Saturday, February 28, 2009

En förändring

Nu kommer säkert vissa av er att undra om jag blivit litet "tokig". :) Om ni har läst bloggen ett tag så kunde ni läsa om alla utmaningar jag hade när jag flyttade in i min nuvarande lägenhet. Det har blivit mycket bättre men det är otroligt lyhört i det här huset. När en ny granne flyttade in i en av de två pyttesmå studios som finns under min lägenhet trodde jag att jag han var inne i min lägenhet när han hostade. Duschar någon av mina grannar som bor under mig, låter det som ett mindre vattenfall osv.
Sedan har resvägen till skolan börjat kännas jobbig eftersom jag jobbar sent vissa dagar och börjar riktigt tidigt nästa dag.

Så, nu flyttar jag igen! Inget jag egentligen vill göra med tanke på alla kostnader som uppstår i och med en flytt och alla saker man måste ordna men ett litet hus (en villa) i Weed på ca 5 minuters gångavstånd från jobbet dök "magiskt" upp i måndags.

Jag har tagit många promenader i Weed under tiden jag bodde där och jag känner till många gator och husen som finns där. Av någon anledning har jag tittat på det här lilla huset flera gånger och tyckt att det såg mysigt ut och undrat om någon ägde huset eller om det hyrdes ut. Jag brukar följa min intuition så gott jag kan och i måndags när jag var ute och gick fick jag en inre "signal" att gå förbi det här huset och döm om min förvåning när jag såg en skylt som sade "For Rent".

I tisdags tittade jag på huset och i torsdags skrev jag på hyreskontraktet. När saker och ting har ett riktigt flyt brukar det vara meningen att de skall hända. Det blir en snabb flytt, redan inom ett par veckor så det blir att ta fram mina flyttkartonger igen och packa.

Huset är litet men det är en villa vilket innebär att jag kommer bort från lyhörda lägenheter vilket känns skönt. Hyran är rimlig men givetvis får jag betala för elen (huset värms upp med el) och W/S/G (vilket betyder water, sewer and garbage). Det har tre rum och kök - här i USA skulle det här huset beskrivas som "two bedrooms and 1 bath." Det finns en liten tomt så att jag kan vara utomhus om jag vill - det saknade jag verkligen när jag bodde i lägenheten i Weed. Och som sagt, jag får ca 5 minuters promenad till jobbet igen vilket är guld värt.

Amerikaner flyttar mycket - antar att jag börjar bli en "riktig" amerikan. :)

Thursday, February 26, 2009

Stora träd

Eftersom allt i USA skall vara stort :) är givetvis träden också större.

Nu talar jag inte om Redwoodträd utan om helt vanliga träd som växer överallt i mina trakter. Genom att jag bor ca 1000 meter över havet är det en helt annan slags natur och andra slags växter än vad jag är van vid från Stockholm.

De träd som växer här är mest barrträd vilket blir litet enformigt ibland måste jag erkänna. Men de barrträd som finns här är imponerande. Man känner sig liten ibland om man befinner sig ute i en skog.

Men de mest imponerande träd jag sett är just Redwoodträd. När jag var på besök i Los Angeles 1985 var vi några som åkte till ett område där dessa fantastiska träd växer. Tyvärr finns diabilderna från denna utflykt i min mammas lägenhet i Täby.

Redwoodträd växer i Kalifornien och även i den allra sydligaste delen av Oregon. De är långlivade - en del kan tydligen bli ett par tusen år gamla - och de är världens största träd - en del kan bli över 100 meter höga.

Bilden från Landscape Design, Tree Care and Pruning.

Wednesday, February 25, 2009

Barbecue i februari

Amerikaner verkar inte ha samma uppfattning om vintern som vi svenskar ofta har. Man klär sig annorlunda här - shorts, flip flops osv mitt i vintern. Därför borde man kanske inte förvånas över att folk är ute och grillar mitt i vintern.

När jag tar bussen ett par dagar i veckan kör den genom rätt många villaområden och bara under de senaste två veckorna har jag sett folk vara ute och grilla i snöslask och stormvindar. Inget man precis är van vid från Sverigevintrarna.

Men varför inte - sitter man inte utomhus och äter går det säkert bra. Litet ovant bara att se barbecueröken stiga i februari.

Kanske det här är ett utslag av att det är "högre i tak" i USA. Man kan göra i stort sett vad som helst, när som helst. :)

Tuesday, February 24, 2009

Använda paraply

Igår regnade det och då upptäckte jag att paraplyn är något som inte särskilt många har här. Skolan består av flera byggnader och jag skulle gå till en av de andra i hällande regn. Givetvis tog jag med mig mitt paraply. Ingen av de jag mötte hade paraply. Kan det vara något som har att göra med att vi bor i Kalifornien? Inte vet jag men det verkar opraktiskt att bli dyngsur.

Har faktiskt aldrig sett särskilt många paraplyn i affärerna här. Det jag har nu hade jag faktiskt problem att hitta. Till slut fann jag precis vad jag ville ha i en mataffär.
Annat var det på den grekiska ön Rhodos. Där fanns det flera stora paraplyaffärer. Jag minns att min mamma och jag blev förundrade över dessa affärer.

Har upptäckt att web kameran över Mt Shasta inte fungerar just nu. Förhoppningsvis kommer den igång igen. Inte för att man sett så mycket av berget på sista tiden eftersom vi haft det ena ovädret efter det andra.

Bilden från eBags.

Sunday, February 22, 2009

Klyftpotatis

Igår gjorde jag klyftpotatis och tänkte dela med mig av detta enkla och goda recept (kommer ursprungligen från ICA). Klyftpotatis kan man ha till i stort sett vad som helst:

Portioner: 4

1 kg fasta medelstora potatisar (10-12 st)
Vatten ,salt
1-2 msk smör eller margarin
Gourmetsalt

Tillagningstid: Ca 30 min

Gör så här:
Skala potatisen och skär i stora klyftor på längden.
Lägg dem i kokande, lätt saltat vatten och koka ca 4 min.
Låt dem rinna av i ett durkslag.

Smält matfettet i en långpanna i ugnen, 225°C. (Min anmärkning - här i USA är det ca 437 grader Fahrenhet - jämnt och bra :)).
Lägg i potatisklyftorna och ställ in långpannan i övre delen av ugnen 20-25 min. Vänd potatisen med en stekspade en gång under stekningen.
Salta, gärna med gourmetsalt och strö ev över kummin, riven ost eller smulade örtkryddor.

Servera till kött- och fiskrätter, till grillad kyckling eller till sallad och bröd.

Det här är en bra hemsida med omräkningstabeller för oss som fortfarande kämpar med de amerikanska måttenheterna - jag gör det i alla fall :):
http://www.curezone.com/conversions.asp

Talking House

För att fortsätta litet på "skylttemat" från häromdagen så har jag sett en skylt här i Lake Shastina som visar att det är ett "Talking House".

Jag hade ingen aning om vad det var men enligt Talking House hemsidan så är det:

"Talking House is an amazing hi-tech radio Transmitter that you place discreetly inside your home to sell it faster for top dollar. Talking House broadcasts a customized sales message from you describing the most exciting features of your home over the airwaves 24/7. House hunters simply tune their car radios to hear an attention-grabbing message complete with instructions to phone you to schedule a showing."

Det kanske behövs litet hjälp för att sälja sitt hus nuförtiden. I Lake Shastina finns en uppsjö med hus till salu och samma sak är det i Mt Shasta. I dagens ekonomiska läge tar det lång tid att sälja ett hus och dessutom är det nog svårare i ett område som Mt Shasta som inte är så attraktivt för folk att flytta till.

Läste i Dagens Nyheter att man tror att hus- och lägenhetspriserna skall börja stiga igen i Sverige. Här stiger de absolut inte men de har heller inte gått ner särskilt mycket.

Bilden från Talking House hemsida.

Friday, February 20, 2009

Deklarationsdags

För ett par veckor sedan fick jag hjälp med att göra min deklaration. Här fungerar det inte alls som i Sverige, där ju de flesta får en förtryckt blankett som man kontrollerar och skriver under. Här skall det göras deklaration för både Kalifornien och för staten och det finns inga färdigifyllda blanketter. Alla jag har pratat med verkar vara överens om att USAs skattelagar är komplicerade och många får hjälp med sin deklaration av olika företag.

Jag fick ett litet mindre trevligt besked - det blir en hel del kvarskatt beroende på att det drogs för litet skatt eftersom jag hade två jobb förra året. Tyvärr har jag inte kvar mitt extrajobb nu eftersom det företag jag jobbade för också har dragit ner på antalet tillfälligt anställda. Precis som i Sverige blir tusentals människor arbetslösa varje vecka och månad.

Det finns givetvis skattetabeller men man måste också meddela sin arbetsgivare hur många avdrag som skall göras. Det är fortfarande litet luddigt tycker jag att veta exakt hur mycket som egentligen skall dras. Något som jag märkte förra året var att det drogs mer skatt när jag blev ensamstående. Det är helt klart mer förmånligt att vara gift ur skattesynpunkt. För deklarationen måste man dessutom till exempel uppge hur mycket ränta man får från bankkonton utomlands. Eftersom Sverige och USA har gemensamma avtal är det ingen idé att utelämna sådant.

Jag var inne i Mt Shasta idag och hämtade mina deklarationspapper och fick se all snö som kom förra helgen. Drivorna var meterhöga. Men det kändes faktiskt som om det var vår i luften - solen sken och det var riktigt varmt.

Thursday, February 19, 2009

Amerikansk mentalitet

Trots att Sverige och USA liknar varandra i många avseenden finns det vissa områden som är väldigt olika.

Som svensk är man ju van vid att obehindrat kunna gå i skog och mark och man har lärt sig att respektera att till exempel inte gå för nära någons hus. Allemansrätten är något självklart för oss som vuxit upp med den. Någon allemansrätt finns inte här i USA.

Jag har reagerat många gånger mot de skyltar som finns uppsatta överallt - utanför hus, vid staket osv. "Keep out," "Private Property" och "No trespassing" är de vanligaste. Det känns väldigt främmande för mig med en sådan mentalitet som de skyltarna representerar. Och den går inte riktigt ihop med hur vänliga och trevliga de flesta amerikaner är mot främlingar.
Många har också skyltar som varnar för hundar: "Beware of the dog". Här i mina trakter verkar de flesta behandla sina hundar och andra djur med respekt men i Hawaii var det en helt annan kultur. Där var hundarna inte en del av familjen utan de fick vara utomhus, ofta kedjade vid en liten hundkoja. Många verkade ha hundar enbart för att avskräcka eventuella inkräktare och det var obehagligt ibland att vara ute och promenera eftersom man aldrig visste om hundarna var kopplade eller om de skulle attackera.

Det här verkar vara ytterligare en del av den amerikanska kulturen som jag inte riktigt förstått mig på.

Bilden från Aubuchon Hardwarestore.

Wednesday, February 18, 2009

Flip flops på vintern


Som jag skrev om häromdagen kom det massor med snö under helgen. Att åka från Lake Shastina in till Weed är som att åka mellan två olika klimatzoner. Full vinter i Weed och litet mer vårlikt i Lake Shastina.

När jag var på väg hem idag med bussen började jag undra vilken årstid det egentligen var. En elev från skolan som också skulle åka med bussen hade flip flops! Det är något som jag kan ha om det är riktigt varmt och skönt ute - inte något man har när det är en halvmeter snö och några plusgrader.

Nog för att jag bor i Kalifornien men man kan ju börja undra. :)

Min chef var tillbaka idag efter att ha haft semester i ca 2 veckor. Hon har varit i Egypten tillsammans med en grupp andra amerikaner. Det är roligt att ha en chef som verkligen är intresserad av andra kulturer och försöker lära sig så mycket som möjligt om världen utanför USA.

Bilden från Wikipedia.

Monday, February 16, 2009

President's Day

President's Day - eller som den också heter "Washington's Birthday - är en helgdag här i USA. Skolan är stängd och säkert många andra arbetsplatser också. Eftersom det är en måndag blir det långhelg för många.

Vi har haft flera helgdagar sedan julhelgen men nu dröjer det, faktiskt ända fram till Fourth of July. Eleverna kommer att ha ett veckolångt lov i mars men personalen jobbar trots det.

Den här helgen har det varit riktigt innesittarväder eftersom vinterns första riktiga oväder dragit fram över Kalifornien. Det började i torsdags kväll i förra veckan. Jag vaknade till ett vitt Lake Shastina på fredagen och att det kommer 10 cm snö här är ovanligt. Sedan i torsdags har det kommit ca 1,5-2 meter snö i Mt Shasta.
I lördags kväll och natt stängdes dessutom den stora motorvägen av mellan Redding och Yreka på grund av snö. En sträcka på ungefär 17 mil.

Skönt med en extra dags ledighet när man kan slappa och ta det lugnt.

Sunday, February 15, 2009

Uppdatering av bloggen

Håller på att göra om litet här på bloggen - en av anledningarna till att jag inte har skrivit på ett tag - så om bloggen ser konstig ut under en kortare period idag och imorgon är det anledningen. Skall försöka göra om layouten litet och det är bara att hoppas att allt går bra och att ingenting försvinner.

Har precis lagt till "Kategorier" vilket förhoppningsvis gör det litet lättare att hitta saker och ting här på bloggen.

Nu har vintern kommit på allvar och Mt Shasta har fått mer än 1 meter snö sedan i fredags. Glad är jag att jag inte bor där. I Lake Shastina är det storm men ingen snö just nu i alla fall.

Thursday, February 5, 2009

Instruktionsmanualer

Om jag köper en ny apparat brukar jag försöka läsa instruktionsmanualen innan jag sätter igång och installerar.
Hur bra det går beror en hel del på om instruktionerna översatts från ovanliga språk eller inte och om någon faktiskt korrekturläst det hela. :)

På kort tid har jag fått klart för mig att många män inte verkar läsa dessa instruktioner. Med vissa konsekvenser.
Om det här bara gäller amerikanska män eller också svenska vet jag inte.

Att allt fler manualer bara finns lagrade elektroniskt tycker jag är litet knepigt. Ofta behöver man ju kunna läsa samtidigt som man gör något till exempel i sin dator. När jag köpte min bärbara PC fanns det inte någonting utskrivet. Det hade ju onekligen underlättat om man fått några instruktioner innan man satte på datorn.

Ibland skulle man önska att det också fanns instruktioner när man började ett nytt jobb. Jag minns fortfarande när jag började på ett företag i Stockholm och jag undrade hur man visste om det ringde internt eller externt. Min kollega, vars jobb jag övertog, sade: "Det hör man". :) Hade inte varit helt fel med en liten instruktionsbok.

Wednesday, February 4, 2009

Kläder och mode

Varje gång jag kommer på besök till Stockholm har jag tänkt på hur moderiktigt klädda de flesta är. Och folk är smala så kläderna passar perfekt.

Så är det inte här. Jag har egentligen ingen aning om vad som är modernt eftersom ingen verkar följa något mode. Kanske det beror på att vi inte har direkt några klädaffärer här? :) Om man åker antingen söderut eller norrut (tar väl ungefär 1,5-2 timmar med bil) finns det litet större städer som har en hel del affärer. Antar att de flesta åker dit och handlar.

Eftersom jag jobbar på en skola finns det ju många yngre som skulle kunna ge några ledtrådar om vad som är modernt. Det enda som verkar ha slagit igenom är de nedhasade byxorna som jag skrev tidigare om.

Jag klär mig nog rätt mycket som jag gjorde när jag bodde i Stockholm så jag ligger väl 11 (snart 12) år efter. :) Även om det inte alltid är lätt att hitta saker via internet har jag faktiskt köpt en del kläder som jag blivit riktigt nöjd med.

En skillnad mellan Sverige och USA verkar vara att folk i USA ofta klär sig litet finare på jobbet och inte när man går bort på besök. I Sverige verkar det ofta vara tvärtom.
På min avdelning klär vi oss rätt avslappat och det känns skönt att inte behöva klä upp sig bara för att man går till jobbet.

Monday, February 2, 2009

Örnar


Igår var jag ute på en promenad i solskenet (har aldrig varit med om så mycket sol och så litet regn och snö under januari sedan jag kom hit) och fick se något som jag inte sett. Örnar!

Helt plötsligt såg jag fyra mycket stora fåglar sväva över det lilla som finns kvar av sjön Lake Shastina. De hade vita huvuden och stjärtfjädrar och mörka vingar. Tydligen letade de efter fisk i vattnet eftersom de dök ner till vattenytan. Efter ett tag landade de på några stenar och jag hörde deras läten. Här finns exempel på hur de låter.

Eftersom jag inte hade någon kikare visste jag inte vad det var för fåglar men efter att ha konsulterat internet (tänk vilken informationskälla internet är) förstod jag att det var örnar. Och det jag måste ha sett var så kallade Bald Eagles. Bald Eagle är ju även USAs nationalfågel (Sveriges nationalfågel är koltrasten) och finns representerad på "the national emblem" (som representerar USA).

Det kändes som en riktig upplevelse att ha sett de här fina fåglarna. :)