Tuesday, January 19, 2010

Promenad i Lake Shastina

I lördags sken solen så då passade jag på att fota litet i Lake Shastina. Tur att jag gjorde det eftersom fem oväder kommer att dra in över USAs västkust den här veckan. Just nu vräker det ner och sjön har faktiskt blivit större sedan igår.

Till skillnad från Weed finns det inga slumkvarter, inga fallfärdiga hus och inte en massa skräp. Lake Shastina kom till under 60-talet som en så kallad "second home recreation area", dvs det var folk som kom hit på semester och helger. Nu är det mest bofasta som finns här. Många har flyttat hit från andra delar av Kalifornien och det finns (eller kanske fanns) en hel del pengar och stora hus. Den ekonomiska krisen har givetvis även drabbat Lake Shastina och många hus står tomma och har stått tomma under lång tid.
Lake Shastina har helt klart en annorlunda atmosfär jämfört med både Weed och Mt Shasta. Det är ett "kontrollerat villaområde", dvs man får, som husägare, inte göra i stort sett någonting utan att fråga om lov först. Man kan inte måla sitt hus i vilken färg som helst och man kan inte ha vad som helst utanför sitt hus.

Lake Shastina är en "high desert" med varmare klimat året runt. Det kan vara snöstorm i Weed men sol i Lake Shastina trots att det bara tar ca 15 min. att köra bil. Jag saknar ibland lummiga lövträd eftersom det i stort sett bara växer barrträd, salviabuskar, chaparall (som tydligen heter stenek på svenska) och manzanitas. Gillar man inte snö (vilket jag inte gör) passar det bra att bo här eftersom det inte snöar särskilt mycket. Vill man ha snö skall man bo i Mt Shasta.

Jag bodde här redan 2005-06 när jag kom tillbaka från Hawaii. Då bodde jag hos min vän N i en liten så kallad "in-law unit" (en liten lägenhet där t ex en svärmor kan bo) i hennes hus. Den bestod bara av ett sovrum, ett kombinerat vardagsrum och kök och ett badrum, men det fungerade för mig under ett år. N var borta mycket så jag kände nästan att jag bodde själv i huset. Hennes hus hör till de större med 10 rum och flera badrum. Det ligger på en kulle och man har en fantastisk utsikt.

Många hus står som sagt tomma och skyltar med "For Sale" har tagit över under de senaste två åren.

Ett av de mer intressanta hus som jag sett här är det här med geodesisk domstruktur. De har kanske fått något specialtillstånd. :)

Många hus har stora fönster vilket inte riktigt verkar passa med tanke på hur mycket det blåser. Det är vanligt med stormstyrka på vintrarna.

Här är några nyare hus som visar hur stilen är i Lake Shastina.Så kallade "log houses" är rätt vanliga, dvs de är byggda med runda trädstammar. Jag har varit inne i ett sådant och det är litet speciellt med samma struktur inomhus. Kan bli litet problem att kunna hänga saker på väggarna. :)

Lake Shastina är kuperat - många hus ligger på kullarna och det finns en del riktigt branta vägar in till husen. Det gäller att ha bra bromsar.

Det här är en del av Lake Shastina som har de riktigt stora husen med strandtomt.

17 comments:

Anonymous said...

Å, vilka underbara hus. Jag skulle gärna vilja gå på visning och tiita in där :-) Kram1

Malin C said...

Kul att se! Det enda jag fotar på semestrar är hus, o framför allt i ca. Det är ju otroligt skiftande i både landskap, "klass" och stil. Har inte varit så långt norrut så det var roligt att se. Har familj i LA, fresno, SF och Chico o det är ju helt olika världar... (för att inte tala om Laguna Beach...)
Jätteroligt att se dina bilder!

Rune said...

Det intressanta med dessa områden är att inget hus är det andra likt. Byggnadsfantasin flödar, förstår inte hur man lyckas med alla konstruktioner samtidigt som man bygger säkert och godkänt. Vet inte hur det fungerar i Weed, men i vissa district får man bygga direkt efter någon vecka efter man har lämnat in bygghandlingarna, iofs sätter det fart på de som skall godkänna ritningarna. Domstrukturhuset påminner om Eden projekt i sydvästra England.
Weed känns lite mera "nere" i jämförelse. Vår familj behöver inte ha dåligt samvete, för ett antal år sedan när barnen var små, var pojken plötsligt åksjuk, svängde av snabbt från I-5 och på infarten till Weed mot Klamath Falls lämnades vissa delvis använda matrester :-).

Katarina said...

Kul med husbilderna. Det verkar väldigt stenigt där och variationsrikedomen på husen är trevliga.

Annika said...

Now we're talking!!
Vilka vackra HUS!!
Otroligt fina, och stora!
Gillar verkligen mångfalden på husen här i USA. Ofta så vackra!
Att plåta hus är verkligen roligt!
Kram

Lars Hultqvist said...

Ser fint ut. Kul att se.

Inger said...

Jätteroligt att få följa med på en rundtur. Vilka fina hus.
Märkligt att vädret kan vara så omväxlande på endast 15 min. bilresa.
Hur många invånare finns i Lake Shastina? Hänger gärna med på flera turer i omgivningarna.

Anna said...

Gud vad jag vill tillbaka till USA!

Anne-Marie said...

Maria: Ja, det vore inte helt fel att gå runt på husvisning. Fast ibland verkar det som om hus här i USA ser trevligare ut utanpå än vad de är inuti. Kram!

Malin: Kul att du gillade bilderna. :) Hus är fascinerande tycker jag och att alla är så olika. Chico ligger ju inte alltför långt från mig, "bara" ca 2 timmar med bil. Hus kan verkligen variera här i USA när det gäller storlek, klass osv.

Rune: Det verkar litet mer fantasifullt här jämfört med Sverige. Det där med säkerheten vet jag inte hur noggrant det är. De husen jag bor i kan inte ha haft någon särskilt rigorös inspektion. Weed är totalt "nere" :) - helt rätt och din sons magsjuka gjorde nog varken till eller från. :)

Anne-Marie said...

Katarina: Det är stenigt och inte alls särskilt bördigt. Som jag skrev finns det egentligen inga lövträd vilket jag verkligen kan sakna. Det är "high desert" och kullarna har oftast bara buskar och låga träd.

Annika: Kul att du gillade L.S.-husen. :) När man bott i USA under en längre tid tänker man egentligen inte på att variationsrikedomen är så stor men visst stämmer det. Det finns inte så mycket annat att plåta i L.S. förutom alla rådjur. :) Vi har t ex inga affärer här alls. Bara villor. Kram!

Anne-Marie said...

Lars: Kul att du gillade bilderna.

Inger: Som jag skrev till Annika finns det inte särskilt mycket att plåta i L.S. förutom hus och rådjur. Kanske blir litet tjatigt efter ett tag. :) Tror att Mt Shasta får bli nästa destination men då får vädret bli bättre. Idag var ett perfekt exempel på det bisarra klimatet här. Det regnar i L.S. och det är snöstorm i Weed och i stort sett oframkomligt.

Anna: Du får ta och boka en biljett. :)

Anonymous said...

Collt det där med att det på 15 min avstång kan vara olika väder

Anne-Marie said...

Anonym: Ja, kanske man kan kalla det coolt. Litet konstigt tycker jag det är.

Freedomtravel said...

Vilka annorlunda hus! Fantasin är det inte brist på i alla fall!

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Nej, det verkar finnas alla slags hus här. Litet mer individualitet kanske jämfört med svenska hus.

angie said...

gud så spännande att bo i USA har alltid velat åka dit!! Förhoppningsvis händer det inom en snar framtid!

Hur gick det till när du flyttade? det är väl jättesvårt att få greencard?

Anne-Marie said...

Angie: Jag flyttade pga att jag träffade en amerikansk man. Hade studentvisum först under några år och sedan när vi gift oss ansökte vi om mitt gröna kort. Ja, det är svårt att få ett grönt kort. Det finns egentligen bara fyra sätt:
1) Gifta sig med en amerikansk medborgare
2) Vinna ett grönt kort i det "lotteri" som den amerikanska staten anordnar varje år
3) Har en arbetsgivare som ansöker om grönt kort. Då har man oftast haft ett arbetsvisum först
4) Har mycket pengar (0.5-1 miljon dollar) som man kan investera i en ny affärsrörelse.
Du kan skriva till mig privat om du vill veta mer. Min mailadress finns på bloggen.