. Han var rätt mycket äldre än mig och hade haft en del hjärtbesvär men jag trodde nog inte att han skulle gå bort såpass ung. Men livet går vidare och jag försöker se på allt som händer som en möjlighet att växa som person.

Anonymous said...

Det du skrev förut ang jantelagen. Goooglade vad det var för en lag och den var fanken as töntig....Jag vet att jag är bäst på mitt jobb ändå!

Anne-Marie said...

Anonym: Good for you. :)

Matilda said...

Hej! tack för alla tips och jag beklagar verkligen de med din man :( men du verkar vara stark som person och även om de måste ha vatt de svåraste som hänt så verkar du ha klarat dig egenom det hela, i really admire you for that! Jag har i stort sätt hela mitt liv drömt om att flytta till L.A, var i L.A i december och de var verkligen som jag trodde only a 9039032 times better! :) blev verkligen kär i staden. jag tänkte bara fråga, hur bestämde du dig inan du flyttade dit? för jag vill flytta dit mer än något annat men så är det allt de där som du skrev med tillåtelse och green card och allt och jag vet bara inte hur man ska börja. lixom, hur började du det hela? var läste du och vad var dina planer? :) tack på förhand och tack för inlägget, det hjälper verkligen. / Matilda

Anne-Marie said...

Matilda: Roligt att du har hittat hit och att du gillar bloggen. :) Kan du skicka din mailadress? - min mailadress finns i min profil Det blir litet långt att skriva en kommentar här på bloggen.

Anonymous said...

Hej!
Jag är nyligen hemkommen från Kalifornien efter att ha besökt min fästman där i Los Angeles under en månad. Han var här i Sverige under okt förra året och hälsade på. Nu när jag var där så förlovade vi oss under solnedgången vid beachen. Tanken är att jag ska flytta dit och vi ska gifta oss där. Jag inser att det blir en hel del att gå igenom, blev därför glad över boktipset du hade och hoppas det hjälper oss en hel del. Har du andra bra tips så tar jag gärna emot dom. Jag kan maila min adress
Bodil

Anne-Marie said...

Bodil: Vad trevligt att du hittat "Mr Right" :). Skaffa boken - den kommer att bli er "bästa vän". Maila din adress och frågor om du har.

Anonymous said...

thanks for your help i will get the book asap. Bodil's "mr. right"

Ulrika said...

Hej, va kul att jag hitta din blogg, postade precis en fråga på www.usaforum.se som har varit min guide tills nu :) Kanske du kan vara behjälplig där också!

Anne-Marie said...

Ulrika: Välkommen hit! Vad var din fråga som du hade? Kände inte till den hemsidan som du nämnde. Skall ta och kolla in den.

Mats said...

Hej Anne-Marie! Intressant läsning om
dina efarenheter av att bo i USA :)
Jag funderar själv på att flytta till
"det stora landet i väst".Tycker ej om de långa mörka kalla vintrarna :(
Vänliga hälsningar.

Anne-Marie said...

Mats: Välkommen hit! Roligt att du gillar bloggen. :) Om du funderar på att flytta skriv gärna till mig privat (mejladress finns under "Om Mig") så att jag kan ge dig litet mer detaljer. Det är nämligen rätt svårt att flytta lagligt till USA.

Viktor said...

Riktigt bra blogg, intressant läsning. Har en dröm att flytta till USA och jobba som Spelutvecklare, ska studera spelprogrammering och design på Gotland Högskola, där varav drömmen att flytta till USA och jobba inom det yrket. Kom in på din blogg av en slump när jag "googlade" på "flytta till USA"

Vänliga Hälsningar.. :)

Anne-Marie said...

Viktor: Välkommen hit! Vad trevligt att du gillar bloggen. :) Som du kanske förstått av en del av mina inlägg är det inte alldeles lätt att kunna bo och arbeta i USA. Arbetsvisum eller grönt kort är det som behövs. Lycka till!

Anonymous said...

Hej Malin. Gud vad glad jag blev av att läsa din blogg...
sitter just nu i ett kallt hultsfred i sverige och mina hästar säljs på onsdag. hemmet också...jag sticker till staterna så snart allting är färdigt. hoppas det går lika bra för mig som det gjorde för dig =) har dock ett par frågor som jag skulle vilja stlla...kan du maila mig? kajsamy@live.se
kram!

Leo said...

Hej!

Jag hittade till din blogg och läste lite. Jag har nu en fråga. Min farbror ska investera i ett företag och starta nytt i USA. Han har investerat en mycket stor summa pengar. Och jag läste att man var tvungen att ha universitets utbildning för att få ta sig dit. Det är då min farbror som har tänkt starta en bensinmack som Statiol eller liknande här i Sverige.

Och tanken är att jag ska flytta dit och jobba för honom om 4-5 månader. Men då kan jag alltså inte åka? eller hur ser det ut? Jag är 23 år gammal kille och har ingen universitets utbildning.

Skicka gärna svar till min mail gilliland.leo@gmail.com

MVH
Leo

Hanna said...

Hejsan!! Jag är 18 år och har ännu inte gått ut gymnasiet men det kommer! Jag vill så gärna flytta till USA efter jag tagit studenten (tänkte efter sommaren någon gång, om ca ett år) Vet du vad för visum man då behöver? Hade tänkt stanna ungefär ett år? Vet du ungefär hur mycket pengar man ska vara beredd att ha med sig? Och vet du hur man hittar lägenhet och jobb här ifrån Sverige?

skicka gärna svar till min mail hannakarlsson_93@hotmail.se. Hoppas du har några bra svar till mig. Tack på förhand!

Anonymous said...

Hej! Funderar samma sak som Hanna! Hoppas på svar! : )


Tove

Anne-Marie said...

Tove: Kan du skicka din mail adress till mig - attboiusa@yahoo.com så kan jag försöka skriva litet mer.

Anonymous said...

Hej Anne-Marie! Jag har ingen utbildning överhuvudtaget pga olika anledningar... men skulle verkligen vilja åka till hawaii och bara ta det lugnt och vila upp mig en lite längre tid... Tror du det är möjligt att få något slags jobb eller något där så man kan överleva? /MVH Henrik - Skriv gärna tillbaka på min mail henrik.wilhelmsson@hotmail.com, Det vore guld värt! Tack!

Anonymous said...

Hej! Är 15 år men har funderat på att flytta till USA efter skolan (gymnasium,högskolan) dock har jag funderat på hur...flyttar man bara dit med alla sina saker eller hur funkar det? Hur kommer jag kunna få grönt kort? Tycker att allt det där verkar så krångligt....är inte den smartare typen. Hur skiljer det sig att bo i USA och Sverige? Stämmer det att det är möjligheternas land?;) varför flyttade du?

Sarah said...

Hej!

Visst kan man åka till USA på turistvisum och söka jobb, det vet jag en som gjorde, han är 25 år och har en IT-utbildning, inget överdrivet flashigt. Så länge man gör klart för arbetsgivaren att man inte har arbetsvisum så kan de hjälpa en med det om de vill anställa en. Så det är ju lite missvisande.

Hur menar du med inte jobba på "kontor"? Det gör ju de flesta specialister etc. inom företag, däribland IT-killen jag pratade om. återigen missvisande...

Mvh
Sarah

Anne-Marie said...

Sarah: Du verkar vara expert på det här. ;) Bor du i USA? Eller är du immigrationsadvokat? Du märker ord faktiskt och läser inte vad jag skrivit. Märk att jag skrev "flytta till USA". Du kan inte flytta hit och söka jobb utan ett arbetsvisum eller green card. Att komma som turist är inte samma sak som att flytta hit. Med "kontor" avsåg jag enklare kontorsjobb. Det var skrivet i samma mening som att jobba på McDonalds. Vad vill du åstadkomma med att vara så negativ och märka ord?

Anonymous said...

Jag vill också flytta till USA då jag har stort intresse för indiankultur.
Mvh,
Pär
Dxj@comhem.se

Rorro said...

Hej Anne Maria. Jag är en tjej på 15 år och har redan sen 6an haft drömmen om att flytta till USA när jag blir äldre. Nu ska jag börja i gymnasiet till sommaren och har valt Ekonomi Juridik och vill arbeta som Advokat i USA. Kan du berätta lite mer, hur det fungerar och sånt. Du kan maila mig på rorro_anoushe@live.se så kan vi prata mer !!

Anonymous said...

Hallå där! Man kan ju so bekant nu antingen ha ett Green card eller ett H1 visum. Men hur tror du att det ser ut om man har en svensk kontakt som är gift och har bott i USA dem senaste 25 åren, med eget företag anställa mig? Företaget i sig är inte riktigt min "nisch" men nekas man arbetsvisum om det inte är ett "riktigt" jobb. Alltså inte som lagerarbetare, såna där mindre jobb helt enkelt. Svårt att formulera hur jag menar men gör ett sista försök. Om man blir sponsrad över, räcker bara det eller måste det vara ett svårare jobb med en högre utbildning?

Svara gärna på aik_kirre@hotmail.com

Anonymous said...

Hej Anne-Marie,first of all i wont thank you for this nice blogg, as all other swedish blogg writer you will ask me how did you find my blogg and how you can understand it while it is in swedish.
Dear, i immegrate to sweden sex years ago, and i can swedish very good but i still fell that i can English better , speacially i studing my master degree in structural engineering in english here in sweden.My quastion is simply, if i buy house in usa can i stay with my three childreen or not.
Thank you

Anonymous said...

hahahaha vilken jävla tomte ovanför mig. hon kan ju varken engelska eller svenska....

Anonymous said...

Hejsan!

Jag har funderat på att flytta till USA när jag blir äldre och är väldigt tacksam för att jag hittade din blogg. Du beskrev det jättebra och varit så snäll att dela med dig av andra svenskar med samma mål att flytta dit.

Tack!!

Sara said...

Hej! :) Jag är 18 år och har ännu inte gått ut gymnasiet men det kommer! Jag vill så gärna flytta till USA efter jag tagit studenten (tänkte efter sommaren) Vet du vad för visum man då behöver? Hade tänkt stanna ungefär ett år? Vet du ungefär hur mycket pengar man ska vara beredd att ha med sig? Och vet du hur man hittar lägenhet och jobb här ifrån Sverige?

skicka gärna svar till min mail saura.94@hotmail.com Hoppas du har några bra svar till mig. Tack på förhand!

Rebecka said...

Hejsan! Har småläst igenom lite och det verkar intressant har funderat ett tag på att flytta till USA men det kan verka lite krångligt hur funkar det hur länge kan man stanna utan grönt kort och är det jättesvårt att få och andra saker som är bra o veta?

Med vänliga hälsningar Rebecka!
Min E-mail: Ootroligt_@hotmail.com

Anonymous said...

Hej! Jag googla på "flytta till USA" o så hamnade jag här, iaf, om jag vill flytta till USA och plugga, hur ska jag gå till väga, har ni några tips? Och vad ligger priserna på? Jag tänkte plugga inom computer engineering...
Tack på förhand
mvh Ali Ibra

Anonymous said...

Hej. Jag är en tjej som är ganska ung, men min största dröm är att flytta till USA,
jag undrar om hur det är att bo där och hur man fixar ett visum eller green-card. Jag skulle gärna vilja studera ett år där men hur kan man söka till en amerikansk skola och hur kan man söka lägenhet?
Mejla mig gärna på; vanilj99@hotmail.com

//En tjej med stora drömmar :)

Anonymous said...

Hej!
Jag är 49 år. Kan någon fixa ett arbets visium?

Anonymous said...

Här är det email adress tel04mni@hotmail.com

tommotian said...

Jag är en frisk pensionär, 65 år 'gammal', god ekonomi [men inte rik], och funderar på att bo i USA. Antingen permanent eller en längre tid. Hur ser de på detta? - Det är absolut inte fråga om social turism från min sida. Jag antar att de försäkringar som krävs blir kostnadskrävande.

Anne-Marie said...

Tommotian: Problemet med USA är att man måste ha antingen ett green card eller arbetsvisum om man skall kunna bo här under längre tider. Man kan inte komma hit utan något slags visum eller green card. Om du skickar ett email till mig (attboiusa@yahoo.com) kan jag skicka dig ett par länkar och skriva litet mer.

Anonymous said...

Anonum jag vill flita till USA att Joba som truk förare vad det krävis po mej .

Anonymous said...

Hej!
Jag är en tjej på 24 år som drömmer om att flytta till Los Angeles. Jag bor i Sverige nu och jag trivs inte här alls. Jag har aldrig varit i USA och kanske behöver jag bara dränka mina drömmar och visioner jag har om USA och bara åka dit på en lång semester, för att inse att det kanske inte alls är som jag har tänkt mig.

Jag studerar just nu på
Högskola till systemvetare och jag hoppas kunna söka ett jobb i LA eller någon annanstans i CA. Hur fungerar det med visum om man som svensk söker ett jobb i USA? Är det ens möjligt att göra det?

Känner du att du vill dela med dig av din erfarenhet, maila gärna
J.Eliasson@hotmail.com

miertalouise said...

Hejsan,

Är tjugo år och tog studenten i våras. Föddes i Chicago så är amerikansk medborgare och nu vill jag så hemskt gärna bo i USA ett tag innan jag pluggar vidare. Vet du hur det ser ut för amerikanska medborgare utan utbildning och med amerikanskt medborgarskap? På vilka sidor letar amerikanerna själva jobb? Det är så snårigt, på de flesta sidor hittar man bara tips på hur man skaffar GC.

Skulle föredra SF, San Diego, Boston eller Chicago... Har dock en känsla av att det inte är de lättaste städerna att hitta något i.

Har du några tips? Maila mig i så fall gärna på miertalouise@outlook.com

Tack på förhand och ha det bra!

Emma Toft said...

Hej jag undrar om du har kvar fanns mail dress som finns under "om mig".
Försökte skicka ett mail men det ville inte skickas iväg, behöver hjälp asap!

Anne-Marie said...

Emma: Jag har fått ditt email och jag svarar så snart jag kan och hinner.

Anonymous said...

Hej. Hamnade här av en slump o kan inte sluta läsa. Beklagar din makes död o tack för mycket bra info. Har kontakt med en amerikansk man o vem vet hur framtiden ser ut så skaffar mig mycket fakta o kunskap nu. Vid en ev. Flytt över Atlanten. Tack för all info. /Erika

Anne-Marie said...

Erika: Välkommen hit! Roligt att du tycker om bloggen - tack!
Det har blivit en hel del skrivet under snart 10 år. :) Om du har specifika frågor får du gärna skriva betr. en ev. flytt. Min epostadress finns i högerspalten.