Thursday, December 10, 2009

Tandläkare i Mexiko

Att gå till tandläkaren är ett nödvändigt ont. Jag brukar faktiskt försöka gå till min tandläkare när jag är i Stockholm. Eftersom jag har ett speciellt "problem" med mina tänder vill jag helst gå till honom.

Det är rätt dyrt att gå till tandläkaren även i USA - har förstått att tandvårdstaxorna gått upp i Sverige under senare år. Men det går att komma undan billigare genom att åka till Mexiko! Och det är många i USA som gör. De åker till Los Algodones, en gränsstad i norra Mexiko. Den här staden är litet speciell eftersom det påstås finnas fler apotek, läkare, tandläkare och optiker, inom ett område som inte är större än ca 4 kvarter, än någon annanstans i världen! Här kan man gå till tandläkare och betala en bråkdel av vad man betalar i USA. Och de tandläkare som arbetar i Los Algodones har ofta fått sin utbildning i USA.
Många så kallade "snowbirds" (folk som bor i vintriga delar av USA och som kommer till södra USA, till exempel Arizona under vintern) säger att den vård de fått varit minst lika bra som om de gått till en läkare eller tandläkare där de annars bor.

Det finns ca 350 tandläkare i Algodones och de finns inom en 10 minuters promenadväg från gränskontrollen. Man betalar 70-75% mindre än vad man gör i USA. Jag känner till flera personer i Mt Shasta området som åkt till Los Algodones och gått till tandläkare där.

De flesta verkar parkera sin bil på den amerikanska sidan av gränsen och sedan promenerar de över gränsen. Ibland kan det vara långa köer så det är bra att ha med sig något att dricka och äta. Det finns några restauranger och affärer och det finns till och med de som har en "tandläkarsemester" - de åker till sydvästra USA, gör litet sightseeing och går till tandläkaren i Los Algadones. Kanske inte riktigt min föreställning av en semester. :)

Bilden från Mexico Vacation Travels.

8 comments:

em said...

Jag hörde för några år se'n att danskarna gärna åker till Sverige för att gå till tandläkaren. Vet inte om det fortfarande är så - men säkert är att alla som bor i gränstrakter utnyttjar läget.
Margaretha
som skulle göra det om hon kunde

Katarina said...

Medicinsk turism ökar runt världen. Däremot kände ja inte till Mexico, intressant!
Här i Asien är det fler och fler svenskar, som kombinerar semester med sjuk- eller hälsovård.

Även jag gör mina tandläkar och grundliga hälsokontroller här på Filippinerna, då det är så billigt och effektivt!

Annika said...

HELT nytt för mig!!!
Intressant.
Tandläkaren är ganska dyr här, men bra! Vi har en ganska bra försäkring, men då jag gjorde mitt implantat pungade jag ut med över 3000 dollar, fast å andra sidan vet jag att det kostar skjotan hemma också.
Jätteintressant detta med mexico.
Kram!

Mamaya said...

Jag sitter pa min makes insurance som aven har dental inkluderat! Vi behover bara betala 50 dollar som mest vid besoken och sedan tar varan insurance hand om resten av betalningarna x_x. Jag ALSKAR blue cross Alabama (fast jag bor i Missouri).

Anne-Marie said...

Margaretha: Att kunna gå till tandläkaren och betala 70-75% mindre än vad man annars skulle ha gjort verkar ju inte helt fel. Just den här staden har blivit känd för alla sina tandläkare och läkare.

Katarina: Jaha, så det är en global företeelse. Intressant! Känner du att tandläkare och läkare i Filippinerna är duktiga och vet vad de gör? Kanske de också har utbildat sig i USA.

Anne-Marie said...

Annika: Jag hade inte känt till detta med Mexiko om jag inte hört talas om detta "fenomen" från folk som bor här i Mt Shasta området. Det är ju en bra bit att åka från norra Kalifornien men det kanske är värt den resan om man har något större tandjobb som måste göras och kan spara så mycket pengar. Kram!

Mamaya: Det låter billigt med bara $50. Antar att det är ett vanligt rutinbesök och inga större ingrepp. Hur hänger Blue Cross Alabama och Missouri ihop? :)

Mamaya said...

Min man jobbar for ett foretag som koper upp mindre foretag (ISP, internet och telefoni) som ligger i Alabama (det heter forovrigt Otelco), fast vi bor i Missouri. :j
Och $50 dollar avgiften ar for alla besok och ingrepp betalas av Blue cross Alabama.

Anne-Marie said...

Mamaya: Vad bra försäkring ni måste ha. Låter väldigt förmånligt. Jag har genom min arbetsgivare (skolan) - minns faktiskt inte vad försäkringsbolaget heter men det är inte Blue Cross.