Friday, December 18, 2009

Identitetsstöld

Uppdatering: Har nu en ny email adress för frågor osv - finns under "Om mig". Efter det jag berättar om i det här inlägget vill jag inte ha min privata email längre på bloggen.

Jag lär ha sålt spel via en svensk annonssajt. Eller snarare någon som använt mitt namn har annonserat om spel.

Min mamma ringde häromdagen och berättade att hon fått ett telefonsamtal som kändes litet olustigt. En man som bodde på västkusten i Sverige sade att han sett en annons om spel på en svensk annonssajt. En mailadress fanns i annonsen (det var inte min mailadress) men det svar han fått var undertecknat med mitt fullständiga namn! Han hade försökt nå personen via telefon men inte lyckats och tydligen hade det stått litet senare att annonsen skulle tas bort. Mannen hade troligen ringt min mamma för att få klarhet i vad det hela var frågan om - min mamma och jag har samma efternamn.

Kanske de hittat mitt namn här på bloggen eller via Facebook. Har hört att det finns en hel del skumma saker som händer med just Facebook-konton.

Det här var ju inte lika allvarligt (får man hoppas) som när någon verkligen antar en annan persons identitet. Identitetsstöld eller "identity theft" är något som man pratar om i USA mer och mer för varje år. Det lär till och med vara det slags brott som växt snabbast. En persons identitet kan hamna i orätta händer på många olika sätt - papper som slängts i soporna och som har personlig information, kreditkortsuppgifter som stjäls via internettransaktioner, sociala sajter som Facebook, MySpace osv som innehåller personliga uppgifter, osv.

Givetvis har olika företag hakat på det här "fenomenet" och de säljer teknologi som skall skydda mot identitetsstöld. Ett av de större heter Identity Guard som säljer medlemssskap som kostar mellan $10 och $18 per månad. Och de är framgångsrika eftersom de påstår att 25 miljoner amerikaner använder deras produkter.

En film som spelades in redan 1995 - The Net med Sandra Bullock - visar på en rätt extrem identitetsstöld. Sandra Bullock blir av med hela sin identitet och får en ny som har ett straffregister. Även om filmen har några år på nacken känns den fortfarande aktuell. Vill man ha en rätt underhållande film med litet nostalgikänsla - den välkända modemuppkopplingstonen för internet hörs flitigt i filmen och en del"floppy disks" finns också med. :) kan den här filmen vara värd att titta på.

Bilden från Babbel.com

7 comments:

Trillingnöten said...

wow vad läskigt! Det är nåt som jag tänker på ofta, det där med att man blir så personlig på internet att nästan vem som helst kan hitta en. Telefonförsäljare kan ju faktiskt ringa också. Häromveckan fick jag ett samtal från min TVsupplier som ville ge ett erbjudande. Han sa mitt namn och sen att vi skulle spela in en överenskommelse (vilket faktiskt sker på många företag). Man får uppge namn, address och peronnummer. Han skulle slå på de TVkanaler vi kom överens om inom ett par dagar men inget hände. Efter en vecka ringde jag dit och inget fanns registrerat. Iofs sa han att sånt händer, att det inte registreras ibland, men det kan ju vara nån som hittat mitt namn på internet via eniro och sen ringer från upp och låssas vara från bolaget. Sedan får han namn, adress och personnummer...så se upp!

olgakatt said...

Identity theft är ett ruskigt fenomen! Saltis (se hennes blogg) råkade ut för detta förra året då någon anställd på det sjukhus där hon födde sin dotter sålde patienternas social security-nummer! Det tog lång tid att ställa allt tillrätta med bl a kreditkort som skurken hade öppnat i hennes namn och handlat vilt för. Det förekommer här i Sverige också, förstås, med otäcka konsekvenser.
Facebook vill jag inte vara med på av olika skäl men man finns ju på internet hur man än gör idag, inte minst kan man identifieras via bloggen även om man försöker akta sig. Hoppas verkligen att ditt problem inte växer utan är avklarat med bara det som redan inträffat!

Maria Byström said...

Usch. Det där skrämmer mig rejält. Och jag håller med om att The Net fortfarande står sig som film. Såg den för inte alls så länge sedan.

Kram!

Katarina said...

Yup,, min kära L. identitets blev kapad för något år sedan i USA....

vi vet vika dj... problem det skapat senare i livet...

Anne-Marie said...

Trillingnöten: Jag brukar vara väldigt försiktig med vad jag lämnar ut i fråga om personliga uppgifter (Social Security Number, telefonnummer, adress osv). Hade inte ens tänkt tanken att någon skulle använda mitt namn och sätta upp en annan email adress. Men man är offentlig på internet helt klart. Jag har litet tankar om vad jag skall göra men det är ju bara att hoppas att inget mer har hänt som jag inte känner till. Det är nog tur i oturen att jag bor i USA och den som gjort det här troligen bor i Sverige. Och det var ju tur att mannen ringde till min mamma så att jag kunde få reda på att det hänt. Annars hade jag ju inte haft en aning om att det fanns en annons.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det är hemskt att folk gör sådana här saker och de problem det skapar. Har bestämt mig för att avsluta mitt Facebook konto. Inte värt att utsätta sig för något liknande framöver och jag har heller aldrig riktigt förstått fascinationen med Facebook. Tyvärr hittade jag annonsen på den svenska sajten så den är inte borta. Jag kommer att vara litet detektiv under de närmaste dagarna och kommer, om det behövs, involvera Google, annonssajten, polisen och vad jag nu måste göra.

Anne-Marie said...

Maria: Det är skrämmande och det gäller nog för mig att göra "damage control" under de närmaste dagarna. Gillar filmen "The Net" och den är helt klart fortfarande aktuell. Kram!

Katarina: Vi får hoppas att det som nu hänt för mig inte går vidare utan att jag kan göra något. Men otrevligt är det, helt klart.