Monday, November 23, 2009

Rena hotellrum

Varje dag åker jag förbi ett hotell i Weed som annonserar att de har "clean rooms". Här i USA är det väldigt vanligt att hotell just annonserar att deras rum är rena. Jag kan inte påminna mig att jag någonsin sett det i Sverige.

Standarden på hotell i USA varierar helt klart mer än vad den gör i Sverige så det finns många fler hotell med lägre standard än vad vi är vana vid från Sverige och Europa. Men nog skulle jag reagera om jag såg samma slags skylt i Sverige om rena rum. Jag har faktiskt bott på hotellet i Weed som annonserar om "clean rooms" och det var ett helt okej hotell.

Ett problem som tydligen blir vanligare och vanligare i USA både på hotell och i lägenhetshus är så kallade "bed bugs" eller vägglöss. Till och med förstaklasshotell börjar få problem med vägglöss. I USA var vägglusen i stort sett utrotad under lång tid men den är tillbaka. Man tror att den "liftat" med folk som kommit på besök från andra länder.

Många hotellgäster har berättat om bett de fått även om de bott på "fina" hotell. Vägglöss är tydligen svåra att upptäcka. Man kan kolla madrassen och sängen och ser man små, svarta prickar är det ett varningstecken. Givetvis måste det vara en perfekt plats för vägglöss eftersom de alltid har mat i överflöd. De suger blod från intet ont anande hotellgäster.

Det här var något vi hade i Sverige för länge sedan men tydligen är vägglusen på starkt intåg igen här i USA. Och nu när jag har skrivit det här kliar det precis överallt. :)

Bilden från Wikipedia - vägglus.

11 comments:

Katarina said...

Usch vad jag ogillar dem. Varje gang vi stannat pa hotell i New York vi har blivit rejalt bitna,, ibland har vi statt pa apoteket mitt i natten for att kopa med oss grejer for att dels stilla betten dels desiniktionsmedel till alla kliade oppna smasar,,,

Kul med skylten som upplyser om ett rent hotell!

Anne-Marie said...

Katarina: Tänk jag kände inte till att vägglöss hade gjort sitt intåg i USA förrän jag lyssnade på ett radioprogram för ett tag sedan. Usch vad obehagligt. Får man de inte med sig i väskor och i kläder? Det där med skyltarna känns litet främmande tycker jag. Nästan som om man var i ett annat land, t ex i Mexiko eller liknande.

Annika said...

Usch, och FY!!
Har ju bott mkt på hotell här i USA, men aldrig blivit biten...
TACK OCH LOV!! För man vet ju att det blivit ett problem, itne bara här utan även i London och på andra ställen.
Jag försöker bo så bra vi bara kan när jag/vi reser. Betalar hellre lite för mkt än lite för lite sas.
har aldrig sett skyltar med "clean rooms", men jag har kanske inte tittat ordentligt. Däremot ser man ju "free HBO" o "color TV"---känns ju lite märkligt också...
Om man får vägglöss hemma lär det vara nästintill omöjligt att bli av med dem...
Grymma öde!!!
Kram!

Mamaya said...

Man maste tydligen gora sig av med madrassen och sedan sanera hela huset for att forhoppningsvist bli av med dem, dock ingen garanti.

For ett tag sen trodde jag vi hade vaggloss har hemma, jag och min 1 aring blev bitna av nagot och det kliade sa ut i helvete (dock rorde odjuren inte min man, han kom undan.. ren.)
Jag letade och letade efter tecken men hittade inget tills en dag da jag sag ett litet kryp pa min son.
Fleas.
Kommer inte ihag svenska oversattningen pa fleas. Men usch och hujja!
Tur att det finns flea-spray som ar relativt billigt. Jag sanerade ALLT mellan himmel och jord i varan lagenhet, tvattade klader och varje yta med tyg pa och enda sen dess har vi inte haft ett problem.
Misstanker att mina styvbarn drog in dem i varat hem, dom brukar leka bland hogt gras och litet questionable areas.

Anne-Marie said...

Annika: Tydligen är det även förstaklasshotell som får problem med löss. Och de lär vara väldigt svåra att bli av med. Kanske man i större städer inte har skyltar om "clean rooms". Har sett det på många håll här i mina trakter och i Oregon. Kram!

Mamaya: Fleas översätts nog med loppor. Vi hade faktiskt en loppa när jag var liten och min mamma kunde hitta den i min säng och döda den. Har ingen aning om var den kom ifrån. Det var den enda och första och sista. Obehagligt med dessa små kryp.

olgakatt said...

Småkrypsvärlden börjar bli alltmer resistent mot alla gifter vi matat dom med. Hu, för vägglöss och loppor!
Men vi får nog vänja oss vid nya attacker, både i USA och Sverige.
Tyvärr. Och inte räcker det med clean rooms......
Men jag skulle bli rätt paff om jag såg den beteckningen här i Sverige!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Vägglöss och loppor är inte alls trevliga. Jag får otäcka associationer. Som jag skrev till Mamaya så hade jag en enda loppa när jag var barn. Den var i min säng och hur den kommit dit är ett mysterium. Nej, clean rooms tror jag inte stoppar lössen. Det stod att även rena rum har löss. Usch, nu börjar det klia igen. :)

Anonymous said...

Vägglöss är bland det värsta som finns. Blev illa biten i Rabat, Marocko, och det förstörde hela min resa. Jag var liksom överkänslig så varje bett blev stora som femkronor. Usch.

Sist jag var i USA så bodde vi inneboende hos en privatperson och det var stökigt som tusan MEN ack så charmigt. Kändes som man hälsade på någon och inte som hotell. Kul att kunna fråga massa saker om amerikanska vanor, liksom. Och inte en vägglus i sikte ;-)

Kram!

Anne-Marie said...

Maria: Jag läste om att vissa personer är överkänsliga för bett. Minns en gång på Hawaii när jag nästan blev sjuk av myggbett eftersom jag hade så många. Härligt att kunna bo hemma hos någon. Det blir något helt annat än att bo på hotell. Perfekt sätt att få litet "inside information". :) Kram!

Erik said...

Kan meddela att det är ett problem i Sverige också. Skadedjurbekämpning är en het bransch. Och bläddrar man i turistinformationens epost i en del kommuner så kan man få läsa en del ruggiga saker. Jag såg bilder på en turistrygg som var helt svullen efter flertalet bett.

Anne-Marie said...

Erik: Jaså, menar du att vägglöss också finns i Sverige. Det låter ju rätt uppseendeväckande faktiskt. Eftersom fler och fler reser internationellt sprids säkert både sjukdomar och djur alltmer.