Wednesday, November 4, 2009

Immigrantvisum - spouses and immediate relatives

Vill fortsätta att skriva litet om att immigrera till USA. I mitt förra inlägg skrev jag att om man vill flytta/immigrera till USA och bo där permanent krävs ett så kallat "immigrant visa". Den första kategorin heter "Spouses and immediate relatives". Den innefattar:

Make/maka till en amerikansk medborgare
Förälder eller styvförälder till en amerikansk medborgare som är 21 år eller äldre.
En amerikansk medborgares barn eller styvbarn som är under 21

Dessa tre grupper är de enda som kan räkna sig till denna "gräddfil" - vilket det faktiskt är beroende på att det finns ett obegränsat antal immigrantvisum. Eftersom jag gifte mig med en amerikansk medborgare hade jag turen att höra hit.

Det första den amerikanska medborgaren måste göra är att skicka in en blankett som heter I-130 - Petition for Alien Relative. Om den utländska partnern (vid giftermål) befinner sig lagligt i USA kan man även göra något som heter Adjustment of Status. Det gjorde jag och det innebar att jag inte behövde åka ut från USA utan kunde stanna här hela tiden min ansökan handlades. Att gifta sig med en amerikan har jag redan skrivit om här men jag kommer troligen att skriva litet mer om det eftersom det finns fler sätt att kunna immigrera genom giftermål med en amerikan.

När I-130 ansökan har godkänts sänds den vidare till något som heter "National Visa Center" (NVC). NVC sänder sedan den sökanden bland annat en detaljerad lista som talar om vilka papper som behövs för att ansöka om immigrantvisumet.
När alla papper fyllts i sänder NVC vidare hela ansökan till den amerikanska ambassaden i Stockholm. Där kommer den sökanden också att ha en intervju.

Detta är givetvis en mycket kortfattad version av hur det går till. Alla ansökningar är unika och har olika sätt att handläggas.

Här är ett par länkar som ger litet allmän information:

http://stockholm.usembassy.gov/consulate/iv5.html
http://travel.state.gov/visa/immigrants/types/types_1310.html

5 comments:

olgakatt said...

Vad hände med dina favoriter? Tänkte kolla litet mer på dom eftersom jag gärna köper ekologiska hudvårdsprodukter. Nu "existerar" sidan inte enligt min dator.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag ville skriva om den litet så jag återkommer. Lovar. :)

olgakatt said...

Tack, det låter betryggande, ser fram mot det!

Anonymous said...

Åååå, hade jag varit yngre hade jag lätt kunnat tänka mig att bo i USA. Älskar det landet. Men nu trivs jag så bra här i Stockholm, men hoppas såklart att få resa fler gånger till Amerika.

Just nu skulle jag verkligen behöva en dos "you are great"-kommentarer. Mår så bra av dem!

Kram

Anne-Marie said...

Maria: Hoppas att du får chansen att komma hit. Kommer du till västkusten får du höra av dig. :)
Ja, den svenska Jantelagen kan bli litet väl mycket ibland. :) Kram!